Now Reading:
Održan još jedan Festivalčić, ovoga puta u Klanjcu – okupio gotovo 200 učenika
Full Article 4 minutes read

Održan još jedan Festivalčić, ovoga puta u Klanjcu – okupio gotovo 200 učenika

U Spomen-parku znamenitih Klanjčana u Klanjcu održan je tradicionalni Festivalčić – završnica uspješne provedbe projekta Baltazar.

Festivalčić organizira Krapinsko-zagorska županija u suradnji s OŠ Antuna Mihanovića i uz potporu Grada Klanjca i Kulturnog centra Klanjec.

Radi se o manifestaciji koja okuplja učenike s teškoćama u razvoju, ali i njihove kolege, pomoćnike u nastavi, učitelje, koordinatore projekta i roditelje, dok škole svoje učenike i učenice predstavljaju na promotivnim štandovima te glazbenim, plesnim i dramsko-scenskim izvedbama.

Ovo kreativno i zabavno događanje u subotu je okupilo gotovo 200 učenika, a Festivalčić je službeno otvorila zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek koja je rekla kako nakon deset godina održavanja projekta Baltazar mogu reći da su zaista lideri među svim županijama u poštivanju različitosti i poštivanju prava svakog djeteta za odgovarajućim školovanjem prema njegovim mogućnostima.

– U tih deset godina smo osigurali preko tisuću pomoćnika u nastavi za preko 1200 učenika. Počeli smo od 13 pomoćnika, sad smo došli na 140, 150 svake godine i ono što je zapravo najvažnije da svake godine u našim osnovnim i srednjim školama, svako dijete koje treba potporu pomoćnika u nastavi da bi se školovalo zajedno sa svojim vršnjacima, ono tu potporu i dobije – rekla je Petek i dodala kako se sredstva za projekt svake godine osiguravaju iz Europskog socijalnog fonda.

– Radi se o preko 5 milijuna eura, a svih tih deset godina osigurali smo i znatna vlastita sredstva, preko 500 tisuća eura – rekla je Petek te dodala kako Krapinsko-zagorska županija u punom smislu poštuje različitosti, tolerantna je prema svakom djetetu i nastoji osigurati svakom djetetu pravo na redovni sustav odgoja u obrazovanja.

Da je iznimno zadovoljan i ponosan na projekt istaknuo je župan Željko Kolar.

– Prva saznanja o djeci sa posebnim potrebama, koliko su zapravo oni drugačiji, a jednaki sa ostalom djecom, kako su im potrebe drugačije, a jednake sa ostalom djecom, me naučila Jasna. Sjećam se kada smo prije deset godina krenuli u prvi projekt Baltazar, ministarstvo je kasnilo sa natječajem. U Krapini u srednoj školi smo imali sastanak sa pomoćnicima u nastavi i rekli smo da krećemo sa edukacijom i krećemo u projekt pa makar morali sami osigurati sva sredstva – rekao je župan.

Dodao je kako je svako dijete u Krapinsko-zagorskoj županiji, kojemu je potreban pomoćnik u nastavi, dobije jednoga.

– To mi je jedno od najdražih dostignuća koja smo napravili u proteklih deset godina u Krapinsko-zagorskoj županiji – rekao je župan Kolar.

Gradonačelnik Grada Klanjca, Zlatko Brlek istaknuo kako mu je drago što se Festivalčić ove godin održava u Klanjcu. Dodao je kako Grad daje potporu i djeci koja nisu mogla ostvariti pomoćnike u nastavi.

– Grad Klanjec ove godine za jedno dijete plaća puni iznos pomoćnika u nastavi, a za jedno dijete djelomično. To su djeca koja nisu ostvarili, a mi ne možemo dozvoliti da takva djeca budu bez određene skrbi jer svi moramo biti jednaki, svi moramo u datom trenutku imati jednaka prava na obrazovanje, na učenje i mislim da je to jedino ispravno i da moramo tako nastaviti i ubuduće – rekao je gradonačelnik.

Da se radi o najboljem projektu Krapinsko-zagorske županije rekla je ravnateljice Osnovne škole Antuna Mihanovića Klanjec, Melita Ulama.

– Zahvaljujem se osnivaču, mislim da su oni pravi pokazatelj i pravi ambasadori inkluzije jer pravednost nije dati svima jednako, nego svakom pojedinom onoliko i koliko mu je potrebno. Meni je drago da smo mi domaćini i da se Festivalčić odvija baš ovdje u Spomenu parku znamenitih Klanjčana – rekla je Ulama.

n.p.bajz/sjever.hr

08.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.