Now Reading:
Članovi ludbreškog Kluba tehnike Ivano, Anđelo i Luka odlični na državnom natjecanju mladih tehničara
Full Article 6 minutes read

Članovi ludbreškog Kluba tehnike Ivano, Anđelo i Luka odlični na državnom natjecanju mladih tehničara

Klub tehnike Ludbreg ubraja se u jednu od najaktivnijih udruga na području grada Ludbrega. Osnovana je pred dvije godine nastavljajući programski sustav Zajednice tehničke kulture grada Ludbrega.

U svojim redovima broji stručnjake, učitelje, roditelje, studente i učenike koji su zainteresirani za područje tehničke kulture te programe i projekte u STEM području.

Osim što u Klubu unaprjeđuju svoja tehnička znanja i vještine, njihovi članovi vrlo su uspješni i u natjecateljskom aspektu. Odlaze na razna natjecanja na području Hrvatske, odlaze u puno veće sredine, u puno jače sredine što se tehničke kulture tiče. Ostvaruju dobre rezultate, što je pokazatelj njihova truda i rada, ali i truda i rada njihovih mentora.

Kad gajiš strast i interes prema nečemu, brzo se vide i rezultati.

Početkom mjeseca trojica članova Kluba, Ivano Šagi, Anđelo Bačani i Luka Jerešić, su zahvaljujući pobjedničkom plasmanu na županijskom natjecanju mladih tehničara, sudjelovali i na državnoj razini natjecanja koja se održala u Segetu Donjem kraj Trogira.

Ivano Šagi iz Kluba tehnike Ludbreg osvojio je drugo mjesto na državnom natjecanju mladih tehničara u području radiokomunikacije pod mentorstvom Slobodana Popovića i školske mentorice Đurđe Kladić.

Kako ističu u Klubu, u jakoj konkurenciji od 17 natjecatelja u kategoriji radiokomunikacije, koji su predstavljali svaki svoju županiju, ostvario je 90 posto mogućih bodova, čime je bio samo četiri boda iza prvaka.

– Ivano je na pisanoj provjeri ostvario 38/40 bodova, što je najbolje napisani ispit u čitavoj državi gledajući cjelokupno 250 natjecatelja u svim kategorijama – ponosno je rekao njegov mentor Slobodan Popović.

Dodatna potvrda njegova uspjeha su i navodi povjerenstva za pisanu provjeru da njegov test ima najbolji tehnički crtež. Osim toga, i povjerenstvo praktičnoga rada složilo se da je Ivanov rad ‘kratkovalni AM prijamnik s integriranim krugom’ također najbolje odrađen.

– Zadnjih tjedana sam većinom vježbao tehničko crtanje i praktične zadatke za državno natjecanje. U Segetu Donjem sam izradio prijamnik koji prima signal i ja ga čujem u slušalicama. Zadatak nije bio prekompliciran, ali nisam bio siguran u teorijski dio, odnosno ispit. Na kraju se ispostavilo da sam ga napisao najbolje od svih – govori Ivano.

-Stvarno se jako trudio oko svega. On je jedan od prvih članova kojima sam ja bio mentor. Primijetio sam njegov talent i zainteresiranost i krenuli smo raditi na različitim radovima ne nužno vezanim uz njegovo područje natjecanja. Ove je godine tako sudjelovao i u izložbi inovacija na kojoj je također postigao dobre rezultate – dodaje njegov mentor.

Rezultat kojeg je ostvario osigurao mu je direktan upis u željenu srednju tehničku školu.

– Sad sam završio 7. razred OŠ Ludbreg. Nakon osnovne škole volio bih upisati Elektrostrojarsku školu u Varaždinu – otkrio je Ivano, čiji je talent najprije prepoznala mama koja ga je i upisala u Klub tehnike Ludbreg.

Uspješan je bio i njegov školski kolega Anđelo Bačani koji je osvojio četvrto mjesto u području automatike pod mentorstvom Dragutina Gerića i učiteljice Đurđe Kladić.

– Anđelo je oduvijek volio rješavati zagonetke. Sve ono za što treba ‘brzo kliknuti’ i odgonetnuti tu je on najbolji. Imali smo ga prilike gledati i na televiziju u matematičkim zadacima. Njegovo uključivanje u Klub i općenito interes za tehniku je zapravo bio nekakav logičan slijed. Gdje postoji nekakva logika, gdje treba nešto zaključiti, tu je on najbolji – govori Dragutin Gerić.

Anđelo je također marljivo vježbao za samo natjecanje.

– Klupski mentor mi je bio Dragutin Gerić, s njim sam više puta tjedno vježbao praktične zadatke, a Slobodan me pripremao za teorijski dio. Bilo je puno posla, ali nije mi bio problem uskladiti obaveze. Na državom natjecanju sam izradio automobil koji uz pomoć infracrvenih senzora prati crtu, ima senzore za udaljenost tako da primjećuje prepreke na vrijeme, ima žmigavce i kočiona svjetla. Trebalo mi je otprilike pola sata da sastavim auto. Mučio sam se jedino malo sa spajanjem baterija, cijelo vrijeme su mi padale. Ostalo je išlo bez problema – prisjetio se Anđelo koji je član Kluba već dvije godine.

Luka Jerešić ima nešto kraći klupski staž, ali rezultati ne izostaju.

– Član sam Kluba tehnike Ludbreg od rujna prošle godine. Klub je organizirao zimske radionice pa sam odlučio doći i vidjeti što se tu radi, što sve tu ima i tako je krenulo. Od tada dolazim skoro svake subote. Najviše me zanima elektronika – otkriva Luka koji je zajedno s Anđelom i Ivanom također sudjelovao na 66. državnom natjecanju mladih tehničara.

Osvojio je 11. mjesto u području elektronike pod mentorstvom Matije Kosa i školske mentorice Ivane Pačko Horvat iz OŠ Martijanec.

– Prije natjecanja sam svake subote učio teoriju, jer sam tu bio nekako slabiji. Radio sam i na nekim praktičnim zadacima koje sam nerijetko rješavao i kod kuće. Moj praktični zadatak na državnom natjecanju zvao se ‘Zabavna elektronika’ i taj sklop kojeg sam izradio radio je na način da kada je fotootpornik zatamnjen onda zujalo proizvodi zvuk kapanja vode iz pipe. Samo natjecanje je u početku bilo malo stresno, ali taj prvi natjecateljski dio smo brzo riješili pa smo kasnije uživali. Imam lijepa sjećanja – rekao je Luka.

Samo riječi hvale za njega je imala njegova školska mentorica.

– Luka je odličan učenik bio od prvog do osmog razreda, imao je prosjek 5,00 u svim razredima. Kad je došao u 5. razred mi smo taman krenuli s aktivnostima robotike i on se tu odmah s interesom uključio. Kasnije se ispostavilo da ga najviše zanima elektronika. Ponosna sam na svaki njegov rezultat, pogotovo na ovaj koji je postigao na državnom natjecanju jer to samo dokazuje da se on trudi i radi i da se našao u tome. Želim mu svu sreću u srednjoj školi, da nastavi taj svoj put u tehnici i da se kasnije i poslovno ostvari onako kako zamišlja – istaknula je Ivana Pačko Horvat.

Luka je završio osnovnu školu i upisat će srednjoškolsko obrazovanje za smjer Tehničar za mehatroniku u Varaždinu.

– Zanima me tehnika, lijepo mi se time baviti i radim to svojom dobrom voljom. Želim nastaviti u tom smjeru – jasan je i odlučan Luka.

foto: ludbreske-novine.com.hr
sjever.hr/ludbreske-novine.com.hr
27.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.