Now Reading:
“Noć noćnih leptira” 9. put održana u Radoboju – u Krapinsko-zagorskoj županiji postoji 1336 vrsta noćnih leptira
Full Article 3 minutes read

“Noć noćnih leptira” 9. put održana u Radoboju – u Krapinsko-zagorskoj županiji postoji 1336 vrsta noćnih leptira

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske žuapnije Zagorje zeleno i Općina Radoboj već 9. put po redu organiziraju manifestaciju “Noć noćnih leptira”. Tako je i ovaj četvrtak, 20. lipnja, u Radoboju bilo zanimljivo i veselo jer se okupio veliki broj djece, ali i mladih i odraslih koji su došli vidjeti ove noćne ljepotice, a okupili su se osim iz Krapinsko-zagorske županije i iz Varaždinske županije, te Zagreba.

Noćni leptiri izuzetno su raznolika i mnogobrojna skupina kukaca, a u Hrvatskoj možemo susresti preko 3000 različitih vrsta. U Krapinsko-zagorskoj županiji zabilježeno je 1336 vrsta noćnih leptira. Noćni leptiri, za razliku od svojih srodnika, danjih leptira, ne privlače puno pažnje i često su percipirani kao neprivlačni i nezanimljivi kukci. Ipak, istina je sasvim obratna. Velik broj vrsta odlikuje se žarkim i zanimljivim bojama, različitim oblicima tijela i krila, kao i samom veličinom. I najveći i najmanji leptiri na području Europe spadaju baš u noćne leptire.

Cilj je ove manifestacije približiti čarobni svijet noćnih leptira široj javnosti, kao i sakupiti važne podatke o biologiji i ekologiji noćnih leptira. Naime, veliki broj vrsta izrazito je ugrožen, a to se posebice odnosi na leptire vlažnih staništa poput močvara ili izrazito termofilnih travnjaka.

Ravnateljica Javne ustanove Zagorje zeleno Dijana Hršak istaknula je kako su svi koji su se okupili mogli vidjeti, osim živih leptira, i zbirke različitih leptira iz različitih krajeva svijeta.

-U svijetu je d sada pronađeno pronađeno oko 200 000 različitih leptira na zemlji. U Hrvatskoj ih ima oko 3 000, a u našoj županiji 1336. Znači da skoro polovica raznolikosti noćnih leptira u Hrvatskoj je u našoj županiji. Noćni leptiri su pokazatelji na očuvanost stanja prirode i upravo zbog toga organiziramo ovu manifestaciju kako bi ljudi došli u prirodu i upoznaju noćne leptire koji su još uvijek skroviti i tajnoviti svijet – kazala je Hršak dodavši kako su postavili 10-ak svjetlosnih piramida.

Jedan od organizratora je i Općina Radoboj, a načelnik Anđelko Topolovec nadovezao se uz ravnateljicu Hršak kazavši kako je ova manifestacija vezana uz bioraznolikost zaštite prirode, ali i svega onoga što žviti u prirodi.

Općina svake godine podržava i uključuje se u ovu manifestaciju koja je svake godine sve više i više posjećena, a nadam ose da će se taj trend i u budućnosti nastaviti. Ono što me posebno veseli je što se okupio veliki broj djece koji su uz stručno znanje saznali o ovim sitnim bićima – dodao je Topolovec.

Jedan od dva vodiča koji su vodili posjetitelje kazao je kako je ova inicijativa počela u Mađarskoj i Švicarskoj, nakon čega se krenulo i u Radoboju, a kasnije se proširilo i na Zagrebačku županiju.

msopek/sjever.hr 21.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.