Now Reading:
U Đurmancu predstavljena tri psa Carinske uprave RH, jedan tražio duhan, drugi eksploziv i treći oružje. Voditelj K9 jedinice: “Njima je to igra, a nama zahtjevan i težak posao“
Full Article 3 minutes read

U Đurmancu predstavljena tri psa Carinske uprave RH, jedan tražio duhan, drugi eksploziv i treći oružje. Voditelj K9 jedinice: “Njima je to igra, a nama zahtjevan i težak posao“

U Đurmancu je u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja sv. Juraj Đurmanec održano predstavljanje K9 jedinice Carinske uprave i prezentacija njihova tri psa.

Okupljeni su na jedan zanimljiv način, mogli vidjeti ono čime se djelatnici jedinice bave sa svojim vrijednim psima, a prezentirana je i oprema koju koriste u svakodnevnom poslu. U vježbi su uživali odrasli, a ponajviše djeca.

Za djelatnike carine je to jedan vrlo dinamičan, težak i zahtjevan posao, dok je psima to samo igra.

U Republici Hrvatskoj je šest operativnih pasa. U Đurmancu su predstavljena tri. Djelatnici Carinske uprave, Branko Medančić je predstavio psa Daxa, Marijan Cesarec predstavio je svog psa Arwena, i voditelj K9 jedinice Željko Miloš, psa Kalu. U kratkoj pokaznoj vježbi pokazali su kako psi otkrivaju drogu, eksploziv i oružje.

Voditelj K9 jedinice Carinske uprave RH Željko Miloš rekao nam je kako je Dax star četiri godine i traži drogu, cigarete, duhan i duhanske proizvode. Arwen je stara šest godina i ona traži eksploziv, duhan i duhanske proizvode i treći pas je Kala, koja je isto stara šest godina i traži drogu i oružje.

– To su vrijedni psi koji svakodnevno pronalaze nekakve prekršaje i kaznena djela. Pse imamo u kombinaciji za detekciju droga i duhana, u kombinaciji za drogu i oružje, i u kombinaciji za duhan – duhanske proizvode i  eksploziv – istaknuo je Miloš i dodao kako su ova tri psa koje smo imali prilike vidjeti, dualni psi, dok su ostala tri psa samo za detekciju duhana i duhanskih proizvoda.

Psi rade u Carinskoj upravi od 2008. godine, bili su nešto i prije samo to nije zaživjelo.

Arwen je u Krapini, Bel Bel je kod Vukovara, Bela je u Zagrebu, Dax je u Rijeci, Kala je u Zagrebu i Karna je u Slavonskom Brodu. Imamo i umirovljenje pse, to su Rata i Roy, ali nažalost Rata je uginula – pojasnio je voditelj K9 jedinice.

Ovdje je sada napravljen pregled kombija izvana, a zatim i iznutra kako se inače radi u poslu. Prezentiran je i dio opreme i vozila te opis poslova Sektora za mobilne jedinice.

Psi su svakodnevno na poslu, rade s nama, družimo se, igramo se njima, njima je to igra, a nama je to posao, ali i oni to isto shvaćaju kao posao. Imaju običnu igru, a druga je kada stavimo na njih oprsnicu i onda oni znaju da je to sad baš ozbiljno i da moraju ići tražiti. Za to što traži, pas dobije svoju nagradu, a to je loptica ili igra – naglasio je Miloš.

Kakav je to ozbiljan posao govori podatak koliko su prošle godine pronašli droge i duhana.

Samo prošle godine pas Dax je pronašao skoro tonu droge. Arwen je pronašla prošle godine čini mi se oko 5 tona duhana. Stalno nešto radimo, stalno imamo rezultate – zaključio je Željko Miloš. 

Na kraju ćemo dodati kako je Carinska uprava Republike Hrvatske tijelo državne uprave koje uz fiskalne zadaće prikupljanja propisanih javnih davanja također ima važnu zadaću zaštite domaćeg tržišta i sigurnosti potrošača te borbe protiv svih oblika prekograničnog kriminala kao i nelegalnog prometa roba unutar carinskog područja Republike Hrvatske.

Osim zaštite financijskih interesa, zadaća Carinske uprave je i očuvanje državne granice i zaštita društva kroz očuvanje sigurnosti, a tu pomažu i službeni psi.

i.belošević/sjever.hr 09.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.