Now Reading:
Kreće se u realizaciju obilaznice Nedelišća i Pušćina, na potpisivanju ugovora vrijednog 22,7 milijuna eura ministar Butković i župan Posavec
Full Article 4 minutes read

Kreće se u realizaciju obilaznice Nedelišća i Pušćina, na potpisivanju ugovora vrijednog 22,7 milijuna eura ministar Butković i župan Posavec

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, u četvrtak je bio u radnom posjetu Međimurskoj županiji. Ministar je tom prilikom posjetio Nedelišće gdje je održano svečano potpisivanje ugovora za izgradnju Obilaznice Nedelišća i Pušćina.

Radi se o dugoočekivanom projektu koji je vrijedan 22,7 milijuna eura, a rok za dovršetak je 2 godine. Ugovor je uime Hrvatskih cesta potpisao predsjednik Uprave Josip Škorić sa predstavnicom izvođača radova Tegra d.o.o.

– Ovo je velika stvar za ovu općinu, ovaj kraj, iz razloga što postojeća cesta D3 sa velikim prometom, tranzitom koji prolazi svaki dan između Čakovca i Varaždina, predstavlja i u sigurnosnom smislu veliki rizik. Naravno da ljudi koji žive uz tu cestu i sama općina se ne može razvijati uz takvo okruženje. U tom smislu je bilo potrebno napraviti projekt nove obilaznice čija je vrijednost, nakon provedenog javnog postupka, oko 22 milijuna eura. To je dosta značajan projekt i meni je drago kao ministru da sam danas ovdje – rekao je ministar Butković prilikom potpisivanja ugovora.

Ujedno je najavio i da se planira obilaznica Čakovec, kao i izgradnja novog mosta na Dravi, a planiraju se i investicije u željeznici. Zahvalio se županu Međimurske županije Matiji Posavcu na dobroj suradnji.

Župan Posavec rekao je kako se radi o projektu koji nije samo projekt u prometnoj infrastrukturi, nego je projekt koji prati dinamiku razvoja Međimurja i način života.

– Samo u proteklih godinu dana na području Međimurske županije je preko 850 novo registriranih vozila. Međimurje je po glavi stanovnika gospodarski najsnažniji kraj jer ostvaruje dvostruki izvoz od uvoza. Taj izvoz je, recimo, po glavi stanovnika preko 8 tisuća eura, a to podrazumijeva taj jedan brži protok roba, usluga. Kada se želite razvijati još više, još brže, onda vas mora pratiti i infrastruktura. Prometna infrastruktura je osnovni preduvjet – rekao je župan dodavši kako je važna i sigurnost prometa pritom istaknuvši kako na dionici Nedelišće – Pušćine na dnevnoj bazi prolazi oko 20 tisuća vozila.

– Sve prometne studije kažu da preko 15 tisuća je već nekakav potencijal gradnje autoceste, ali ok. Kad vam ta dinamika prometa prolazi pokraj škola i vrtića, onda to ima i jednu sigurnosnu notu o kojoj trebate također voditi računa – rekao je župan istaknuvši kako se radi o velikom projektu za Međimursku županiju te zahvalio ministru i Hrvatskim cestama što se napokon kreće u realizaciju.

Osvrnuo se i na važan projekt obilaznice Preloga, kao i planirane projekte poput druge faze obilaznice grada Čakovca, rekonstrukcije državne ceste prema Murskom Središću, odnosno Sloveniji te prekategorizaciji određenih cesta. Naglasio je i ulaganje u željeznici i pritom se posebno osvrnuo na projekt obnove pruge od Kotoribe, preko Čakovca i Varaždina, prema Koprivnici koji je vrijedan oko 170 milijuna eura.

– Želimo poslati poruku koliko nam je bitno ulaganje u prometnu infrastrukturu – poručio je župan.

Načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak složio se da je ovo važan dan za Općinu. Zahvalio je ministru Butkoviću kojeg smatra jednim od najzaslužnijih za konačno potpisivanje ugovora. I on je naglasio činjenicu da kroz Nedelišće dnevno prođe i do 20 tisuća vozila, dok će se izgradnjom obilaznice promet, prema procjenama, smanjiti za 50 posto.

Dodajmo da je prije potpisivanja ugovora u Nedelišću, ministar Butković zajedno sa županom Posavcem obišao i radove na projektu izgradnje obilaznice grada Preloga. Ministar je u Prelogu naglasio da je zadovoljan dinamikom izgradnje obilaznice Prelog vrijednosti više od 9 milijuna eura. Kazao je kako je to važan projekt, jer osim povećanja sigurnosti u prometu, on znači i potencijalno otvaranje novih gospodarskih zona koje pak znače i otvaranje novih radnih mjesta.

n.p.bajz/sjever.hr

27.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.