Now Reading:
U suradnji s Međimurskom županijom, u mjestu Pustara u Mađarskoj postavljene dvojezične ploče s nazivima ulica i javnih zgrada
Full Article 4 minutes read

U suradnji s Međimurskom županijom, u mjestu Pustara u Mađarskoj postavljene dvojezične ploče s nazivima ulica i javnih zgrada

U subotu je u mađarskom mjestu Pustara, u Zalskoj županiji, upriličena svečanost u čast novom projektu, nastalom dobrom suradnjom pomurskih Hrvata, Mađara i Međimurske županije koja zdušno podržava sunarodnjake u Mađarskoj, pomažući im u svim aktivnostima vezanima uz očuvanje identiteta.

Prema procjenama, u Mađarskoj živi oko 50 tisuća Hrvata, na području Zalske županije njih 6.000, a Međimurska županija već dugi niz godina radi na razvoju i očuvanju suradnje sa pograničnim županijama.

U pograničnom području Mađarske, već je ranije postavljen niz dvojezičnim ploča s nazivima ulica i javnih ustanova, a s velikom radošću svoj red dočekali su Hrvati iz Pustare. Dvojezične ploče postale su pečat dugog prijateljstva dviju zemalja i svjedoci njegovanja identiteta ovdašnjih ljudi, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec.

– Raduje me što nastavljamo otkrivati nove dvojezične ploče, simbole našega prijateljstva i potpore našim sunarodnjacima u čuvanju materinjega jezika, jer jezik je najznačajnije obilježje jednog naroda, kojeg trebamo čuvati – pogotovo u mjestima gdje žive naši ljudi i naše manjine – rekao je župan Posavec te izrazio zadovoljstvo što Međimurska županija na jedan simboličan način povezuje, brine, čuva i štiti identitet našim pomurskih Hrvata.

– Ploče su simbol, no zapravo predstavljaju dodanu vrijednost za ono što je svima nama najvažnije – a to je izgradnja mosta koji će biti od iznimnog značaja za obje zemlje – poručio je Posavec.

Veleposlanik Republike Hrvatske u Budimpešti Mladen Andrlić pohvalio je predanost Međimurske županije u aktivnostima posvećenima pomurskim Hrvatima.

– Time ste istaknuli sjajan primjer suradnje i brige za svoje sunarodnjake, ali i primjer suradnje s mađarskom državom o čemu svjedoče vrijedni prekogranični projekti – kazao je veleposlanik te dodao kako je postavljanje dvojezičnih ploča naizgled mala stvar, no dvojezične ploče u mjestima gdje žive pomurski Hrvati – zaista puno znače.

– Današnji događaj govori o snažnim i dobrim odnosima koji jačaju vaš Hrvatski identitet, a veliku ulogu u tome ima Međimurska županija koja konstantnim i kontinuiranim djelovanjem svake godine ima novi projekt koji vas jača i koji vam daje onaj polet koji trebate imate na svom prostoru – rekla je Vanda Babić Galić, izaslanica ministra vanjskih i europskih poslova Republike.

Iznimnu važnost dvojezičnih ploča, kao simbola suradnje i povezanosti, istaknuli su svi govornici. Počasni konzul Republike Hrvatske u Mađarskoj Atila Kos, zahvalio je i u ovoj prilici Međimurskoj županiji i županu Matiji Posavcu na svestranoj pomoći koju kontinuirano pružaju pomurskim Hrvatima.

– Naša suradnja osnažuje obje zemlje, i pomaže nam čuvanje našeg identiteta – naglasio je počasni konzul Kos te uputio inicijativu da se dvojezične ploče postave u mjestima Petriba i Fićehaz.

Zastupnik u mađarskom parlamentu Péter Cseresnyés je rekao da je otkrivanje ploča važan čin kojim se pomurskim Hrvatima daje do znanja da se cijeni njihovo porijeklo i bogatstvo raznolikosti koje donose Mađarskoj, dok je načelnik Pustare László Preksen izrazio zadovoljstvo što je Međimurska županija Općini Pustara donirala dvojezične ploče.

– Nama Hrvatima koji ovdje živimo, važni su nam naši korijeni, naš identitet i osjećaj pripadnosti. Svoj identitet čuvamo i prenosimo ga na nove generacije – istaknuo je Preksen.

Da je suradnja temelj razvoja ovih područja, složio se i dopredsjednik županije Zala Csaba Bene, rekavši kako ga veseli vidjeti kako se razvijaju naselja u kojima žive Hrvati te da je njihovo njegovanje vlastitih korijena vrijedno svake pohvale.

Svečanosti u Pustari, uz brojne mještane i uzvanike, prisustvovali su i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, generalni konzulat Republike Hrvatske u Mađarskoj Drago Horvat, župnik Župe u Goričanu Josip Drvoderić, mjesni župnik Istvàn Martan, a u prigodnom programu nastupila su djeca iz pustarske škole i vrtića te članice Kulturno-umjetničkog društva Pustara.

foto: medjimurska-zupanija.hr
sjever.hr/medjimurska-zupanija.hr
16.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.