Now Reading:
Ovo su najpopularnija imena za djevojčice i dječake u Hrvatskoj – ima li i vaše dijete koje od njih?
Full Article 2 minutes read

Ovo su najpopularnija imena za djevojčice i dječake u Hrvatskoj – ima li i vaše dijete koje od njih?

U 2024. godini, Hrvatska bilježi zanimljiv izbor imena za novorođenčad, s kombinacijom tradicionalnih i modernih imena. Došlo je do nekih promjena, ovo su najpopularnija imena.  

Roditelji se sve više okreću imenima koja nose dublje značenje, inspiraciju iz povijesti i kulture, ali koja su i dalje jednostavna i lako se izgovaraju, imena koja su prepoznatljiva i lako prihvaćena u raznim jezicima i kulturama, piše vecernji.hr.

Prema podacima iz statističkog prikaza Ministarstva pravosuđa i uprave, Rita, Mia, Ema, Nika i Sara najpopularnija su ženska imena koja su roditelji dali kćerima u prvom kvartalu. Inače, Mia je i 2022. bilo najpopularnije žensko ime, no na drugom mjestu tada je bila Lucija.

Ime Lucija sada je palo na 10. mjesto, a prate ga imena Ana, Elena, Eva i Klara. Posljednja tri mjesta zauzimaju Vita, Maša i Marija, koje je nekada bilo najpopularnije i najčešće ime za djevojčice.

U 2024. godini, imena za dječake koja su roditelji najčešće birali za svoje novorođenčadi u Hrvatskoj pokazuju zanimljive trendove. Luka i dalje drži sam vrh popisa najpopularnijih imena za dječake. Slijede ga Jakov, David, Toma, Niko, Ivan, Matej, Vito, Teo, Petar, Roko i Josip.

FOTO: Ilustracija

sjever.hr/vecernji.hr 25.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.