Now Reading:
U četvrtak u Radoboju manifestacija Noć noćnih leptira – ponesite sa sobom svjetiljku, fotoaparat, topliju odjeću i prikladnu obuću
Full Article 2 minutes read

U četvrtak u Radoboju manifestacija Noć noćnih leptira – ponesite sa sobom svjetiljku, fotoaparat, topliju odjeću i prikladnu obuću

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije Zagorje zeleno i Općina Radoboj, u četvrtak, 20. lipnja, kod crkve sv. Jakova u Radoboju od 20:30 do 23 sata organiziraju Noć noćnih leptira.  

Noćni leptiri izuzetno su raznolika i mnogobrojna skupina kukaca, a u Hrvatskoj možemo susresti preko 3000 različitih vrsta. U Krapinsko-zagorskoj županiji zabilježeno je 1336 vrsta noćnih leptira. Noćni leptiri, za razliku od svojih srodnika, danjih leptira, ne privlače puno pažnje i često su percipirani kao neprivlačni i nezanimljivi kukci. Ipak, istina je sasvim obrnuta. Velik broj vrsta odlikuje se žarkim i zanimljivim bojama, različitim oblicima tijela i krila, kao i samom veličinom. I najveći i najmanji leptiri na području Europe spadaju baš u noćne leptire!

Cilj je ove manifestacije približiti čarobni svijet noćnih leptira široj javnosti, kao i sakupiti važne podatke o biologiji i ekologiji noćnih leptira. Veliki broj vrsta izrazito je ugrožen, a to se posebice odnosi na leptire vlažnih staništa poput močvara ili izrazito termofilnih travnjaka.

Iz Javne ustanove Zagorje zeleno i Općine Radoboj posebno pozivaju mlađe generacije da se pridruže ovoj manifestaciji. Imat će priliku promatrati i fotografirati noćne leptire na šest do dvadeset svjetlosnih šatora piramida, na kojima se ponekad sakupi i do nekoliko tisuća jedinki. Ponesite sa sobom svjetiljku, fotoaparat, topliju odjeću i prikladnu obuću.

Voditelji radionice su Stanislav Gomboc i Mladen Zadravec. 

Za dodatna pitanja obratite se na mail: info@zagorje-priroda.hr ili 049/315 060.

U slučaju kiše, promatranje leptira se odgađa.

FOTO: Ilustracija

sjever.hr 18.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.