Now Reading:
INTERVJU: Bojana Petrić, načelnica općine Donji Vidovec: Nikada se u 31. godinu postojanja Općine nije toliko gradilo kao sada!
Full Article 9 minutes read

INTERVJU: Bojana Petrić, načelnica općine Donji Vidovec: Nikada se u 31. godinu postojanja Općine nije toliko gradilo kao sada!

Općina Donji Vidovec u Međimurskoj županiji ovih dana obilježava Dan svoje Općine i Dan svoje župe, blagdan Sv. Vida, a mi smo povodom toga razgovarali s načelnicom Bojanom Petrić koja je na ovu funkciju stupila prije tri godine te u ove tri godine realizirala brojne projekte, a može se pohvaliti kako se u zadnjoj godini na području Općine gradi više nego zadnjih 31. godinu od postojanja Općine Donji Vidovec.

Načelnice, recite nam koji su bitni projekti realizirani u protekloj godini u općini Donji Vidovec? Možete li nam reći nešto o važnosti i vrijednostima tih projekata?

Iako smo mala općina s tisuću dvjesto stanovnika, nikada se više u povijesti nije realiziralo projekata kao što je to bilo u zadnjih godinu dana. U lipnju prošle godine završili smo sanaciju lokalnih cesta nakon aglomeracije Donja Dubrava. Asfaltirana je i uređena svaka ulica na području Općine Donji Vidovec,a završena je i rekonstrukcija raskrižja na ulazu u Donji Vidovec, spoj županijske i državne ceste. Ujedno je završeno i proširenje državne ceste DC20 od Donjeg Vidovca do Donje Dubrave, izgrađena je i pješačko-biciklistička staza uz državnu cestu.

U rujnu smo potpisali ugovor za izgradnju vatrogasnog spremišta uz Vatrogasni dom ukupne vrijednosti 28,5 tisuća eura od čega smo preko natječaja LAG-a Mura Drava ostvarili 16 tisuća eura bespovratnih sredstava što će uvelike olakšati ovu investiciju.

Ono što me veseli je što smo isti taj mjesec krenuli u realizaciju projekta ulaganja u ETNO PARK I INTERPRETACIJSKI CENTAR „DRAVSKI ZLATARI”. U Interpretacijskom centru omogućena je cjelogodišnja interpretacija “ispiranja zlata” dok je prije to bilo moguće samo 1-2 mjeseca godišnje, ovisno o vremenskim uvjetima. Gosti tako mogu uz pomoć najnovije tehnologije i multimedije na interaktivan način pogledati povijesno i kulturno nasljeđe te umijeće ispiranja zlata međimurskih zlatara. U Centru se nalaziti izložbeni prostor, suvenirnica, stubište s dizalom koje vodi posjetitelje na gornju etažu do multifunkcionalne dvorane s pratećim prostorijama.

Kako bismo zadržali mlade mještane i mlade obitelji u našoj općini, krenuli smo u izgradnju dječjeg vrtića i na taj projekt sam izrazito ponosna, jer naši mladi, naši najmanji su naša budućnost. U listopadu prošle godine potpisan je ugovor s izvođačem radova vezano za vanjsko uređenje vrtića i opremanje dječjeg igrališta u vrijednosti 41 tisuću eura od čega smo iznos od 26 tisuća eura dobili od Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Nakon toga smo potpisali ugovore za strojarske instalacije i hidro instalacije s dva izvođača radova. Zašto dva? Za jedan dio poslova prijavili smo se na natječaj Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine u ožujku ove godine i odobrena su nam sredstva u iznosu od 34 tisuće eura dok je ukupna vrijednost ovih radova 50,5 tisuće eura. Drugi dio radova je prijavljen preko Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, također u ožujku ove godine, te su nam odobrena sredstva u iznosu od 45 tisuća eura dok je ukupna vrijednost 60,5 tisuća eura.

