Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Varaždinska regija

AKTUALAC U SKUPŠTINI: Stričak: Projekt Trakošćanskog jezera se pripremao za vrijeme Čačića i zato smo dvije godine bili u "mulju". Nakon što njega više nema projekt je krenuo!!!

Autor: Alenka Kučić
AKTUALAC U SKUPŠTINI: Stričak: Projekt Trakošćanskog jezera se pripremao za vrijeme Čačića i zato smo dvije godine bili u "mulju". Nakon što njega više nema projekt je krenuo!!!

Kao i uvijek, uvod u sjednicu današnje Skupštine Varaždinske županije bio je aktualac za koji se ovoga puta prijavilo 12 članova Skupštine.

Josip Krtanjek (HDZ) pitao je župana kakva je situacija oko proširenja OŠ u Ivancu, za što je novac osigurala Vlada Andreja Plenkovića.

Župan Anđelko Stričak odgovorio je da nije zadovoljan brzinom realizacije i da je zapelo kod projektanta i dostave troškovnika, nakon čega se prolongirao datum otvorenja ponuda. Župan kaže da je zanimljivo prezime projektanta koji je ujedno zamjenik gradonačelnika Ivanca, Marko Friščić. Župan je postavio pitanje opstruiraju li oni projekt namjerno. Dodao je i da mogu opstruirati, ali da ne mogu spriječiti projekt jer ih se ništa ne pita.

Luku Zrinskog (SDP) zanimala je situacija oko smještaja roditelja djece koja su hospitalizirana u Općoj bolnici Varaždin.

Župan je odgovorio da će se inicijativa predstaviti koordinaciji gradonačelnika i načelnika i da će biti preporuka da se ta inicijativa podrži.

I Nino Ivanuša (SDP) postavio je pitanje s područja zdravstva. Zanimalo ga je postoji li ideja poboljšanja zdravstvenog sustava.

-Ako pogledate izvršenje proračuna onda vidite da je 50 posto sredstva izdvojeno za zdravstvo. Nikada više ulaganja u zdravstvo, nikada toliko investicija, nikada toliko nabava opreme i nikada toliko specijalizacija - poručio je župan.

Željko Šprem pak želi da se na podravskoj magistrali, djelu koji prolazi kroz Općinu Trnovec Bartolovečki, postavi znakova, mjerači brzine te osvjetljenje pješačkih prijelaza radi veće sigurnosti u prometu.
Župan je rekao da će se napraviti sve da se poveća sigurnost u prometu.

Nezavisni Zvonimir Sabati radi, kako je sam rekao, na povećanju interesa učenika osnovne škole za zanimanja u poljoprivredi. Ističe da će to zahtijevati određena sredstva i zanima ga je li Županija spremna stati iza tog projekta, kako bi se već od iduće školske godine krenulo u tom smjeru.

Župan je rekao da misli da je došlo vrijeme da se krene u tom smjeru te je uputio vijećnika da razgovara s resornim pročelnikom, ali da će projekt svakako dobiti zeleno svjetlo.

Marijan Škvarić (HNS) pitao je koliko se javilo građana i koliko je sredstava odvojeno za energetsku obnovu obiteljskih kuća.
Župan je najavio udvostručenje sredstava za iduću godinu.

Krunoslav Lukačić (HNS) ponovio je svoje pitanje vezano uz javni, linijski županijski prijevoz buseka. Također, zapitao je ima li plan za najezdu dabrova odnosno činjenicu da je posebno problematično kada oni rade prirodne brane u vrijeme poplava.

Za linijski prijevoz župan je odgovorio da će biti kolegij u slijedeća dva tjedna. Za dabrove je najavio da ministarstvo priprema rješavanje tog problema.

Snježana Cerjan (HDZ) pitala da li Hrvatske šume dobivaju uredne zahtjeva za sječu stabala na području koje je u vlasništvu Maksilijana Pongraca i da li netko kontrolira cijeli taj proces. Postavila je i pitanje oko dvorca u Maruševcu i hoće li se on otvoriti za javnost, iako je u privatnom vlasništvu.

Župan je najavio da će od Hrvatskih šuma zatražiti odgovore. Vlasniku dvorca uputit će se pitanje hoće li se dio dvorca otvoriti za javnost.

Željko Bedeković (Reformisti) ponovio je pitanje oko izgradnje Centra civilne zaštite.

Župan je odgovorio da se Centar projektira i da se na webu može vidjeti do koje se faze stiglo.

Bedekovićev stranački kolega, Luka Brezovec, postavio je pitanje oko Trakošćanskog jezera te Međunarodne izložbe bučinog ulja Alpe Adria.

Tu je župan odgovorio da budući da je projekt pripremao Radimir Čačić da se završilo i mulju jer, naglasio je župan, kada Čačić nešto priprema uvijek se završava u mulju. Sada kada se sve nanovo pripremilo projekt ide prema planu. Što se tiče izložbe bučinog ulja gdje su Reformisti optužili župana da na to nisu pozvali bivšeg župana Čačića, Stričak je odgovorio da je kroz izložbu prošlo 166 izlagača i da je bio problem smjestiti sve osobe.

-Kada se izgradi, odnosno dogradi Glazbena škola koja će imati preko 300 mjesta, svi ćete biti pozvani - poručio je župan. Na upit da na izložbu nije pozvan gradonačelnik Neven Bosilj, župan je odgovorio da iz Grada Varaždina već mjesecima ne stižu pozivi u Županiju, ali da se ne cmizdri zbog toga.

Mira Lentić (Reformisti) postavila je pitanje oko lista čekanja u zdravstvenim ustanovama.
Župan Stričak odgovorio je kako je OBV trenutno najveće gradilište u Hrvatskoj i da je najveće ulaganje u zdravstvo i da nije istina da se ništa ne radi.

Tin Jurak (HDZ) pitao je hoće li se uskoro obnoviti cesta Zamlaka-Čičkovina koja je u lošem stanju.
Župan je zaključio da ako prometnica nije u planu sanacije za ovu godinu, da će svakako biti u planu za iduću.

Inače, uoči samog aktualca došlo je do zamijene članova Skupštine. Načelnica Donje Voće, Sanja Kočet, stavila je iz osobnih razloga mandat u mirovanje, a zamjenjuje ju Mira Letić. Preminulog Marijana Cingulu, koji je bio član Nezavisne liste Ivana Čehoka, zamijenio je Igor Borovec.

s.kalajdžija/sjever.hr
12.06.2024.

Podijeli članak:

Najnovije

/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?