Now Reading:
Bistrički Teatar nakon posljednje predstava u sezoni „Tri mušketira“ već sprema nove predstave i jedinstven projekt – Pričam ti priču
Full Article 3 minutes read

Bistrički Teatar nakon posljednje predstava u sezoni „Tri mušketira“ već sprema nove predstave i jedinstven projekt – Pričam ti priču

Bistrički teatar nedavno je zaključio svoju sezonu predstavom “Tri mušketira” koju su izveli stariji osnovnoškolci. Predstava je prikazana 13. lipnja u općini Marija Bistrica i 14. lipnja u općini Konjščina. Teatar sad već broji oko 60 članova koji su podijeljeni na dramske skupine i postave prema uzrastima, a u ovoj predstavi su sudjelovala djeca od 5. do 8. razreda osnovne škole.

“Tri mušketira” predstava je rađena po motivima istoimenog romana s dramatizacijom glumca Mateje Popovića, režijom Nevene Vukes i kostimima Željke Hubak.

Rad na predstavi trajao je nekoliko mjeseci, a djeca su uvježbavala dok nisu bili potpuno spremni za nastup pred malom i velikom publikom, a unutar tog procesa cilj nije bio samo usavršiti tekst i likove već i raditi s njima na osvještavanju emocija, timskom radu, suosjećanju i socijalnoj osviještenosti mladih amaterskih glumaca istaknula je Nevena Vukes.

-Jedinstvena poruka predstave „Svi za jednog i jedan za sve“ bila je prisutna i osjetila se na sceni i u Mariji Bistrici i u Konjščini što me jako raduje – rekla je Vukes.

-Predstava je bila namijenjena za djecu i mlade uključujući i one najmlađe od 4 godine naviše. Djeca su najiskrenija publika te ujedno i najzahtjevnija zbog tog što ona odmah daju do znanja ako nešto ne valja -naglasila je Vukes.

Reakcije publike bile su pozitivne te su glumce i kraj predstave ispratile s ovacijama i pljeskom, a Vukes je dodala kako razgovor s djecom nakon predstave posebno važan jer pruža uvid u njihove dojmove i doživljaj.

-Važan aspekt za mlade glumce bio je proces iza scene. Tijekom predstave djeca su aktivno sudjelovala u organizaciji, pomaganju jedni drugima s kostimima i rekvizitima što je dodatno osnažilo njihov osjećaj zajedništva i odgovornosti – objasnila je režiserka Vukes.

-Djeca su shvatila koliko ovise jedni o drugima i koliko je svaki zadatak važan-  rekla je Vukes.

Bistrički teatar također radi s dramskim skupinama koji uključuje srednjoškolce. Jedna od njihovih predstava  točnije komedija “Sumnjivo lice” od Branislava Nušića oduševila je publiku, a ova sad već ozbiljna amaterska trupa sudjeluje te osvaja nagrade na festivalima diljem Zagorja.

Novi projekt koji je podržala Krapinsko-zagorska županija zove se „Pričam ti priču“ u kojem se radi o radio dramama za djecu i mlade, a premijerno za Sjever.hr režiserska i pedagoginja Nevena Vukes rekla je kako će biti snimljene u petak 20. lipnja.

Radio drame bit će emitirane na minimalno sedam radijskih postaja od jeseni, a ideja je da se svaku večer u 19 sati puštaju priče za laku noć koje će čitati djeca. Posebnost ovog projekta leži u tome što su osnovnoškolci sami pisali svoje drame.

-Projekt ima za cilj potaknuti kreativnost među najmlađima, a već imamo par upita radio postaja koji su radosni da će imat ispunjen dječji program- zaključuje Vukes.

Završetkom rada s najmlađom grupom teatar će tijekom ljeta imati pauzu, a s početkom nove školske godine se vraćaju s novim predstavama i projektima uključujući upis novih članova.

e.rukav/sjever.hr 23.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.