Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Zagorje

Županijska skupština: Povećane naknade vijećnicima, projekt Piškornica trebao bi se uskoro nastaviti

Autor: Ivana Belošević
Županijska skupština: Povećane naknade vijećnicima, projekt Piškornica trebao bi se uskoro nastaviti

U srijedu je održana 18. sjednica Županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije. Na rasporedu je bilo 10 točaka dnevnog reda i sve su odluke donesene većinom glasova.

Prihvaćena su izvješća nekih javnih poduzeća, među njima i prva izmjena i povećanje sredstava ŽUC-a Krapinsko-zagorske županije.

Župan Željko Kolar rekao je kako je bitno da postoji jedan kontinuitet, razvoj u našim poduzećima, rast prihoda i dobiti i da je usluga na visokoj razini. Političkih prepucavanja uvijek će biti, ako ima neargumentiranih stari koje se odnose na ono što radimo, reagiram i uvijek ću reagirati, ali tako da dodatno objasnim i dam dodatne argumente zbog čega smo povukli određene poteze i što od njih očekujemo – istaknuo je Kolar i dodao da polako zatvaraju ovaj investicijski ciklus koji ide iz kredita HBOR-a.

- Do kraja srpnja ćemo završiti 51 dionicu, tako ćemo podići kvalitetu i sigurnost prometa na području Krapinsko-zagorske županije. Za nekoliko dana ćemo znati kolika je šteta nastala nakon ogromnog nevremena koje je pogodilo Hum na Sutli, Pregradu i Desinić i naravno, određena šteta je i na županijskim cestama, za te dionice već radimo projektnu dokumentaciju i morat ćemo ponovo izdvojiti neka izvanredna sredstva da bi kolnike što prije vratili u prvobitno stanje – naglasio je župan.

Prihvaćeno je godišnje izvješće o radu za 2023. godinu za regionalni centar za gospodarenje otpadom Sjeverozapadne Hrvatske Piškornica i sanacijskog odlagališta Piškornica.

Ukupni kapital društva za gospodarenje otpadom Sjeverozapadne Hrvatske Piškornica na dan 31. prosinca 2023. godine iznosio je 1.855.241 eura i u odnosu na prethodnu godinu veći je za 32.357 eura. Najveći udio u izdacima za investiciju u 2023. godini imaju izdaci za aktivnost projektiranja i izgradnje projekta RCGO Piškornica.

Ukupna vrijednost projekta RCGO Piškornica se procjenjuje na iznos oko 120 milijuna eura, a sufinanciran je u ukupnom iznosu 10.306.407 eura.

Što se tiče Piškornice župan Kolar je kazao kako je bio vrlo jasan i precizan, da su u ovom trenutku, kao osnivači, nas četiri županije i Općina Koprivnički Ivanec, napravili apsolutno sve što je bila naša obaveza kroz ugovor koji imamo da ta investicija krene i da se završi u zadanom roku.

 - Ono što u ovom trenutku nedostaje, to je jasno financiranje Vlade Republike Hrvatske, onih 70 posto koje je Vlada preuzela na sebe, jer 20 posto je preuzeo Fond za zaštitu okoliša i oni su svoje isfinancirali. Ovih 70 posto koje Vlada financira su europska sredstva za koje se nadamo da će biti odobrena jer je skoro duplo skuplja ponuda od procijenjene vrijednosti, a ono što je dobro, Vlada je rekla da će eventualnu razliku od toga financirati iz državnog proračuna. U ovom trenutku pismene odluke ministarstva da će osigurati sredstva nemamo. Tako da smo već zatražili sastanak s novim ministrom gospodarstva da ga detaljno upoznamo o tome i nadamo se da će on za razliku od svoja dva prethodnika donijeti potrebnu odluku da bi bili sigurni da se taj projekt može bez problema se nastaviti realizirati – završio je Kolar.

Jedna od točaka bila je izmjenama odluke o naknadama članovima Županijske skupštine i njezinih radnih tijela, čime će se povećati naknade članovima skupštine i članovi skupštine su je donijeli većinom glasova.

Naime članovi Skupštine su do sad imali pravo na mjesečnu naknadu u iznosu od 500 kuna neto, predsjednik Skupštine u iznosu od 1.750 kuna neto, potpredsjednik Skupštine od 1.500 kuna, članovi radnih tijela koji nisu ujedno i članovi Skupštine imaju naknadu troškova u neto iznosu od 150 kuna po održanoj sjednici na kojoj su nazočni i pravo na naknadu troškova prijevoza, ako stanuju izvan mjesta održavanja sjednice. 

Ovom odlukom naknada članovima Županijske skupštine povećala bi se na iznos od 100 eura neto mjesečno, a naknada članovima radnih tijela Županijske skupštine koji nisu ujedno i članovi Skupštine povećala bi se sa 150,00 kn (19,90 eura) po održanoj sjednici na kojoj su nazočni na 27 eura neto.

Naknada predsjedniku i potpredsjednicima Županijske skupštine ostaje nepromijenjena.

U ime Kluba vijećnika HDZ-a Zoran Gregurović je rekao kako je ovo bila jedna kratka županijska skupština uoči ljetne stanke, većinom se radilo o izvještajima određenih županijskih ustanova ili ustanova u kojima županija ima svoje udjele, za razliku od prošloga puta kada su ubile zdravstvene ustanove, ovo je bilo  malo manje "interesantno", ali dobro je da sve  te ustanove posluju pozitivno.

- Naravno da smo se mi referirali na same učinke i ono što je napravljeno od strane tih ustanova, prvenstveno vezano za integrirani promet, puno se sredstava troši za plaće, za rashode, za zaposlene, najveći dio nema za sada nikakvoga učinka i ništa se ne vidi, projektno nismo daleko došli, a ista stvar je vezana i za projekt Piškornica, napokon se nešto pokrenulo, međutim već smo svi skeptični prema tim rokovima, to su rokovi koji će direktno utjecati na život svih naših sugrađana u Krapinsko-zagorskoj županiji – istaknuo je Gregurović.

Što se ostalih točaka tiče, nema nešto posebno, dodao je kako su ostali suzdržani od povećanja naknada za vijećnike.

- Rastu plaće u svim sektorima i nisu mijenjane naknade za vijećnike. Naravno da bi trebalo voditi brigu o tome tko koliko dolazi i odaziva se na županijsku skupštinu, ali voditi jeftin populizam na tome, nema smisla – zaključio je Zoran Gregurović.

i.belošević/sjever.hr 26.06.2024.

Podijeli članak:

Najnovije

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?