I za kraj godine, da ne gradimo samo, prijatelji smo s općinama i gradovima, tako smo u prosincu prošle godine potpisali Sporazum od suradnji i prijateljstvu s Općinom Fužine iz Istre.

Koji su prijavljeni projekti u ovoj godini, do danas?

Da, nastavili smo raditi i u ovoj godini. Tako smo u siječnju započeli s provedbom projekta Mystical Danube u suradnji sa REDEOM, Općinom Donja Dubrava i Općinom Štrigova u kojem će biti nabavljena oprema ( info ploče i klupe ). Ovim projektom razvija se zajednica u ruralnim sredinama te se čuva nematerijalno kulturno nasljeđe koje je duboko povezano sa lokalnom zajednicom.

Prijavili smo se i na natječaj koje je raspisalo Interreg SLO – HR za projekt pod nazivom FolkFlow – Folklorna baština bez granica: Zajedno u plesu i tradiciji u suradnji sa KUD-om Donji Vidovec i HKDM Ljubljana. Ukupan iznos projekta iznosi 31.000,00 eura.

U ovoj godini nastavili smo s prijavom na projekte vezane za izgradnju našeg dječjeg vrtića. U veljači ove godine potpisan je ugovor s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU u iznosu od 55 tisuća eura za aktivnosti pripremnih zemljanih, vanjskih betonskih, vanjskih vodovodnih i kanalizacijskih radova te kolnička konstrukcija i vanjska odvodnja. Iznos koji smo kroz natječaj tražili bio je 100 tisuća eura, ali i ovaj iznos od 55 tisuća će nam uvelike pomoći u realizaciji izgradnje našeg vrtića.

Sa Središnjim državnim uredom za demografiju i mlade potpisali smo ugovor u iznosu od 30 tisuća eura za zemljane radove na vanjskom uređenju, postavljanju betonskih rubnika, dio bravarskih radova te izolaterske radove. Ujedno nam je odobreno i 344 tisuća eura od Ministarstva znanosti i obrazovanja za vrtić koji smo prijavili još prošle godine unutar NPOO.

Nastavili smo s projektom Interpretacijskog centra „Dravski zlatari” gdje su završeni fasaderski radovi u iznosu od 83 tisuće eura, a odobren nam je i projekt Razvoj outdoor turističke ponude na području „Dravskog blaga“ Faza I. te nam je dodijeljeno 100% ukupno traženih sredstava, odnosno 15.625,00 EUR. Osim Donjeg Vidovca u ovaj projekt su uključeni i Grad Prelog, Općina Donja Dubrava i Općina Sveta Marija.

Da mislimo i na one kojima je najpotrebnije, jer kako kažu zdrav čovjek ima milijune želja, a bolestan samo jednu, Županijskoj bolnici Čakovec, Odjelu za hematologiju i onkologiju, donirali smo TV prijemnik kako bi bolesnicima barem malo potpunili vrijeme dok su u bolnici i primaju svoje terapije.

Župi Sv. Vid osigurali smo nove haljinice za prvopričesnike i firmanike. Kao Općina pokušavamo brinuti za sve naše mještane od one najranije dobi pa do najstarijih.

Što Općina poduzima za najmlađe stanovnike te kakvo je stanje u vrtićima i školama?

Općina Donji Vidovec u rujnu 2023. godine mojom odlukom po prvi puta je sufinancirala troškove kupnje školskog radnog materijala za školsku godinu 2023./2024. Pravo na sufinanciranje nabave školskog radnog materijala imali su svi učenici osnovne škole u iznosu od 20 eura po učeniku, a koji imaju prijavljeno prebivalište na području Općine Donji Vidovec.

Nastavili smo nagrađivati najbolje učenike osnovnih i srednjih škola i studenata u određenim financijskim iznosima što smo uveli po prvi puta 2022. godine.

