Now Reading:
Kruže priče da je jedno popularno piće zapravo kancerogeno!
Full Article 2 minutes read

Kruže priče da je jedno popularno piće zapravo kancerogeno!

Kako piše Tportal, internetom posljednje vrijeme kruže priče da se Aperol Spritz, voćni gorkasti aperitiv koji se tradicionalni pije s proseccom i sodom, kancerogen.

Za to postoje dva krivca, bojila E110 i E124 koja se nalaze u tom piću.

– Boje su aditivi i stoga su ionako nezdrave, jer su potpuno sintetičke. To je samo po sebi opterećenje za tijelo’, objašnjava doktor Volker Manz za njemački RTL, a prenosi tportal.

Boja E110 je žuta ili narančasta, E124 je crvena, koja je zabranjena čak i u SAD-u, gdje su manje rigorozni nego u EU, a na to je upozorio i Manz.

No, do danas nema istraživanja koje pokazuje da je Aperol zapravo kancerogen.

– Ali postoje eksperimenti na životinjama i kemičari koji ističu da se E124 koristi kao boja za tekstil, a došla je na loš glas jer je izazivala kožne alergije. Dakle, logično je da ne biste trebali pretjerano konzumirati ovu boju u obliku pića, zar ne? – rekao je Manz i dodao kako su u pokusima na životinjam, visoke doze dovele do povećanog stvaranja tumora.

No, nema dokaza da je Aperol sam po sebi kancerogen, ali se satoji od šećera, alhohola i umjetnih dodataka poput bojila, za koje Manz kaže ih zove “toksični trio”.

foto – ilustracija

sjever.hr/tportal

23.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.