Now Reading:
DOLAZI TOPLINSKI VAL: zbog toplinske kupole temperature u Hrvatskoj doseći će i do 40 stupnjeva
Full Article 1 minutes read

DOLAZI TOPLINSKI VAL: zbog toplinske kupole temperature u Hrvatskoj doseći će i do 40 stupnjeva

vrućina

Temperature će sljedećeg tjedna u središnjoj i istočnoj Europi te na Balkanu prelaziti 30° C, a u nekim dijelovima doseći će najviše vrijednosti i do 40 °C. Najviše temperature očekuju se u srijedu do petka osobito u Italiji i na Balkanu, a vrhunac toplinskog vala čeka nas u petak kako prenosi index.hr.

U četvrtak i petak se očekuje vrlo vruće vrijeme i diljem zemalja sjevernog Balkana gdje će i u Hrvatskoj temperature doseći blizu 40 °C. Nakon vrhunca toplinskog vala u petak doći do osvježenja sa zapada i povratka temperatura na uobičajene vrijednosti za lipanj.

Sljedećeg tjedna se u cijeloj središnjoj Europi, na Balkanu i istočnoj Europi očekuju temperature koje će prelaziti 30 stupnjeva.

Meteorološki fenomen koji pojačava toplinske valove uzrokovan je toplinskom kupolom – stabilnim atmosferskim obrascem koji zadržava toplu zračnu masu blizu tla što uzrokuje povećavanje temperature zbog čega će dnevne prosječne i maksimalne temperature biti iznad uobičajenog prosjeka.

Prema zapadu i sjeveru temperature će ostati blizu ili ispod prosjeka za sredinu lipnja kako piše Severe Weather Europe, a prenosi index.hr.

foto:ilustracija

sjever.hr/index.hr 17.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.