Now Reading:
Gradonačelnica Dragica Ratković i ove godine na tradicionalnom druženju s pčelarima
Full Article 3 minutes read

Gradonačelnica Dragica Ratković i ove godine na tradicionalnom druženju s pčelarima

Kako bi pomogli pčelarima i pčelarstvu na svom području, Grad Varaždinske Toplice već godinama subvencionira njihovu djelatnost, pa se tako svake godine izdvajaju potpore poljoprivrednicima, a među njima i pčelarima.

A da se radi o važnoj grani poljoprivrede redovito pokazuje i gradonačelnica Dragica Ratković koja je uvela jednu dobru praksu – tradicionalno druženje s pčelarima koje se odvija svake godine. Ovoga puta to je bilo u srijedu, a na druženju se moglo čuti dosta informacija i planova za ovu, i naredne godine.

Jedan od pčelara koji je bio na ovogodišnjem druženju je i Petar Dušak koji se pčelarstvom bavi od 2017. godine.

Naporan je to posao, no kada se podijeli kroz godinu nije tako strašno, bar ne na količinu koju ja imam. Protekle godina sam prijavio 40 košnica, sada ih imam 50-ak, a kako će biti sljedeće godine, to ćemo još vidjeti. Ovisi o planovima za poticaje, planiram i neku opremu kupiti. Imamo i dobru suradnju s Gradom koji nam svake godine novčano pomaže po košnici – rekao je Dušak te istaknuo kako je zasad zadovoljan sezonom, a primarna mu je agacija.

Dodao je kako je kroz godine povećavao broj košnica, no vjeruje da će ostati na trenutnom broju.

– 40 do 50 košnica po pčelinjaku je dosta. Sad nemam drugu lokaciju, još i uz posao, tako da ću vjerojatno na tome ostati – rekao je Dušak.

Kao i svake godine, Grad je i ove godine u Proračunu osigurao sredstva za pomoć pčelarima.

– Ove godine u Proračunu smo za pčelare osigurali 11 tisuća eura pa se tako po pčelinjoj zajednici dodjeljuje 13,27 eura za pčelinje zajednice stacionirane na području grada. Ujedno se sufinancira i 50 posto troškova dobave novih pčelinjih zajednica, ali najviše do iznosa od 49,77 eura – objasnila je gradonačelnica Ratković te dodala kako Grad redovno potiče proizvodnju na području grada.

– Svjesni smo koliko su nam pčele važne i koliko je težak i zahtjevan ovaj posao. Nažalost, vrijeme je takvo da se pčelari svake godine suočavaju s raznim izazovima i zbog toga im Grad redovno pomaže. Cilj nam je očuvati pčelinje zajednice na području grada i pomoći pčelarima da lakše prebrode izazove s kojima se suočavaju. Dakako, na taj način želimo i privući nove ljude, nove pčelare, posebice mlade, da se počnu baviti ovim poslom – rekla je gradonačelnica te istaknula kako Grad ima vrlo dobru suradnju s pčelarima.

sjever.hr
20.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.