Now Reading:
Što se događa s nebom? Saharski pijesak stigao u Hrvatsku!
Full Article 2 minutes read

Što se događa s nebom? Saharski pijesak stigao u Hrvatsku!

Satelitske snimke potvrdile da je velika količina saharskog pijeska već stigla u Hrvatsku zbog čega će nebo biti mutno, a na nekim mjestima čak i žućkaste nijanse umjesto plave, izvještava IstraMet, a prenosi Jutarnji.hr.

Jučer je i Državni hidrometeorološki zavod objavio da je saharski pijesak stigao u Hrvatsku. “Zrak koji ovih dana dolazi nad Hrvatsku ne donosi samo vrućinu, nego i pijesak, kojeg će posebno biti u petak. Već jutros se mogao uočiti na satelitskim snimkama”, izvijestili su iz DHMZ-a te objavili navedenu satelitsku snimku.

Grčki model SKIRON predviđa da će atmosfera biti jako zasićena pijeskom sve do početka idućeg tjedna. S promjenom vremena i padom temperatura nakon vikenda, atmosfera će se postupno raščistiti.

IstraMet pojašnjava da su snažni vjetrovi uz izražena vertikalna uzdizanja zraka uzrokovali zarobljavanje sitnih čestica saharskog pijeska u atmosferi. Brzine vjetra na visini od 300 hPa, što iznosi oko 9000 metara nadmorske visine, dostizat će brzinu do 250 km/h, što će pogodovati transportu pijeska daleko na sjever.

Inače, saharski pijesak već je karakteristična pojava u ovo doba godine. Znanstvenici ističu kako su epizode donosa saharske prašine u Hrvatsku uzrokovane prvenstveno pojačanim prizemnim vjetrovima u suhim pustinjskim područjima, dominantno na sjeveru Afrike kako navodi Jutarnji.hr.

Na to uglavnom utječu mehanizmi kao što su pustinjske oluje, tzv. Haboob, i pojava jutarnjeg sloma niske noćne mlazne struje. Globalno gledano, u proljeće se zona sudaranja vjetrova južne i sjeverne polutke, tzv. Intertropska zona konvergencije, pomiče sjeverno i time utječe na pojačanu pojavu konvektivnih oluja koje uzrokuju turbulenciju i povećane brzine vjetra u prizemnom sloju iznad suhe pustinje.

“Glavni smjer transporta prašine iz Sahare tada je preko Atlantika prema Karibima, a ako postoje povoljni sinoptički uvjeti, dio te prašine odlazi prema Sredozemlju i ponekad zahvaća Jadran i Hrvatsku”, objasnila je dr. Maja Telišman Prtenjak, izvanredna profesorica na Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, u ranijem tekstu za Jutarnji list.

foto: screenshot Jutarnji.hr
sjever.hr/jutarnji.hr
19.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.