Now Reading:
OTPAD I DALJE TEMA U VARAŽDINU: Evo tko odlučuje gdje se može gospodariti otpadom!!! Dio Varaždinaca zbog neugodnih mirisa u južnom dijelu grada rješenje mora potražiti u Gradu???
Full Article 3 minutes read

OTPAD I DALJE TEMA U VARAŽDINU: Evo tko odlučuje gdje se može gospodariti otpadom!!! Dio Varaždinaca zbog neugodnih mirisa u južnom dijelu grada rješenje mora potražiti u Gradu???

Problemi s otpadom česta su tema u Varaždinu. Tako je nedavno na adresu redakcija u Varaždinu stigla pritužba građanina Darka Žuneca koji u svoje osobno ime, ali i uime sugrađana, govori o problemu smrada koji se kontinuirano širi južnim dijelom grada Varaždina.

Pritom se posebno ističu naselja Poljana Biškupečka i Črnec Biškupečki, gdje smrad dolazi iz bioplinskog postrojenja BPP Vrček, naveo je tada Žunec u svom pokušaju obraćanja javnosti.

A pitanje oko otpada aktualizirala je vijećničkim pitanjem i županijska vijećnica Spomenka Kiđemet Piskač. Naime, ona je zatražila točnu informaciju tko odlučuje na kojem se prostoru i pod kojim uvjetima može gospodariti otpadom i tko je za što zadužen, odnosno što je u nadležnosti prostornog planiranja na razini Županije, a što na razini gradova odnosno općina?

Prema odgovoru koji je ovih dana objavljen na službenim mrežnim stranicama Varaždinske županije, županijskim prostornim planom predviđene su dvije lokacije za gospodarenje otpadom i to ona u Poljani Biškupečkoj, a radi se o pretovarnoj stanici Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske – Piškornica te lokacija u Jerovcu.

Kako pojašnjavaju u Županiji, pretovarna stanica u Poljani Biškupečkoj od državnog je značaja jer se radi o dijelu regionalnog odlagališta otpada Piškornica kraj Koprivnice, dok je odlagalište bezopasnog otpada u Jerovcu kraj Ivanca također dio državne strategije o gospodarenju otpadom.

-Sve ostale građevine odnosno površine za gospodarenje otpadom, koje nisu utvrđene navedenom Uredbom kao građevine od državnog ili područnog (regionalnog) značaja smatraju se građevinama, odnosno površinama od lokalnog značaja. To su primjerice razna reciklažna dvorišta, centri za ponovnu uporabu, sortirnice ili pak postrojenja za biološku obradu otpada. Lokacije za smještaj takvih građevina gospodarenja otpadom planiraju se isključivo prostornim planovima gradova i općina, koja usvajaju gradska i općinska vijeća – stoji u pojašnjenju iz Varaždinske županije.

Doznajemo i ako gradovi ili općine svojim planovima predvide, odnosno odrede neku od vrsta gospodarenja otpadom na svom području, Varaždinska županija dužna je, ukoliko je sve u skladu sa zakonom, izdati dozvolu.

I sada se vraćamo na početak priče oko pobune dijela Varaždinaca koji će rješenje svojih problema morati potražiti u Gradu Varaždinu, budući da je Gradsko vijeće svojim prostornim planom dozvolilo gospodarenje otpadom za koji dio Varaždinaca navodi da izaziva nesnosan smrad u južnom dijelu grada.

Nedavno se o tome očitovao i gradonačelnik Neven Bosilj koji je prije gotovo godinu dana rekao da zna odakle se širi neugodan miris, ali nije dao konkretan odgovor. Sada je najavio, neposredno nakon istupa Žuneca prema medijima, da je prvo potrebno provesti mjerenje kvalitete zraka u slijedećih šest mjeseci, prije nego se o rezultatima izvijesti inspektorat.

Znači li to da bi Varaždinci u južnom dijelu grada, nakon što Grad Varaždin odradi svoj zakonski dio posla, oko Nove godine mogli saznati odakle neugodan miris i je li opasan za zdravlje?

s. kalajdžija/sjever.hr
11.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.