Now Reading:
LUDBREG Folklor se vratio u grad
Full Article 2 minutes read

LUDBREG Folklor se vratio u grad

U subotu 8. lipnja ponovno su održani folklorni susreti koje su zajedničkim snagama organizirali KUD Anka Ošpuh, Turistička zajednica područja Centar svijeta te Centar za kulturu i informiranje Dragutin Novak Ludbreg.

-Ovo su bili 19. folklorni susreti u Centru svijeta. Ispred dvorca Batthyany uz KUD Anka Ošpuh plesali su članovi iz Centara tradicijske kulture Varaždin, KUD-a Petar Preradović Đurđevac te KUD-a Seljačka sloga Donja Dubrava. U bogatom programu organiziran je i etno sajam na kojem su izlagali i izlagači tradicijskih obrta, a održan je i mimohod izvođača centrom grada. Posjetitelji i izvođači mogli su zabilježiti i trajnu uspomenu u foto kutku u etno okruženju – rekla je etnologinja Melita Geci, voditeljica folklornog ansambla.

Folklorni susreti ponovno su oživljeni nakon pet godina stanke zbog Covid pandemije.

– U one dvije godine Covida, izgledalo je da ćemo ostati bez folklorne grupe, no pokazalo se da je kulturni amaterizam žilaviji nego se čini na prvi pogled. Ponovo ekipirani u folkloru i tamburašima, i još jači no prije, polako se vraćamo na standardni kolosijek. Počeli smo sudjelovati na smotrama, proširivati repertoar, gostovati lokalno i međunarodno, pojačati vođenje, a ove godine ponosno vraćamo na scenu Folklorne susrete u centru svijeta. Zadovoljstvo je tim veće što su to 19. susreti, dakle bila bi velika šteta za kulturni život Ludbrega da ova naša tradicionalna folklorna smotra prestane postojati. Pomlađena ekipa kreće s novim idejama i organizacijskim suradnjama, očito je da su na dobrom tragu, a vjerujemo da će biti zadovoljna i ludbreška publika – rekao je Aleksandar Horvat, predsjednik KUD-a Anka Ošpuh.

KUD Anka Ošpuh sa svojim sekcijama tijekom ove godine ima još niz nastupa koji završavaju sedmodnevnim boravkom u Francuskoj. Naši folkloraši će put Francuske po šesti put, a na festivalu u Haguenau će sudjelovati peti put i to im je ujedno 25. obljetnica prvog sudjelovanja koje su zabilježili još tamo davne 1999. godine. Sigurni smo da će i ovaj put ludbreški KUD-ovci na festivalu dostojno predstaviti Ludbreg, ali i Hrvatsku.

sjever.hr 10.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.