Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Varaždinska regija

Posjetom učenika iz Bednje i Vrbna Memorijalnom centru u Ivancu završio edukativni školski program „Domovinski rat – istina o slobodi”

Autor: Martina Lončar Petrinjak
Posjetom učenika iz Bednje i Vrbna Memorijalnom centru u Ivancu završio edukativni školski program „Domovinski rat – istina o slobodi”

Učenici 7. i 8. razreda Osnovne škole Franje Serta, Bednja i Područne škole Josipa Jedvaja, Vrbno, sa svojim učiteljicama Danijelom Ciglar i Biljanom Sušec, posjetili su u ponedjeljak Memorijalni centar Domovinskog rata Ivanec.

U Centru su ih ugostili domaćini iz UDVDR Ogranak Ivanec i HVIDR-e Ivanec, edukativni tim predvođen Ljudvekom Cikačem te Dražen Geček, Zdenko Horvat, Marijan Vusić, Martin Lukavski i Ivan Sambol, koji su ih na temelju svojih ratnih iskustava i stručnih znanja, proveli kroz kompletan sadržaj.

No najprije su učenike i učenice iz Bednje i Vrbna u sadržaj Centra uvele kolegice, ivanečke osmašice Eva Levanić, Lana Putarek i Melani Mudri, koje su pod mentorstvom Suzane Jagić pohađale Centar izvrsnosti za nacionalnu povijest Varaždinske županije i upravo im je Memorijalni centar Domovinskog rata bio tema završnog rada.

K tome, cure su u više navrata bile prezenterice Centra te se u ovoj ulozi snalaze poprilično dobro i izrastaju u sve bolje asistent(ic)e svojim mentorima iz edukativnog tima braniteljskih udruga.

Kroz ratne memorabilije i prezentacije istinitih povijesnih događanja, gostima je približena značajna uloga bivše Općine Ivanec, pa tako i Općine Bednja, u Domovinskom ratu.

Sa zanimanjem su razgledavali brojne fotografije, među kojima i neke s njima poznatim osobama iz bliže i dalje obitelj, rodbine, i susjedstva, a pozorno su pogledali i registarske oznake, razni ratni dokumenti, oznake hrvatske vojske i policije, kao i one agresorskih postrojbi, sredstva veze i drugo, te kroz poprilično dobru interakciju s edukativnim timom saznali brojne, više ili manje važne detalje koji su ih zanimali.

Kroz izvorne fotografije, snimljene u doba Domovinskog rata imali su prigodu upoznati i neke svoje domaćine, tada mlađe 30-ak godina, koje su, s manje ili više uspjeha, ipak uspjeli raspoznati. I za to biti skromno nagrađeni.

Također, uz detaljna pojašnjenja, prezentirane su im i autentične uniforme hrvatske policije i vojske iz Domovinskog i post-ratnog razdoblja, kao i jedna agresorska, zarobljena tijekom VRO Oluja, a upoznati su i s poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu s područja bivše Općine Ivanec, posebno onih s područja današnje Općine Bednja, koji u Centru imaju svoj poseban dio.

Upoznati su i s dijelovima naoružanja i opreme korištene u Domovinskom ratu, te onih 'školskih', namijenjenih baš za edukaciju, a nešto od toga, poput zaštitnog prsluka (pancirke) i zaštitne kacige, odvažili su se i isprobati.

Uz pomoć makete koja je na poklon dobivena kod nedavnog posjeta UDVDR Podružnici Osječko-baranjske županije, te kratkog dokumentarnog zapisa HTV - a od 27. lipnja 1991. godine prezentirana im je i priča o glasovitom 'crvenom fići', simbolu otpora agresoru u Osijeku, te im predstavljena sve bogatiji knjižni fond domovinske tematike.

Novac s područja Hrvatske i okolnih zemalja iz svoje bogate zbirke pokazao im je, i sve što ih je o toj tematici zanimao pojasnio, naš poznati kolekcionar i Martin Lukavski, član predsjedništva UDVDR Ogranak Ivanec.

Učenici su bili iznimno pažljivi tijekom posjeta, pokazali popriličan interes za sadržaj Centra, postavili brojna pitanja vezana na viđeno, a u završnom dijelu se s njima, u opuštenom ambijentu, popričalo i o nekim drugim temama.

Posjet je završio zajedničkim fotografiranjem, a nastavnicama Ciglar i Sušec darovana je knjiga "Svjedočim", koja govori o stradavanju Tovarnika i Ilače u Domovinskom ratu, jednog od brojnih područja gdje su lokalno stanovništvo od agresora branili policajci našega kraja.

– Ovim posjetom nastavljena je dugogodišnja suradnja Osnovne škole Franje Serta, Bednja i ivanečkih braniteljskih udruga s ciljem čuvanja sjećanja na Domovinski rati i ulogu našega kraja i obrani i oslobađanju Hrvatske od agresora. Tim povodom zahvaljujemo nastavnicama povijesti Danijeli Ciglar i Biljani Sušec, te matičnoj Osnovnoj školi Franje Serta, Bednja na organizaciji i posjeti Memorijalnom centru Domovinskog rata Ivanec, kojemu je upravo edukacija učenika i mlađih naraštaja osnovna svrha i svaki obilazak, odnosno zanimanje za događanja u Domovinskom ratu, iznimno nas raduje. Zahvaljujemo im na riječima potpore projektu i programu koje provodimo. Zahvala i Hrvatskom zavodu za socijalni rad Područni ured Ivanec i curama iz GDCK Ivanec na kontinuiranoj potpori – poručili su iz UDVDR-a Ivanec i dodali:

– Ujedno, ovo je predavanje bilo posljednje u sklopu obrazovne 2023/24 godine te se zahvaljujemo svima koji prepoznali naše znanje, iskustvo i napore u promicanju vrijednosti Domovinskog rata i prenošenju istine na mlađe naraštaje.

Edukaciju mladih o Domovinskom ratu na području Varaždinske županije po programima UDVDR Ogranak Ivanec podupire Varaždinska županija.

Memorijalni centar Domovinskog rata Ivanec otvoren je za posjet svim zainteresiranim grupama i pojedincima tijekom cijele godine.

foto: Zdenko Horvat
sjever.hr
19.06.2024.

Podijeli članak:

Najnovije

/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?