Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Zagorje

Općina Zlatar Bistrica mijenja prostorni plan, obnovit će se i Dom kulture. Načelnica Mikulec: Uvođenjem novih sadržaja obogatit ćemo kulturni i društveni život mještana

Autor: Ivana Belošević
Općina Zlatar Bistrica mijenja prostorni plan, obnovit će se i Dom kulture. Načelnica Mikulec: Uvođenjem novih sadržaja obogatit ćemo kulturni i društveni život mještana

U općini Zlatar Bistrica je radno, a osim radova na komunalnoj infrastrukturi, uređenju cesta, igrališta i ostalog, uređuju se i javne površine, mijenja se i prostorni plan, te će se rekonstruirati i dograditi Dom kulture.

Općina Zlatar Bistrica krenula je s uređenjem i ozelenjivanjem svojih javnih površina pa je tako u 2023. godini nabavljeno 25 sadnica drveća koje su početkom ove godine posađene na razne lokacije na području općine. Akcija sadnje stabala i ozelenjivanje općine planira se provoditi i u narednom razdoblju. U želji da se Zlatar Bistricu učini što ugodnijom za život, ljepšom i urednom, putem  javnog poziva od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Općini su odobrena i bespovratna sredstva za nabavu spremnika (koševa) za odvojeno sakupljanje otpada, a koji su smješteni na javne površine.

Načelnica Vesna Mikulec rekla je kako je na temelju brojnih zahtjeva mještana, Općina pristupila VI. Izmjenama i dopunama prostornog plana uređenja Općine Zlatar Bistrica, koje je financirala vlastitim sredstvima.

- U pripremi je i njegova transformacija u e-prostorni plan koji je prijavljen za sufinanciranje kod Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te za koji je Općini Zlatar Bistrica dodijeljeno 25.000 eura. Dodatno, u postupku smo prijave i projekta transformacije Urbanističkih planova uređenja naselja jugozapad i sjeverozapad koje također planiramo prijaviti na natječaj Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine – istaknula je načelnica Mikulec.

U cilju obogaćivanja sportskog, rekreacijskog te poticanje zdravog i aktivnog života mještana u planu je i izgradnja sportskog igrališta u Zlatar Bistrici. Projekt je prijavljen na natječaj Ministarstva turizma i sporta, a vrijednost radova procjenjuje se na 240.000 eura.

-Na temelju spomenutog natječaja Općini je odobreno financiranje projekta u vrijednosti od 119.232 eura. Projektom je predviđeno multifunkcionalno igralište kojim će biti obuhvaćen mali nogomet, odbojka i košarka, uz uređenje zelene površine s prostorom za druženje i šetanje te parking. Trenutno je u postupku javna nabava radova, a početak radova planira se već krajem lipnja ili početak srpnja ove godine, dok se završetak radova očekuje do kraja ove godine – pojasnila je načelnica i dodala kako je u planu nekoliko projekata u cilju obogaćivanja kulturnih sadržaja.

Jedan od ključnih projekata je rekonstruirati i dograditi Dom kulture s dugo priželjkivanom polivalentnom dvoranom. Projekti su pripremljeni i čekaju prijavu na odgovarajući natječaj.

Kako ističe načelnica Mikulec u cilju oživljavanja Doma kulture i uvođenja novih sadržaja u kulturni i društveni život mještana Zlatar Bistrice, u tijeku je i revitalizacija stare kinodvorane Doma kulture, uvođenjem kinoprojekcija kao što je to bilo nekada.

 - Projekt se procjenjuje na 30.000 eura, a putem Javnog poziva Krapinsko-zagorske županije, Općini je dodijeljeno 1500 eura za njegovu realizaciju. U tijeku je postavljanje opreme za kinoprojekciju te ugovaranje pružatelja usluge za prikaz filmova – govori Mikulec.

Postoji i neodgodiva potreba za rekonstrukcijom i obnovom Društvenog doma u Veleškovcu koji je uvelike prepoznat od strane mještana kao idealno mjesto za obiteljska druženja i svečanosti.

- Obnovom bi se saniralo krovište, obnovile sanitarije i kuhinja, nabavila nova vanjska i unutarnja vrata, novi stolovi i stolice, obnovili podovi, uveo sustav grijanja i hlađenja, izgradila vanjska nadstrešnica iznad ulaznih vrata te izgradila pristupna rampa za osobe s invaliditetom. Projekt obnove Društvenog doma procjenjuje se na gotovo 72.000 eura, a dio obnove prijavljen je na natječaj Ministarstva hrvatskih branitelja za sufinanciranje projekata rješavanja pristupačnosti objektima za osobe s invaliditetom – napominje načelnica i dodaje kako se planira krenuti i u realizaciju kapitalnog projekta formiranja općinskog centra društvenih događanja.

Predviđena je revitalizacija napuštenih prostora te je u tu svrhu Općina kupila nekretnine u Ul. Vladimira Nazora, gdje se ukazuje prilika za realizaciju planirane projektne ideje centra društvenih događanja.

- Otkup zemljišta sa starom kućom i gospodarskim zgradama predstavlja početnu fazu projekta kojem se pristupa s vjerovanjem da je to projekt od esencijalnog značaja za oživljavanje središnje ulice u Zlatar Bistrici, te da će predstavljati prepoznatljiv i turistički značajan element općine – ističe načelnica Zlatar Bistrice.

i.belošević/sjever.hr 19.06.2024.

Podijeli članak:

Najnovije

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?