Now Reading:
Najveći problem s alkoholom imaju Zagorci, slijede Međimurci pa Varaždinci, a ni Podravci ne zaostaju
Full Article 2 minutes read

Najveći problem s alkoholom imaju Zagorci, slijede Međimurci pa Varaždinci, a ni Podravci ne zaostaju

Prema istraživanju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o mentalnim poremećajima u Republici Hrvatskoj istaknuto je kako se radi o jednom od prioritetnih javnozdravstvenih izazova u svijetu.

Kako navode, osobe s narušenim mentalnim zdravljem imaju povećan mortalitet od tjelesnih bolesti, a vrlo često završavaju samoubojstvima koja su pokazatelj ugroženosti mentalnog zdravlja. Mentalni poremećaji posljednjih se godina kreću oko 6 posto u ukupnom bolničkom pobolu u Hrvatskoj, dok je najveći broj hospitalizacija u dobi od 20 do 59 godina.

Gledajući po županijama na sjeveru Hrvatske, u 2022. godini u Krapinsko-zagorskoj županiji zbog mentalnih poremećaja bilo je hospitalizirano 1021 osoba, u Varaždinskoj 777, dok je u Međimurskoj županiji bilo njih 833, a najčešći uzrok hospitalizacije bio je – alkohol.

Tako je u Krapinsko-zagorskoj županiji na psihijatrijskom odjelu najviše hospitaliziranih imalo mentalne poremećaje uzrokovane alkoholom zbog čega je bilo hospitalizirano 260 osoba, slijede ostali mentalni poremećaji zbog oštećenja i disfunkcije mozga i tjelesne bolesti, zatim depresivni poremećaji, shizofrenija te reakcije na teški stres i poremećaji prilagodbe uključujući PTSP.

I u Varaždinskoj županije najviše hospitaliziranih bilo je zbog alkohola, njih 189, a slijede shizofrenija, depresivni poremećaji, specifični poremećaji ličnosti te ostali mentalni poremećaji zbog oštećenja i disfunkcije mozga i tjelesne bolesti.

Trend slijede i Međimurci gdje je 235 osoba hospitalizirano zbog alkohola, a slijede reakcije na teški stres i PTSP, shizofrenija, shizoaktivni poremećaji i depresivni poremećaji.

U Koprivničko-križevačkoj županiji također je bilo najviše hospitaliziranih zbog mentalnih poremećaja uzrokovanih alkoholom, njih 179, a slijede depresivni poremećaji, ostali mentalni poremećaji zbog oštećenja i disfunkcije mozga, shizofrenija i ostali anksiozni poremećaji.

n.p.bajz/sjever.hr

23.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.