Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Hrvatska i svijet

Alarmantno: 160 milijuna djece prisiljeno na rad

Autor: Nikolina Pofuk Bajz
Alarmantno: 160 milijuna djece prisiljeno na rad

Milijuni djece danas su iskorišteni u svrhu rada, te se iz tog razloga 12. lipnja obilježava Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada. Djeca koja su na taj način iskorištavana najčešće propuštaju školu, igru i normalno djetinjstvo, a uskraćeni su za zdravlje i sigurnost.

Borbu je pokrenula Međunarodna organizacija rada (ILO) 2002. godine s ciljem usmjeravanja pozornosti na globalnu raširenost dječjeg rada.

Prema odgovorno.hr važno je napomenuti da nije svaki rad koji obavljaju djeca dječji rad. Dječji rad podrazumijeva rad koji je opasan za zdravlje i razvoj djeteta, zahtijeva previše sati ili ga obavljaju premlada djeca, zbog čega nemaju vremena za obrazovanje i igru. Primjeri takvih poslova uključuju opasne poslove na poljima ili u tvornicama gdje je zdravlje djece ugroženo zbog velikih mogućnosti ozljeda ili bolesti u nesigurnim uvjetima.

U svijetu je 160 milijuna djece, odnosno svako deseto dijete, prisiljeno na dječji rad. Od toga je 63 milijuna djevojčica i 97 milijuna dječaka. Gotovo polovica njih, odnosno oko 79 milijuna djece, radi na opasnim poslovima.

Ovogodišnji Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada usredotočen je na obilježavanje 25. obljetnice usvajanja Konvencije o najgorim oblicima dječjeg rada (1999., br. 182).

Iako su tijekom vremena ostvareni značajni pomaci u smanjenju dječjeg rada, posljednjih godina nažalost dolazi do preokreta globalnih trendova. To naglašava hitnu potrebu da se ubrzaju akcije za iskorjenjivanje dječjeg rada u svim njegovim oblicima.

Usvajanjem Cilja održivog razvoja 8.7, međunarodna zajednica obvezala se na ukidanje svih oblika dječjeg rada do 2025. godine.

sjever.hr/odgovorno.hr

12.06.2024.

Podijeli članak:

Povezani članci

Izdvojeno

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?