Now Reading:
Donosimo prve fotografije! Pogledajte kako će izgledati varaždinski Pentagon!
Full Article 2 minutes read

Donosimo prve fotografije! Pogledajte kako će izgledati varaždinski Pentagon!

Nakon potpisivanja ugovora o projektiranju Regionalnog centra civilne zaštite s predstavnicima tvrtki, Varaždinska županija korak je bliže izgradnji jednog od pet takvih centara u Hrvatskoj.

Naime, sredinom travnja izrađeno je idejno rješenje kako bi trebao izgledati Regionalni centar civilne zaštite Varaždin, te se nastavlja s izradom glavnog projekta i izvedbenog projekta s troškovnicima.

Inače, vrijednost potpisanih ugovora za izradu projektno-tehničke dokumentacije je preko 410 tisuća eura, dok je gotovo 332 tisuće eura sufinancirano iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Ugovore je župan Anđelko Stričak potpisao s predstavnicima tvrtki Vektra., Geokon-Zagreb, Viz-ex i Complex project, a idejno rješenje predstavila je tvrtka Viz-ex d.o.o.

Riječ je o strateškom projektu Varaždinske županije, jednom od ukupno pet takvih u Hrvatskoj, koji je stavljen i u Razvojni sporazum za područje sjeverozapadne Hrvatske. Procijenjena vrijednost projekta je 14.200.000 eura, a Centar će se prostirati na 6.000 četvornih metara i gradit će se na lokaciji u varaždinskom Brezju iza tvrtke Solvis, na zemljištima koja su jednim dijelom na području grada Varaždina, a dijelom na području općine Gornji Kneginec.

Varaždinski Pentagon, kako ga popularno voli nazivati župan Stričak, trebao bi na jednom prostoru objediniti sve žurne službe, sve informacije i svu potrebnu logistiku koja u slučajevima nesreće i katastrofe mora biti dostupna i najviše približena onom prostoru na kojem se nešto događa. Njegovom izgradnjom i organizacijom trebala bi se podići razina organiziranosti sustava, kao bolji i kvalitetniji odgovor na sve velike nesreće, katastrofe i rizike, kojih danas nažalost ima sve više.

Novi Regionalni centar trebao bi se sastojati od administrativnog multifunkcionalnog i smještajnog dijela na dvije etaže (prizemlje i kat) te skladišnog i garažnog dijela. Unutar centra trebali bi se nalaziti Područni ured civilne zaštite Varaždin, Vatrogasna zajednica Varaždinske županije, DVD Varaždin, Društvo crvenog križa Varaždinske županije, GDCK Varaždin, HGSS Stanica Varaždin te Nastavni zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije.

Svi oni trebali bi dobiti svoje posebne prostorije, kao i zajedničke prostorije u kojima bi se, između ostalog, nalazili i unutarnji grijani bazen, teretana, multifunkcionalna sportska dvorana, jedna veća i manja konferencijska dvorana, restoran, tri čajne kuhinje, dormitorij s 50 soba za prihvat i zbrinjavanje ljudi uslijed katastrofe, heliodrom, atletsku stazu i ostali sadržaji.

n.p.bajz/sjever.hr

13.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.