Now Reading:
Varaždinski HNS: Porezna blagajna Varaždina puna, a gradonačelnik ne ispunjava obećanja
Full Article 2 minutes read

Varaždinski HNS: Porezna blagajna Varaždina puna, a gradonačelnik ne ispunjava obećanja

Podružnica Hrvatske narodne stranke Varaždin je još u ožujku ove godine, kada se donosio prvi rebalans proračuna Grada Varaždina za 2024. godinu, upozorila na nekoliko činjenica, od kojih posebno ističu onu o povećanju poreznih prihoda grada Varaždina uslijed povećanja stopa poreza na dohodak za 2024. godinu.

– Imali smo priliku vidjeti u utorak da je već na red došao prvi rebalans proračuna. Nekako je prošlo ispod radara javnosti da je u rebalansu povećan planirani iznos prihoda od poreza za 5 milijuna eura. Tako rani rebalans i ovo povećanje od gotovo 20% u odnosu na prethodnu godinu ukazuje na vjerojatnost novog rebalansa za nekoliko mjeseci i dodatnu potrebu povećanja plana prihoda (po nekim izračunima i do 1,5 milijuna eura), što dovodi u pitanje istinitost gradonačelnikovih izjava – rekao je u ožujku Igor Klopotan, predsjednik podružnice HNS-a Varaždin.

Iz HNS-a dodaju:

– Ono što vidimo u današnjem rebalansu proračuna jest novo povećanje plana prihoda od poreza u iznosu od 1,6 milijuna eura, što pokazuje da smo bili u pravu te da su naše projekcije bile točne. I dalje tvrdimo da nije trebalo doći do povećanje stope poreza na dohodak. No, kad je već “socijalno osjetljiva stranka” poput SDP-a to povećanje izglasala, predlažemo da se konačno provede SDP-ova najava o besplatnim vrtićima, kao jedna od konkretnih demografskih mjera, ali i da se krene u izgradnju još jednog vrtića, kojim bi broj djece koje čekaju na upis smanjili na nulu, odnosno više ne bi bilo djece na listi čekanja na upis u dječji vrtić – navode iz HNS-a i traže da „odluka o smanjenju stope poreza na dohodak dođe na red krajem ove godine, kako bi i svi zaposleni građani grada Varaždina mogli dobiti zasluženo povećanje prihoda, koje im je od siječnja ove godine omogućila protekla Vlada.”

foto: arhiva
sjever.hr
11.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.