Sufinanciramo dječje vrtiće djeci sa područja Općine Donji Vidovec, sufinanciramo i učenike deficitarnih zanimanja, te dodjeljujemo financijska sredstva svim udrugama koje djeluju unutar Općine.

Iznimno sam ponosna na nagrade i pomoći našim učenicima koje smo uveli u zadnje 3 godine i, zaista, imamo puno darovitih mladih učenika te im na ovaj način dajemo poticaj da budu još bolji.

U prosincu smo održali tradicionalno druženje s potrebitim osobama, gdje su u ime Općine Donji Vidovec podijeljeni poklon bonovi i kolači, te smo podijelili bonove i kolače našim umirovljenicima starijim od 80 godina.

Na koji način Općina podržava mlade obitelji? Postoje li planovi za nove sportske terene, igrališta i druge aktivnosti?

Trenutno nam je u fokusu završetak izgradnje dječjeg vrtića u Donjem Vidovcu pa sav trud i financijska sredstva ulažemo u navedeni objekt, no, naravno da postoje planovi za izgradnju dječjeg igrališta i proširenje sportskih terena kako bi obogatili sportski život u našem mjestu.

Na što ste posebno ponosni kao načelnica u pogledu postignuća koja su ostvarena u općini?

Najviše sam ponosna na projekte koji se trenutno realiziraju unutar Općine Donji Vidovec, mislim da se u ovih 31. godinu postojanja Općine nije toliko gradilo kao što se sada gradi, ali i financijski potpomagalo našim mještanima.

Sretna sam i zbog sredstva EU koja smo uspjeli osigurati raznim prijavama na natječaje. Naime, u svega 3 godine uspjeli smo privući milijun eura u realizaciju prijavljenih projekata koja nam iznimno jako puno znače s obzirom da smo mala općina od svega 1200 stanovnika i bez industrije.

Pripremate li kakve manifestacije ili događanja u skoroj budućnosti koje biste željeli istaknuti?

Dani Općine Donji Vidovec započeli su jučer, 08.06., Festivalom folklora i tradicije „ Vidovo” u kojem će sudjelovati članovi KUD Donji Vidovec, KUD Delnice, Folklorna sekcija HKDM Ljubljana te Vokalna skupina DIM iz Delnica, Festival je. Nakon toga nastupit će Kerekesh Teater i TS „ Taubeki”.

Čeka nas nastavka programa povodom Dana Općine Donji Vidovec:

12.06., srijeda organiziramo Dane otvorenih vrata Župnog dvora gdje se nalazi zavidno bogata etno zbirka,

14.06., petak u SP „Kalanica ” očekuje nas nogometna utakmica i Dani otvorenih vrata udruge „ Moto nautički klub Vidovski zlatari ”,

16. 06., nedjelja, Tradicionalno proštenje i nogometna utakmica u SP Kalanica, te 22.06., subota u organizaciji DND Donji Vidovec Ljetne igre mladih.

Koja je vaša vizija Općine u idućih godinu dana te što biste poručili svojim mještanima povodom Dana Općine i župe Sv. Vida?

Planovi su završiti sve trenutne projekte koji se realiziraju unutar Općine, a najveća želja ostala je ista kao i dosadašnjih godina mog mandata, završetak gradnje Dječjeg vrtića. Zatim unaprijediti život mještanima svih dobnih granica raznim prijavama projekata kako bi uspjeli zadržati stanovništvo u našoj prekrasnoj općini, nastaviti sa nagrađivanjem najboljih te i ove godine financijskim sredstvima pomoći našim školarcima i umirovljenicima.

Za kraj iskoristila bih priliku čestitati svim mještankama i mještanima blagdan Sv.Vida, našeg zaštitnika, te pozvati sve da se prisjetimo koliko smo toga svi zajedno napravili za naše mjesto i da gledamo naprijed s vjerom i optimizmom za još bolje sutra.

e.rukav/sjever.hr 09.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.