Now Reading:
Ne riskirajte! Što se može dogoditi kada ostavite dijete samo u autu?
Full Article 2 minutes read

Ne riskirajte! Što se može dogoditi kada ostavite dijete samo u autu?

Što se sve može dogoditi kada na putu iz vrtića odlučite skočiti do dućana, a vaše dijete ostavite da vas čeka u autu? Pri vanjskoj temperaturi od 32 Celzijeva stupnja, samo pola sata dovoljno je da temperatura unutar vozila dosegne 48 Celzijevih stupnjeva. Samo 15 minuta u užarenom automobilu dovoljno je da vaše dijete izgubi svijest i pretrpi po život opasne posljedice, uključujući oštećenja organa, bubrega, mozga, a u najgorim slučajevima, smrt.

Liječnici svake godine ljeti upozoravaju roditelje na ovu opasnost. “Ne bi trebalo uopće ostavljati djecu samu u autu. To je opasno ne samo za djecu, nego i za kućne ljubimce jer vrlo brzo, u roku od 15 do 30 minuta, dolazi do velikog zagrijavanja i dehidracije. Dijete se u početku znoji, a kasnije nastupaju trajna oštećenja svih organa, posebice mozga, što može dovesti i do smrti”, naglašava liječnica obiteljske medicine Tanja Pekez za Danas.hr, a prenosi Net.hr.

Osim vrućine, mogu se dogoditi i druge opasnosti poput djece koja se mogu odvezati i nehotice pokrenuti automobil što dovodi do dodatnih problema.

“Postajemo sve nestrpljiviji i sve više žurimo, ali uvijek treba razmišljati tri koraka unaprijed. Nesreće se ne događaju samo drugima. Nema te stvari koja se mora obaviti tako brzo da bi se ugrozio život djeteta. Nema razloga da dijete ostane u autu”, dodaje Pekez. Djeca mnogo teže održavaju svoje fiziološke funkcije i ekstremna vrućina im teže pada. Tijelo djeteta zagrijava se tri do pet puta brže od tijela odrasle osobe, a nemogućnost hlađenja može dovesti do toplinskog udara.

Simptomi toplinskog udara uključuju visoku temperaturu, vruću, crvenu i suhu kožu, ubrzani puls, nemir, zbunjenost, vrtoglavicu, glavobolju, povraćanje, ubrzano ali plitko disanje i nesvijest.

Kako prenosi Net.hr osim roditelja koji vjeruju da nema opasnosti u tome da dijete nakratko ostave u automobilu, postoji i sindrom zaboravljenog djeteta. To se događa kada roditelji ili drugi članovi obitelji nehotice, zbog umora, stresa, neispavanosti ili drugih razloga, zaborave dijete u sjedalici. To nije zanemarivanje ili manjak roditeljske ljubavi, već poremećaj memorije koji se može dogoditi svakome.

foto: screenshot net.hr
sjever.hr/net.hr
19.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.