Now Reading:
KAKAV GAF! Mate Rimac predstavio robotaksi, no on se čak dva puta nije pojavio
Full Article 2 minutes read

KAKAV GAF! Mate Rimac predstavio robotaksi, no on se čak dva puta nije pojavio

Poduzetnik Mate Rimac predstavio je robotaksi pod nazivom Verne te cjelokupni ekosustav urbane mobilnosti, uključujući sve funkcionalnosti buduće usluge koja dolazi u Zagreb.


Kako prenosi N1info.hr, vozilo Verne je nazvano po poznatom piscu Julesu Verneu, koji je sanjario o potencijalu čovječanstva. Prema Rimčevim riječima, Verne će u potpunosti preobraziti gradski prijevoz. Ekosustav ove usluge temelji se na tri ključna elementa: autonomnom električnom vozilu, korisničkoj aplikaciji i specijaliziranoj infrastrukturi. U svakom gradu će postojati tzv. Mothership, mjesto gdje će se vozila Verne pregledavati, održavati, čistiti i puniti.

Interesantno je da će Verne biti dvosjed jer, prema osnivačima, u 90% vožnji vozilo koristi jedna ili dvije osobe. Klizna vrata omogućuju lakši ulazak, a unutar vozila korisnici će imati više prostora nego u Rolls Royceu. Interijer će nalikovati dnevnoj sobi s ekranom od 43 inča za zabavu i informacije. Rimac je istaknuo kako žele pružiti uslugu koja je dosad bila rezervirana samo za bogate – udobno i prostrano vozilo sa sigurnim vozačem.

– Vjerujemo da će autonomna vozila spasiti mnoge živote na cesti. Tu je i pitanje koristi jer ćete tijekom putovanja moći razmišljati i raditi druge stvari tijekom vožnje. No stvarno gledamo na jednostavnost korištenja, kao i kod pametnih telefona. Nekoliko elementa je tu, imate konzistentno iskustvo jer vozač se nikada neće žuriti na neku drugu vožnju i nikada neće moći otkazati vašu vožnju. Jednostavno i svatko može koristi ovu uslugu – otkrio je.

Na kraju je rekao da je dosta govora te je naručio vozilo putem aplikacije na mobitelu, no ono se nije pojavilo zbog tehničkih problema.

– Probali smo to stotinu puta i funkcioniralo je. Naši će tehničari riješiti problem brzo – nadodao je.

Kasnije su otkrili da se dogodio problem s prednjim kotačem.

Vozilo je izrađeno na potpuno novoj platformi te nema upravljač niti papučice za gas i kočnicu jer je namijenjeno isključivo autonomnoj vožnji. Prva proizvodna postrojenja za autonomna električna vozila Verne grade se u Zagrebu, a planira se njihova upotreba diljem svijeta. Prva usluga će biti pokrenuta u Zagrebu 2026. godine, prenosi N1info.hr.

foto: screenshot Index
sjever.hr/N1info.hr
26.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.