Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Zagorje

Održana redovna izvještajna skupština VZ KZŽ: Prošle godine zabilježeno 857 intervencija, ulagalo se i u opremu i vozila

Autor: Ivana Belošević
Održana redovna izvještajna skupština VZ KZŽ: Prošle godine zabilježeno 857 intervencija, ulagalo se i u opremu i vozila

U Vatrogasnom domu DVD-a Sveti Križ Začretje održana je redovna izvještajna skupština Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije.

Na počeku je sve nazočne pozdravio predsjednik DVD Sveti Križ Začretje Miljenko Šoštarić koji je nazočne upoznao s radom DVD-a koji ove godine proslavlja svoju 140. obljetnicu.

Predsjednik Stjepan Skuliber i zapovjednik vatrogasne zajednice Marijan Lovrenčić podnijeli su izvješće o radu te financijsko izvješće, što su prisutni jednoglasno prihvatili. Isto tako, naglašeno je kako na području Krapinsko-zagorske županije ustrojeno 17 vatrogasnih zajednica gradova i općina dok je jedna još uvijek u osnivanju i to VZO Stubičke Toplice s dva DVD-a.

Također je istaknuto kako na području županije djeluje 81 dobrovoljno vatrogasno društvo, s 1837 vatrogasnih operativnih članova, 3020 ostalih članova te 1177 pripadnika vatrogasnog pomlatka i mladeži. Navedeni broj operativnih vatrogasaca može odraditi i najsloženije aktivnosti na zaštiti od požara i drugih ugroza.

Vatrogasna zajednica Krapinsko-zagorske županije je u 2023. godini sufinancirala nabavu opreme za rad vatrogasnih postrojbi u iznosu od  700 eura te uređenje vatrogasnih spremišta u iznosu od 6.118 eura. Odredbama Pravilnika utvrđeno je da će se nabava vatrogasnih vozila sufinancirati sa 7 % nabavne vrijednosti s time da je maksimalni iznos za kombi vozilo 2.000 eura, a za navalno vozilo-cisternu maksimalan iznos je 7.000 eura. Nabava vatrogasnih vozila sufinancirala se s 20.364 eura.

U 2023. godini zabilježeno je ukupno 857 intervencija, od čega 141 požara, 634 tehničkih intervencija i 82 ostalih intervencija. U toku 2023. godine Dobrovoljna vatrogasna društva i dvije profesionalne vatrogasne postrojbe bile su angažirane na aktivnostima koje su imale elemente prirodne nepogode uzrokovane olujnim vjetrom i tučom koja je u nekoliko navrata pogodila dijelove Krapinsko-zagorske županije. Prošla je godina isto tako bila prepuna raznih aktivnosti pa su tako vatrogasci sudjelovali na izvanrednoj dislokaciji, na ispomoći kod tehničkih intervencija u Vukovarsko-srijemskoj  županiji na području grada Iloka, u Koprivničko-križevačkoj županiji, u redovnoj dislokaciji na otoku Braču (Supetar).

U organizaciji Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije provedena su osposobljavanja za zvanja i specijalnosti u vatrogastvu. Ukupno je osposobljeno 386 pripadnika vatrogasnih postrojbi.

Održavale su se i vatrogasne vježbe: vježba u sklopu projekta “CRO-SI-SAFE” u Humu na Sutli te vježbe vatrogasnih postrojbi  s područja  jedinica lokalnih samouprava, a održano je i 10 vatrogasnih natjecanja.

Skupštinu je u ime župana Krapinsko-zagorske županije, pozdravio načelnik Općine Sveti Križ Začretje Marko Kos koji je rekao kako je preventiva, edukacija i ulaganje u mlade budućnost vatrogastva te iskazao svoje zadovoljstvo prikazanom spremnošću vatrogasaca na svim poljima djelovanja.

FOTO: VZ KZŽ

sjever.hr 14.06.2024.

Podijeli članak:

Najnovije

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?