Now Reading:
U sklopu OŠ Kneginec Gornji otvoren prometni poligon, Stričak: Najvažniji segment je stjecanje prometnog iskustva
Full Article 3 minutes read

U sklopu OŠ Kneginec Gornji otvoren prometni poligon, Stričak: Najvažniji segment je stjecanje prometnog iskustva

S ciljem ranog razvijanja prometne kulture koja će doprinijeti većoj sigurnosti djece u prometu, u sklopu Osnovne škole Kneginec Gornji otvoren je prometni poligon. Inicijativa o pokretanju i uređenju poligona potekla je od Općine Gornji Kneginec, za čije radove je utrošeno 13.686,13 eura koje je osigurala Varaždinska županija.

Ravnatelj škole Miljenko Rožmarić naglasio je kako je poligon samo još jedan dodatan sadržaj školi koji je od izuzetne važnosti za njene učenike.

– Djeca su najranjivija skupina i prometu i mi nažalost svjedočimo prometnim nesrećama u kojima sudjeluju i naši najmlađi, često puta s teškim posljedicama. Stoga je ovaj poligon od izuzetne važnosti kako bi ih od najranije dobi mogli pripremati za sigurno sudjelovanje u prometu – rekao je ravnatelj Rožmarić.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak pohvalio je inicijativu Općine i realizirani projekt.

– Osim ulaganja u obrazovanje, gradnju i dogradnju škola i školskih sportskih dvorana, kao i njihovo opremanje, Varaždinska županija financira i čitav niz izvannastavnih aktivnosti kao i dodatnih sadržaja poput ovog prometnog poligona. Cilj ovog poligona je da učenici steknu potrebne vještine vožnje biciklom, ali i da dobiju potrebne informacije iz sigurnosti prometa, odnosno na koji način da sudjeluju sigurno u prometu. Uči ih se i upućuje prometnoj kulturi tj. da vode brigu ne samo o sebi, već i o drugim sudionicima u prometu. Dakle, najvažniji segment ovog poligona je stjecanje prometnog iskustva kako bi se izbjegla mogućnost prometnih nesreća u kojima su nerijetko djeca unesrećeni. Stoga mi je drago što će ovaj poligon moći koristiti učenici ne samo ove škole, već i okolnih škola – zaključio je Stričak.

Predsjednik Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije Zvonimir Sabati naglasio je kako je jedan od strateških ciljeva Savjeta bilo i pokretanje ovakvih poligona.

– Nadam se da će i ostale škole u Varaždinskoj županiji, one koje imaju mogućnosti i prostora, također tako nešto napraviti jer to samo podiže svijest mladih ljudi o sigurnosti na cestama. Svi znamo da su najranjivije skupine u prometu djeca, bilo da su pješaci ili biciklisti. Ako podignemo tu razinu osviještenosti kao i razinu znanja, Savjet će biti maksimalno zadovoljan s time i to podržavamo – rekao je Sabati podsjetivši kako je poligon u Knegincu drugi takav poligon na području Varaždinske županije te je u planu otvaranje barem još jednog poligona.

Prigodnoj svečanosti prisustvovali su i pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek, načelnik Općine Kneginec Gornji Goran Kaniški, direktorica TZ Varaždinski bregi Ivana Cvek, članovi Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije, kao i članovi Školskog odbora, te školska i vrtićka djeca sa svojim nastavnicima i odgojiteljima.

sjever.hr

20.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.