Now Reading:
Županijska skupština: Povećane naknade vijećnicima, projekt Piškornica trebao bi se uskoro nastaviti
Full Article 5 minutes read

Županijska skupština: Povećane naknade vijećnicima, projekt Piškornica trebao bi se uskoro nastaviti

U srijedu je održana 18. sjednica Županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije. Na rasporedu je bilo 10 točaka dnevnog reda i sve su odluke donesene većinom glasova.

Prihvaćena su izvješća nekih javnih poduzeća, među njima i prva izmjena i povećanje sredstava ŽUC-a Krapinsko-zagorske županije.

Župan Željko Kolar rekao je kako je bitno da postoji jedan kontinuitet, razvoj u našim poduzećima, rast prihoda i dobiti i da je usluga na visokoj razini. Političkih prepucavanja uvijek će biti, ako ima neargumentiranih stari koje se odnose na ono što radimo, reagiram i uvijek ću reagirati, ali tako da dodatno objasnim i dam dodatne argumente zbog čega smo povukli određene poteze i što od njih očekujemo – istaknuo je Kolar i dodao da polako zatvaraju ovaj investicijski ciklus koji ide iz kredita HBOR-a.

Do kraja srpnja ćemo završiti 51 dionicu, tako ćemo podići kvalitetu i sigurnost prometa na području Krapinsko-zagorske županije. Za nekoliko dana ćemo znati kolika je šteta nastala nakon ogromnog nevremena koje je pogodilo Hum na Sutli, Pregradu i Desinić i naravno, određena šteta je i na županijskim cestama, za te dionice već radimo projektnu dokumentaciju i morat ćemo ponovo izdvojiti neka izvanredna sredstva da bi kolnike što prije vratili u prvobitno stanje – naglasio je župan.

Prihvaćeno je godišnje izvješće o radu za 2023. godinu za regionalni centar za gospodarenje otpadom Sjeverozapadne Hrvatske Piškornica i sanacijskog odlagališta Piškornica.

Ukupni kapital društva za gospodarenje otpadom Sjeverozapadne Hrvatske Piškornica na dan 31. prosinca 2023. godine iznosio je 1.855.241 eura i u odnosu na prethodnu godinu veći je za 32.357 eura. Najveći udio u izdacima za investiciju u 2023. godini imaju izdaci za aktivnost projektiranja i izgradnje projekta RCGO Piškornica.

Ukupna vrijednost projekta RCGO Piškornica se procjenjuje na iznos oko 120 milijuna eura, a sufinanciran je u ukupnom iznosu 10.306.407 eura.

Što se tiče Piškornice župan Kolar je kazao kako je bio vrlo jasan i precizan, da su u ovom trenutku, kao osnivači, nas četiri županije i Općina Koprivnički Ivanec, napravili apsolutno sve što je bila naša obaveza kroz ugovor koji imamo da ta investicija krene i da se završi u zadanom roku.

 – Ono što u ovom trenutku nedostaje, to je jasno financiranje Vlade Republike Hrvatske, onih 70 posto koje je Vlada preuzela na sebe, jer 20 posto je preuzeo Fond za zaštitu okoliša i oni su svoje isfinancirali. Ovih 70 posto koje Vlada financira su europska sredstva za koje se nadamo da će biti odobrena jer je skoro duplo skuplja ponuda od procijenjene vrijednosti, a ono što je dobro, Vlada je rekla da će eventualnu razliku od toga financirati iz državnog proračuna. U ovom trenutku pismene odluke ministarstva da će osigurati sredstva nemamo. Tako da smo već zatražili sastanak s novim ministrom gospodarstva da ga detaljno upoznamo o tome i nadamo se da će on za razliku od svoja dva prethodnika donijeti potrebnu odluku da bi bili sigurni da se taj projekt može bez problema se nastaviti realizirati – završio je Kolar.

Jedna od točaka bila je izmjenama odluke o naknadama članovima Županijske skupštine i njezinih radnih tijela, čime će se povećati naknade članovima skupštine i članovi skupštine su je donijeli većinom glasova.

Naime članovi Skupštine su do sad imali pravo na mjesečnu naknadu u iznosu od 500 kuna neto, predsjednik Skupštine u iznosu od 1.750 kuna neto, potpredsjednik Skupštine od 1.500 kuna, članovi radnih tijela koji nisu ujedno i članovi Skupštine imaju naknadu troškova u neto iznosu od 150 kuna po održanoj sjednici na kojoj su nazočni i pravo na naknadu troškova prijevoza, ako stanuju izvan mjesta održavanja sjednice. 

Ovom odlukom naknada članovima Županijske skupštine povećala bi se na iznos od 100 eura neto mjesečno, a naknada članovima radnih tijela Županijske skupštine koji nisu ujedno i članovi Skupštine povećala bi se sa 150,00 kn (19,90 eura) po održanoj sjednici na kojoj su nazočni na 27 eura neto.

Naknada predsjedniku i potpredsjednicima Županijske skupštine ostaje nepromijenjena.

U ime Kluba vijećnika HDZ-a Zoran Gregurović je rekao kako je ovo bila jedna kratka županijska skupština uoči ljetne stanke, većinom se radilo o izvještajima određenih županijskih ustanova ili ustanova u kojima županija ima svoje udjele, za razliku od prošloga puta kada su ubile zdravstvene ustanove, ovo je bilo  malo manje “interesantno”, ali dobro je da sve  te ustanove posluju pozitivno.

Naravno da smo se mi referirali na same učinke i ono što je napravljeno od strane tih ustanova, prvenstveno vezano za integrirani promet, puno se sredstava troši za plaće, za rashode, za zaposlene, najveći dio nema za sada nikakvoga učinka i ništa se ne vidi, projektno nismo daleko došli, a ista stvar je vezana i za projekt Piškornica, napokon se nešto pokrenulo, međutim već smo svi skeptični prema tim rokovima, to su rokovi koji će direktno utjecati na život svih naših sugrađana u Krapinsko-zagorskoj županiji – istaknuo je Gregurović.

Što se ostalih točaka tiče, nema nešto posebno, dodao je kako su ostali suzdržani od povećanja naknada za vijećnike.

– Rastu plaće u svim sektorima i nisu mijenjane naknade za vijećnike. Naravno da bi trebalo voditi brigu o tome tko koliko dolazi i odaziva se na županijsku skupštinu, ali voditi jeftin populizam na tome, nema smisla – zaključio je Zoran Gregurović.

i.belošević/sjever.hr 26.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.