Now Reading:
Gradonačelnik Škvarić potpisao ugovore s 13 OPG-ova za potpore u poljoprivredi
Full Article 2 minutes read

Gradonačelnik Škvarić potpisao ugovore s 13 OPG-ova za potpore u poljoprivredi

Grad Lepoglava  je dodijelio ugovore za dodjelu potpora u poljoprivredi. Potporu je ostvarilo 13 korisnika, tj. vlasnika OPG-ova na području grada Lepoglave s kojima je u prostorijama čitaonice Gradske knjižnice Ivana Belostenca u Lepoglavi, gradonačelnik Marijan Škvarić potpisao ugovore o dodjeli potpora male vrijednosti.

Za potpore u poljoprivredi Grad Lepoglava je u proračunu za 2024. godinu osigurao 19.910 eura, od toga je iskorišteno ukupno 18.644 eura.

U prosjeku potpora po korisniku iznosi oko 1.400 eura, a maksimalan iznos koji je korisnik mogao ostvariti je 1.990 eura, odnosno do 50 posto ukupnog troška i investicije.

Gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić kazao je kako je  područje Grada Lepoglave uglavnom ruralno područje gdje poljoprivredna proizvodnja nije jednostavna i to uglavnom zbog manjih površina te nepristupačnog područja.

Istaknule su se i prirodne nepogode koje najviše pogađaju upravo poljoprivrednike, a već ove godine je proglašena prirodna nepogoda od mraza  gdje je šteta oko 135 tisuća eura, ali i divlje životinje te je Grad Lepoglava i lovcima podijelila repelente.

Iako su na području Grada uglavnom nalaze manje poljoprivredne površine, gradonačelnik Škvarić vidi potencijal i u tome, jer se na njima mogu uzgajati sorte i kulture koje će imati veću vrijednost po jedinici proizvodnje, a tu se prije svega misli na ekološku proizvodnju.

Osim ekološke proizvodnje trebalo bi ulagati i u stakleničku proizvodnju, a osim ratarstva, poljoprivrednici se mogu baviti i stočarstvom, jer Grad Lepoglava nalazi se na brdsko-planinskom području koje je idealno za uzgoj stoke. Grad će im na tom putu pomoći kao i Varaždinska županija, a tu su i fondovi iz Europske unije – zaključio je gradonačelnik Škvarić.

sjever.hr 09.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.