Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Zagorje

OŠ iz Stubičkih Toplica proslavila 15. rođendan: „Naši učenici na svim poljima postižu vrhunske rezultate, to je dokaz vašeg predanog rada“

Autor: Ivana Belošević
OŠ iz Stubičkih Toplica proslavila 15. rođendan: „Naši učenici na svim poljima postižu vrhunske rezultate, to je dokaz vašeg predanog rada“

Osnovna škola Vladimir Bosnar Stubičke Toplice proslavila je svoj dan i 15. rođendan, a otvoren je i senzorički kutak.

Škola je sa samostalnim radom počela 1. rujna 2009. godine, u školi je trenutačno zaposleno 36 djelatnika i 5 pomoćnika u nastavi.

Načelnik Josip Beljak čestitao je svim učiteljicama i učiteljima koji su kroz ovih 15 godina učili i odgajali našu djecu.

- Prošlo je 15 generacija, više od 300 učenika, a svojim rezultatima četvrti i osmi razredi koji napisali nacionalne s iznadprosječnim rezultatima u županiji i državi, govori sve o vašem radu. Vi ste im drugi roditelji, škola je našoj djeci drugi dom i još jednom hvala svim učiteljima – istaknuo je Beljak.

Dodao je kako su neki od radova na školi završeni, a oni najvažniji tek su pred njima.

- Više od pet godina radimo na projektu proširenja škole i izgradnje školske sportske dvorane i u to smo uložili više od 100 tisuća eura, kupnjom dviju parcela koje su nam bile potrebne za proširenje. Građevinska dozvola je ishođena još prije dvije godine, prijavili smo se na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja i u veljači ove godine dobili smo toliko očekivanu suglasnost, još čekamo zadnji korak, odluku, koja je možemo reći samo forma. Nadamo se da će ta odluku stići u lipnju ili srpnju kako bi kroz ljeto mogli provesti javnu nabavu i konačno na jesen krenuti s radovima – naglasio je načelnik i zaželio da školsku godinu 2025./2026. dočekaju u proširenoj školi i da imaju dvoranu koja bi svoj djeci osigurala uvjete za odvijanje tjelesne nastave kakvi i trebaju biti.

Ravnateljica osnovne škole Brigitte Gmaz kazala je kako je stalno ulaganje u razvoj učitelja jedna od bitnih komponenti za razvoj škole.

- Posebno smo ponosni na suradnički odnos svih djelatnika škole i učenika, a cilj nam je osnažiti učenike te stvoriti kritički osviještene mlade ljude. Ponosni smo i na dobru komunikaciju s roditeljima i zajedničko rješavanje problema – pojasnila je ravnateljica Gmaz.

Osvrnula se i na to kako su posljednjih godina imali nekoliko većih građevinskih radova u objektu.

- Tako smo školske godine 2014./2015. uz potpuno financiranje našeg osnivača Općine Stubičke Toplice dogradili 65 kvadratnih metara novog prostora za potrebe zbornice i urede stručne službe - tajništva, računovodstva i ravnateljice, iznad ulaznih stepenica napravljen je krov kako djeca ne bi kisnula dok čekaju autobus, a uređeni su i potpuno novi sanitarni čvorovi za djelatnike. Početkom školske godine 2018./2019. završena je energetska obnova zgrade, što uključuje povećanje toplinske zaštite krova i zidova, zamjenu vanjske stolarije, unutarnje rasvjete i dograđena je u potpunosti i opremljena nova školska kuhinja. Sve učionice opremljene su pametnim interaktivnim pločama i ekranima – napomenula je Gmaz.

Ove godine dobili su suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja za rekonstrukciju i dogradnju građevine Osnovne škole Vladimir Bosnar Stubičke Toplice i time će ispunjavati uvjete za rad u jednoj smjeni i imati uvjete za model cjelodnevne škole. Također dobili su suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja za izgradnju sportske školske dvorane, pored školske zgrade ukupne površine od 1003 kvadratnih metara.

- Učenici naše škole sudjeluju u gotovo svim školskim natjecanjima i postižu izvrsne rezultate i na županijskim i državnim natjecanjima na što smo vrlo ponosni. Također smo izuzetno ponosni na ovogodišnju generaciju 4. i 8. razreda kao i na njihove učitelje čiji su rezultati nacionalnih ispita iznad nacionalnog prosjeka. Sami smo osmislili program rada i kurikulume za organizirano slobodno vrijeme učenika, te je provodimo 5. godinu, a ponosimo se naravno i našim programom cjelodnevne nastave. Kroz projekte  koji su prepoznati na natječajima unutar nekoliko mjeseci, oslikava se kontinuirana vizija   misija kontinuiranog unaprjeđenja odgoja i obrazovanja u Stubičkim Toplicama – navodi ravnateljica Osnove škole Vladimir Bosnar.

Tu su i razni projekti, među njima i projekt "Putujem, učim, istražujem", koji je odabran  za financiranje u školskoj godini 23./24. od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja.

 - Prijavili smo ga na javni poziv za sufinanciranje projekata rada s darovitim učenicima u osnovnim i srednjim školama, u školskoj godini 23./24. koje je raspisalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, te nam je odobren iznos od 2774 eura. Projekt "Rim tam tam tam, osnaživanje kroz ritam", jedan je od odabranih projekata koji su zadovoljili uvjete za financiranje projekata u sklopu izvannastavnih aktivnosti osnovnih i srednjih škola, te učeničkih domova u školskoj godini 23./24. koje je također raspisalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, na navedeni javni poziv mogle su se prijaviti sve  osnovne i srednje škole, te učenički domovi u Republici Hrvatskoj. Ministarstvo naš projekt financira s 1500 eura – naglasila je Gmaz.

Preko Dječjeg participativnog proračuna Krapinsko-zagorske županije za 2024. godinu, škola je u velikoj konkurenciji od 40 projekata odabrana za financiranje i opremanje senzoričkog kutka u vrijednosti od 1900 eura.

- Našoj školi dodijeljena je raznovrsna akreditacija čime su nam širom otvorena vrata prema novim Europskim idejama, agencija za mobilnost i programe EU prihvatila je našu prijavu za program Erasmus te dodijelila našoj školi Erasmus akreditaciju za odgoj i obrazovanje za razdoblje od 1. veljače 2024. do 1. prosinca 2027. godine – završila je Brigitte Gmaz.

Na obilježavanju Dana škole i 15. rođendana škole uime župana Željka Kolara i svoje osobno ime sve prisutne je pozdravio pročelnik Upravnog odjela za poslove župana i Županijske skupštine Karlo Frljužec.

- Škole su nukleus svega, ovdje sve počinje, tu kreće priprema za život, a škola ne postoji bez dvije stvari – a to su učenici i učitelji. U životu ne smijemo zaboraviti da osim prava imamo i obveze, prema sebi i prema drugima. Jedna od najvećih obveza je to da moramo svakoga dana ulagati u svoje znanje jer znanje je neotuđivo. Materijalne stvari mogu nam oduzeti, možemo ih izgubiti, mogu nam ih ukrasti, ali znanje ne. Znanje je moć i trebalo bi biti najjača valuta u ovome svijetu. Stoga poručujem djeci i mladima da ulažu sebe i bogate se. Nastavnicima zahvaljujem što su svakoga dana ovdje, što svojim predanim radom nesebično doprinose intelektualnom bogaćenju djece i mladih jer to je u konačnici zalog za bolju budućnost svih nas – zaključio je Frljužec.

U prigodnom programu nastupili su učenici i učiteljice škole.  

sjever.hr 14.06.2024.

Podijeli članak:

Najnovije

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?