Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Hrvatska i svijet

Vatreni prokockali povijesnu šansu za put do finala na ovogodišnjem Euru!

Autor: Marijana Sopek
Vatreni prokockali povijesnu šansu za put do finala na ovogodišnjem Euru!

Hrvatska je ispala s Europskog prvenstva. Ono što je nakon remija s Italijom bilo izvjesno, sinoć je postalo i službeno. Hrvatskoj su se za prolazak u osminu finala s trećeg mjesta u grupi morala poklopiti četiri rezultata, a među njima je bila i pobjeda Engleske nad Slovenijom od minimalno tri razlike te pobjeda Danske nad Srbijom. Obje te utakmice završile su 0:0 i tako su sve teorije propale.

Hrvatska je do osme minute nadoknade imala sve i onda ostala bez ičega:
Momčad Zlatka Dalića završit će Euro kao jedna od dvije najlošije trećeplasirane momčadi i zbog toga je ostala bez plasmana u osminu finala. U teškoj skupini sa Španjolskom, Albanijom i Italijom osvojila je dva boda. Nastup na EP-u Hrvatska je počela uvjerljivim porazom 3:0 od Španjolske, a nastavila sa šokantnim remijem 2:2 s Albanijom.

Hrvatska je u tom susretu primila gol u petoj minuti nadoknade, a još gore je slijedilo protiv Italije, koja je u 98. minuti zabila za 1:1 i tako, pokazat će se, izbacila Hrvatsku s Eura. Hrvatska je dakle sve do samog kraja duge sudačke nadoknade imala rezultat koji joj jamči ne samo prolaz skupine, nego i drugo mjesto i onda je zadnjim šutom na utakmici ostala bez ičega, piše Index.

Hrvatska prvi put nije prošla skupinu na Euru u ovom formatu:
Prvi je ovo put otkad se Europsko prvenstvo igra u aktualnom formatu s 24 momčadi (od 2016.) da Hrvatska nije prošla skupinu. U oba prethodna natjecanja prošla je grupu i ispadala u prvoj nokaut rundi, osmini finala, 2016. je bila prva u skupini pa u produžecima izgubila od Portugala, dok je 2021. bila druga i isto tako u produžecima ispala od Španjolske.

Zadnji put Hrvatska nije prošla skupinu na Euru 2012. godine, no tada ga je igralo 16 reprezentacija i samo prve dvije iz svake skupine su išle u četvrtfinale. Hrvatska je i tada bila u skupini s kasnijim finalistima Španjolskom i Italijom, a tu je još bila i Irska. Osvojila je četiri boda (pobjeda nad Irskom i remi s Italijom), ali to joj nije bilo dovoljno, prenosi Index.

Hrvatska sada može posebno jako žaliti:
Hrvatska je dakle imala u ruci drugo mjesto skupine i prolazak u osminu finala i onda šokantno ostala bez ičega. Kao da to nije dovoljno teško, rezultati i rasplet jučer odigranih skupina, pokazuju da to nije jedino za čim može žaliti.

Naime, ludim raspletom skupine D, pobjedom Austrije nad Nizozemskom te remijem Francuske i Poljske, Austrija je senzacionalno izbila na prvo mjesto skupine. Favoriti Francuzi idu dalje kao drugi, a Nizozemci kao treći.

Francuski pad na drugu poziciju donio je pakleni ždrijeb u drugom dijelu natjecanja. Naime, sada se u njemu nalaze četiri velika favorita - Portugal, Njemačka, Francuska i Španjolska.

Da je sačuvala vodstvo još par sekundi, prošla bi i izbjegla Portugal, Njemačku, Francusku i Španjolsku
Da je Hrvatska sačuvala vodstvo protiv Italije još par sekundi, prošla bi u nokaut fazu i to tako da bi sve do potencijalnog finala izbjegla sve spomenute favorite. Zato što bi bila u drugom, desnom dijelu ždrijeba na priloženoj grafici, koji je daleko lakši od lijevog.

Naravno, Švicarska, protiv koje bi Hrvatska igrala u osmini finala te pobjednik meča Engleske i Nizozemske u eventualnom četvrtfinalu, nisu laki suparnici. Ali, svakako su lakši od onih na drugoj strani ždrijeba nokaut faze.

foto: arhiva
sjever.hr/index.hr
26.06.2024.

Podijeli članak:

Povezani članci

Izdvojeno

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?