Now Reading:
SAVJETI ZA SIGURNO LJETO: Zaštitite svoju kožu izvana i iznutra
Full Article 3 minutes read

SAVJETI ZA SIGURNO LJETO: Zaštitite svoju kožu izvana i iznutra

Dolaze nam sve topliji i sunčaniji dani čime se povećava naša izloženost suncu koja može biti ugodna i osjećamo se bolje kada smo izloženi sunčevim zrakama, no ponekad se zaboravi da one po ljeti postaju posebno opasne. Prekomjerno izlaganje sunčevim zrakama može dovesti do ozbiljnih oštećenja kože od opeklina do povećanog rizika od raka kože.

Bez brige, bolje spriječiti nego liječiti, stoga evo nekoliko savjeta kako kroz prehranu se može doprinijeti zaštiti kože iznutra, a s druge strane jednako važna zaštita izvana od štetnih UV zraka.

SAVJETI za zaštitu kože IZNUTRA

Pravilna prehrana može značajno doprinijeti zaštiti kože kao i njenom oporavku od oštećenja stoga prema Zavodu za javno zdravstvo preporučuje se sljedeće prehrambene navike i uvođene više takvih namirnica ili dodataka prehrani. Prvo i osnovno RAZNOLIKA PREHRANA koja je bogata voćem i povrćem koje zbog visokog sadržaja vode osiguravaju nužnu hidrataciju kože i tijela, ali sadrže vitamine, minerale te tvari koje posjeduju snažan antikancerogeni učinak.

Konzumirajte rajčice za koje se kaže da je saveznik ljepote jer su bogate vitaminima A, C, E, bioflavonoidima, likopenom i tomatinom koji pomažu smanjiti upale uzrokovane UV zrakama i neutralizirati štetne molekule nastale dugotrajnim izlaganjem suncu. Citrusno voće poput limuna, naranči, pa i kivija sadrži VITAMIN C koji pomaže zaštititi stanice kože od oštećenja i smanjuje bore.

Umjesto grickalica posegnite za bademima, orasima ili lješnjacima koji su puni vitamina E. On štiti kožu od štetnih UV zraka, a u kombinaciji s vitaminom C dodatno pojačava zaštitu kože. Beta karoten je najdjelotvorniji kad se unosi u prirodnom obliku, pa konzumacija mrkvi, marelica, manga i tamnozelenog povrća pripremaju kožu za sunce i smanjuje rizik od alergija na sunce.

SAVJETI za zaštitu kože IZVANA

Jedan od najjednostavnijih, ali i najvažnijih koraka za zaštitu kože izvana jest izbjegavanje izlaganja sunčevim zrakama između 10 i 17 sati. Tijekom ovog perioda sunčeve UV zrake su najjače i najštetnije. Preporučuje se postepeno izlaganje sunčevim zrakama čime se omogućava koži da se prilagodi i smanjuje rizik od opeklina.

Za dodatnu zaštitu, nosite sunčane naočale s UV filterom, odjeću dugih rukava, šešire širokog oboda ili kape. Prije izlaska na sunce, obavezno nanesite vodootporna i fotostabilna zaštitna sredstva s visokim zaštitnim faktorom (UVB i UVA). Zaštitna sredstva treba nanositi najmanje pola sata prije izlaganja suncu i ponovno ih nanositi svaki put nakon kupanja, znojenja i brisanja.

Za kraj napomenimo još da redoviti samopregledi kože ključni su za rano otkrivanje promjena koje mogu ukazivati na rak kože.


Uživajte u dugom ljetu, uz ove savjete bit će to dugo i sigurno toplo ljeto.

sjever.hr/zzjzdnz.hr 09.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.