Now Reading:
Ovo može biti samo u Hrvatskoj: Umirovljenik osuđen jer je prevozio svoja drva
Full Article 1 minutes read

Ovo može biti samo u Hrvatskoj: Umirovljenik osuđen jer je prevozio svoja drva

drva

Podravski umirovljenik (66) zaustavljen je u siječnju ove godine u mjestu Bušetina kod Pitomače. Policija ga je prijavila jer je “izvršio transport neobilježenog drvnog šumskog proizvoda bez otiska žiga režijskog čekića i bez propisanog teretnog lista (popratnice)”, piše Danica.hr, a prenosi N1.

On je prevozio ogrjevno drvo vrste bagrem i joha u količini od 1,5 prostornih metara. Drvo mu je odmah oduzeto. Sudac ga je prošlog tjedna kaznio sa 150 eura, plus 15 eura prekršajnih troškova. No, odbio je zahtjev državnog inspektorata da mu se drva trajno oduzmu.

Zakon o šumama u svojoj odredbi doista određuje oduzimanje predmeta i sredstava koji su bili namijenjeni ili uporabljeni za počinjenje tog prekršaja. No, sudac drži kako to nije potrebno jer “država nije pretrpjela nikakav gubitak zbog toga što okrivljenik nije obilježio drva i ishodio popratnicu”.

Sudac je naglasio da budući da je okrivljeniku već izrečena novčana kazna za prekršaj, sud smatra da je ta sankcija dovoljna za postizanje odvraćajućeg učinka i budućih sprječavanja takvih prekršaja, pa je oduzimanje 1,50 kubika njegovih drva nerazmjerna i predstavlja prekomjeran teret za njega.

FOTO: Ilustracija

sjever.hr/Danica.hr/N1 17.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.