Now Reading:
Za OPG Pocedulić dvojbe nema: Varaždinska heljda – bezglutensko blago puno vrijednosti, u borbi protiv mnogih bolesti!
Full Article 5 minutes read

Za OPG Pocedulić dvojbe nema: Varaždinska heljda – bezglutensko blago puno vrijednosti, u borbi protiv mnogih bolesti!

Nakon što je Varaždinska županija u posljednje tri godine izdala desetak knjiga, publikacija koje su vezane uz stare običaje, poljoprivredno-prehrambene proizvode i kuharice određenih područja, i najbolja hrvatska heljda – Varaždinska heljda, nedavno je dobila svoju monografiju.

Heljda je odavno poznata kao izvor zdravlja i snage radnih ljudi, ali iako je riječ o pravom blagu, gotovo da je nestala. Srećom, ima onih koji su prepoznali njezine vrijednosti i blagodati, a među njima je OPG Pocedulić, odnosno obitelj Tamare Šabić Pocedulić.

Ovaj OPG danas, 16 godina nakon što su se upustili u „poljoprivrednu avanturu” ima 96 hektara obradivog zemljišta, ali i nagrade za svoj rad, trud i muku. Osim toga, u Gornjem Kućanu, na imanju OPG-a Pocedulić, otvorena je Kuća Varaždinske heljde gdje se mogu isprobati jela od heljde i kupiti svi bezglutenski proizvodi ovog OPG-a.

Gospođu Tamaru pitali smo kako su došli do uspjeha.

-S puno truda, rada, muke, neprospavanih noći, razvojem kvalitetnih priznatih proizvoda, suradnjom s relevantnim ustanovama, stručnjacima, jedinicama lokalne samouprave, razno raznim udrugama. Recimo, udruga celijakićara sjeverozapadne Hrvatske, oni koriste sve naše proizvode, udrugom Hajdina koja djeluje na području četiriju naših naselja i sa zainteresiranim pojedincima.

Vaši krekeri od heljde su u 2020. godine osvojili titulu najinovativnijeg proizvoda Ministarstva poljoprivrede. Odakle ideje za nove proizvode?

-Ne samo da su u 2020. osvojili to priznanje, nego su u 2023. osvojili i međunarodno priznanje iz Bruxellesa – Superior Taste Award dvije zvjezdice, koje nam je zapravo potvrdilo njihovu kvalitetu i kakvoću jer to je ispitivanje koje provode priznati stručnjaci koji su kuhari, nositelji Michelinovih zvjezdica. To je nam je veliko priznanje. Mi nekako svake godine pokušavamo plasirati na tržište bar jedan novi prehrambeni proizvod i ove godine smo do sada već plasirali Puf zrnca, a još jedan novi proizvod trebao bi biti plasiran u narednih mjesec, mjesec i pol – kaže nam članica ovog uspješnog OPG-a.

Nisu tu, naravno, samo krekeri. OPG Pocedulić ima još nekoliko nagrađivanih proizvoda: heljdinu tjesteninu, mlince, heljdine kiflice, proizvode koji prilikom ocjenjivanja uglavnom osvajaju zlata.

Koliko vremenski treba od ideje do plasiranja jednog proizvoda?

U prosijeku mi to radimo unutar godinu dana. Znači, samo razmišljanje, istraživanje tržišta, provjera jesmo li u mogućnosti to odraditi, mehanizacija koja nam je potrebna, ambalaža koju trebamo, etikete, vanjske vrećice. U biti, tu je i sam tijek nekakvog rada, analiza koju radimo na Zavodu za javno zdravstvo i u krajnjem slučaju izrada plasmana tržište i reakcije kupaca – rekla je Tamara Šabić Pocedulić

Koje aktivnosti vi kao OPG provodite kako biste revitalizirali heljdu i zapravo educirali kupce o njezinim dobrobitima?

-Istaknula bih opet našu suradnju s udrugom celijakičara jer ta udruga zapravo objedinjuje grupu ljudi koji imaju stvarnih zdravstvenih poteškoća ili imaju alergiju na gluten ili doslovno celijakiju ili Kronovu bolest, onih koji imaju dijabetes, visok krvni tlak. Te ljude i neki liječnici upućuju k nama i to ne samo u vidu prehrane, nego već i u vidu korištenja jastuka naših heljdinih ljuskača punjenih heljdinim ljuskicama Varaždinske heljde, gdje oni zapravo pomažu ljudima da se odmore. U današnje vrijeme manje-više svi imaju visoki tlak, ljudi se ne uspijevaju kvalitetno odmoriti. Zato ih upućuju k nama da kupe jastuk za spavanje. Imamo stvarno dosta kupaca koji su nas vidjeli u zadnjih godinu dana, obzirom da smo zaprimili brojna priznanja vezano za OPG, a suprug kao nositelj OPG-a, ove godine je priznat kao najbolji mladi poljoprivrednik u Republici Hrvatskoj. Ljudi su nas prepoznali putem medija i onih koji nam se javljaju i povratno traže informaciju o sigurnosti naših proizvoda, jesu li certificirani, bez glutena, hoće li im pomoći i olakšati te njihove poteškoće. Oni su poprilično zadovoljni s dobivenim proizvodima, tako da nas preporučuju dalje i naš krug kupaca se dosta širi.

Kad smo se dotakli glutena…Na svom OPG-u bavite se samo žitaricama bez glutena, kao što su proso, mak. Zašto?

-Mi smo 2014. ušli u suradnju s Varaždinskom županijom, Agronomskim fakultetom i županijskom Savjetodavnom službom u projekt certifikacije prve hrvatske autohtone sorte heljde koja je danas već u pravilniku kao Varaždinska heljda priznata sorta. Ona kao takva je zapravo bez glutena. Mi u našoj kući Varaždinske heljde prerađujemo isključivo varaždinsku heljdu. Interes nam je obrađivati bezglutenske žitarice, a proso i mak sijemo radi plodoreda, ali tu je jako veliki izazov što se tiče vremenskih uvjeta jer nekad nije bila tuča veličine šake, nekad nije bilo nevremena i tuče tri puta u roku od jednog sata u četvrtom mjesecu, kako je bilo ove godine. Nije bilo niti takve suše u osmom mjesecu, da morate prolaziti kroz zemlju da uopće razmrvite zemlju da sjeme može izaći van – istaknula je.

Varaždinska heljda je upisana na sortnu listu Republike Hrvatske 2021. godine. Što to konkretno za vas i vaš OPG znači?

-To nam je veliko priznanje jer do sad u Hrvatskoj, osim Varaždinske heljde, ne postoji niti jedna druga heljda kao takva. Znači ona se, ako se malo vratimo u prošlost, nekad puno uzgajala u varaždinskom kraju pogotovo u južnom dijelu grada. Varaždinska heljda pruža mogućnost zainteresiranim poljoprivrednicima na području Hrvatske da ju uzgajaju, da pčelari prihranjuju u kasnijem periodu godine svoje pčele, našim kupcima prehrambenih proizvode da mogu jesti domaće, netretirane nutritivno kvalitetne bezglutenske prehrambene proizvode korisnici naših heljdinih ljuskača da se napokon mogu dobro odmoriti i biti vedri i čili za sve prepreke koje im nosi svaki dan. To su te vrijednosti i blagodati koje njegujemo i s time ćemo nastaviti na, vjerujem, obostrano zadovoljstvo – zaključila je Tamare Šabić Pocedulić.

a.kučić/sjever.hr
16.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.