Now Reading:
Japanski koncept šumske kupke stigao u Zagorje- evo o čemu se radi
Full Article 2 minutes read

Japanski koncept šumske kupke stigao u Zagorje- evo o čemu se radi

Ako kojim slučajem ne znate što je šumska kupka, to je usmjereno hodanje kroz šumu koje vodi certificirani vodič, a cilj je potaknuti sudionike da otvore svoja osnovna čula kako bi mogli upiti sve što šuma nudi.

Šumska kupka ili Shinrin-yoku ako ćemo koristiti japanski termin koji doslovno znači “upiti šumu u sebe” jer ovaj koncept potječe zapravo iz Japana i prvi ga je znanstveno dokazao dr. Qing Li s Nippon sveučilišta 1980-ih godina. Njegova istraživanja pokazala su brojne zdravstvene prednosti provođenja vremena u šumi objasnila nam je predsjednica Snaga šuma Jasna Vukas.

Benefiti šumske kupke su brojni kao što je smanjenje stresa kroz smanjenje razine kortizola – hormona stresa, poboljšanje imunološkog sustava jer fitoncidi koje ispuštaju stabla jačaju imunološki sustav i povećavaju otpornost na bolesti, povećanje koncentracije i kreativnosti dužim boravkom u prirodi te upravo provođenjem vremena u šumi može smanjiti simptome depresije i anksioznosti te poboljšati opće mentalno zdravlje– istaknula je predsjednica Snaga šuma Vukas.

Samo u zdravoj šumi može biti dobra šumska kupka, a jedna austrijska klinika primjenjuje i šumsku medicinu.

Organizacija Snaga šuma koju vodi Jasna Vukas već tri godine promovira i primjenjuje koncept šumske kupke u Hrvatskoj. Ova inicijativa potekla je s kongresa u Kini gdje se raspravljalo o šumskoj kupki, a sada se širi kroz različite konferencije i događaje.
Prva konferencija održana je na Sljemenu u Tomislavovom domu gdje su sudionici imali priliku iskusiti autohtoni ambijent šume. Veliki interes za šumsku kupku pokazao se i na drugom kongresu u Nacionalnom parku Krka- rekla je Vukas.

Zanima vas je li to uistinu djeluje i na što?

Predsjednica organizacije Vukas je naglasila da su na kongresu u NP Krka, stručnjaci poput Wong Shina iz Južne Koreje i Jan Schmita iz Njemačke objasnili i dokazali kako šumska terapija može smanjiti broj bolovanja i povećati produktivnost, a Jan Schmit pokazao je kako uvođenje šumske kupke može povećati turistički interes.

Radoboj i Strahinjčica su postali središte aktivnosti Snage šuma zahvaljujući entuzijazmu lokalne zajednice i podršci lokalne uprave i načelnika Topolovca, te posebnosti šume koja prekriva Strahinjčicu.

U budućnosti Snaga šuma planira nastaviti razvijati i promovirati šumsku kupku kao sredstvo za poboljšanje zdravlja i turizma u Hrvatskoj posebno u Zagorju.

e.rukav/sjever.hr 08.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.