Now Reading:
Na Špiranec bregu paljenjem svijeća obilježen Dan antifašističke borbe
Full Article 2 minutes read

Na Špiranec bregu paljenjem svijeća obilježen Dan antifašističke borbe

Uoči Dana antifašističke borbe, u petak je održano središnje županijsko obilježavanje datuma na Špiranec bregu u Bedekovčini, dok su uoči toga položeni vijenci i lampioni i kod Spomenika poginulima u antifašističkog borbu u parku u centru Bedekovčine.

Cvijeće i svijeće položila je delegacija Krapinsko-zagorske županije predvođena županom Željkom Kolarom i potpredsjednikom Hrvatskog sabora Sinišom Hajdaš Dončičem te delegacija Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske koju je predvodi predsjednik Saveza Franjo Habulin.

Između ostalog, svijeće su zapalili i saborska zastupnica i načelnica Općine Konjščina, Anita Curiš-Krok, gradonačelnik Grada Klanjca Zlatko Brlek, gradonačelnik Grada Pregrade, Marko Vešligaj i načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban.

Habulin je tim povodom rekao kako je antifašizam iznjedrio tekovine vrijednosti, odnosno demokratske vrijednosti.

– Prije svega slobodu. Iznjedrio je jednakost, ravnopravnost, socijalnu pravdu, prava čovjeka. To su zapravo najviše demokratske vrijednosti i to su tekovine antifašizma i antifašističke borbe na našim prostorima – rekao je Habulin te dodao kako je antifašizam prisutan i danas.

– Istina je da proživljavamo nešto što nije dobro, a to je ideološko skretanje u desnu stranu pri čemu se antifašizam marginalizira. Međutim, antifašizam kao civilizacijska vrijednost i tekovina ne može nestati – poručio je Habulin.

Župan Željko Kolar istaknuo je kako danas sve više jača desnica.

– Činjenica jeste da se kroz medijski prostor pokušava revidirati prošlost, a to nije moguće jer u samim aktima Europske unije stoji da je slobodna Europa nastala na temeljima antifašizma. Prema tome, Hrvatska treba biti ponosna što je stala, zahvaljujući antifašističkom pokretu, partizanima i Josipu Brozu Titu, na pravu stranu u 2. svjetskom ratu – rekao je Kolar dodavši kako je i prvi hrvatski predsjednik, dr. Franjo Tuđman, bio u Partizanima.

– Kada su Europa i svijet obilježavali oslobođenje Auschwitza, upravo zbog toga što je predsjednik Tuđman bio u antifašističkom pokretu, bilo je posebno mjesto u prvom redu rezervirano za njega. Europa itekako cijeni tekovine antifašističke borbe. Mi bi trebali biti ponosni na to – poručio je župan.

n.p.bajz/sjever.hr

21.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.