Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Međimurje

Čak 11 županija bilježi rast novorođenih beba – na drugom mjestu je Međimurska županija

Autor: Ivana Belošević
Čak 11 županija bilježi rast novorođenih beba – na drugom mjestu je Međimurska županija

Prema podacima Matice rođenih u prva tri ovogodišnja mjeseca rođeno je 110 beba manje nego u isto vrijeme lani, čime se nastavlja trend smanjenja rođenih beba prisutan već godinama, prenosi zupan.hr.

Najveći pad zabilježen je u Gradu Zagrebu, odnosno zagrebačkim bolnicama, dok je čak 11 županija imalo rast rođenih beba, odnosno prijavljenih u Maticu rođenih. Najveći rast rođenih u odnosu na lani bio je u Šibensko-kninskoj, Međimurskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Koprivničko-križevačkoj, Požeško-slavonskoj i Istarskoj županiji.

Tako je na području Šibensko-kninske županije u Maticu rođenih prijavljeno 190 rođenih beba, što je 35 više nego u tri prošlogodišnja mjeseca, u Međimurskoj županiji rođene su 32 bebe više, ukupno 249, zatim u Bjelovarsko-bilogorskoj 25 više u odnosu na lani, a ukupno u tri mjeseca 156 rođenih beba, u Koprivničko-križevačkoj županiji i Požeško-slavonskoj županiji prijavljeno je 24 beba više, dok je rođenih bilo 184, odnosno 194.

Prema relativnom pokazatelju, najveći rast rođenih na godišnjoj razini također je u Šibensko-kninskoj županiji, i to za 22,58 posto, u Bjelovarsko-bilogorskoj za 19 posto, Koprivničko-križevačkoj 15 posto, Međimurskoj blizu 15 i Požeško-slavonskoj nešto više od 14 posto.

Ukupno je prema podacima Matice u ovogodišnja tri mjeseca prijavljeno 7975 rođenih beba, a u isto vrijeme lani 8085, odnosno ove godine 110 manje.

I dok su u većini županija pretežito rođene muške beba, ženske prevladavaju u Bjelovarsko-bilogorskoj, Ličko-senjskoj, Brodsko-posavskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

FOTO: Ilustracija

sjever.hr/zupan.hr 18.06.2024.

Podijeli članak:

Najnovije

/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?