Now Reading:
EU IZBORI 2024. Sve najvažnije što trebate znati o izborima ove nedjelje
Full Article 3 minutes read

EU IZBORI 2024. Sve najvažnije što trebate znati o izborima ove nedjelje

Europski izbori u Hrvatskoj održat će se u nedjelju 9. lipnja 2024., a pravo biranja ima 3.731. 860 građana, odnosno gotovo 100.000 birača manje u odnosu na EU izbore prije pet godina.

U Krapinsko-zagorskoj županiji pravo glasa ima 104.411 birača, u Varaždinskoj 139.801, u Međimurskoj 92.266, u Koprivničko-križevačkoj 88.480, a u Zagrebačkoj županiji 271.012 birača.

Za 12 mjesta u Europskom parlamentu natječe se 25 lista, 23 stranačke i dvije nezavisne, na kojima je ukupno 300 kandidata.

Kako se zastupnici biraju?

Prema pravu EU-a, sve države članice moraju koristiti izborne sustave koji jamče proporcionalnu zastupljenost, što znači da broj izabranih zastupnika svake stranke ovisi o udjelu biračkih glasova koje stranka dobije.
Hrvatska koristi sustav preferencijalnog glasanja, što znači da birač zaokružuje na glasačkom listiću redni broj ispred naziva kandidacijske liste. Ako pak birač želi pojedinom kandidatu na toj kandidacijskoj listi dati preferirani glas zaokružuje i redni broj ispred imena i prezimena kandidata kojemu daje preferirani glas. Time se tom kandidatu daje prednost na kandidacijskoj listi za koju se glasa i veća šansa da bude izabran.

Koliko je izbornih jedinica?

U Hrvatskoj postoji samo jedna nacionalna izborna jedinica, što znači da birači diljem zemlje i u inozemstvu biraju između istih lista kandidata.

Tko ima pravo glasa?

Pravo glasa na europskim izborima u Hrvatskoj imate ako ste do dana izbora napunili najmanje 18 godina, ako ste hrvatski državljanin s prebivalištem u ili izvan Hrvatske ili državljanin EU-a sa zakonitim boravkom u Hrvatskoj koji je registriran za glasanje na tim izborima.

Koje dokumente morate imati na biračkom mjestu?

Sa sobom trebate ponijeti osobnu iskaznicu ili putovnicu, a iznimno i vozačku dozvolu ili drugu javnu ispravu s fotografijom na temelju koje se nedvojbeno može utvrditi vaš identitet.
Ne možete glasati putem pošte ni online na europskim izborima u Hrvatskoj, a ne možete ni putem opunomoćenika.

Svojim glasom možete utjecati na promjene u svijetu u kojem živite

Mnogi nisu svjesni da ishodi izbora za Europski parlament utječu na veliki broj ljudi. Europski parlament donosi zakone koji utječu na sve: velike zemlje i male zajednice, moćna poduzeća i mlada novoosnovana poduzeća, kako na globalnoj, tako i na lokalnoj razini.

Zakonodavstvo EU-a bavi se onime što je važno većini ljudi: okolišem, sigurnošću, migracijama, socijalnim politikama, pravima potrošača, gospodarstvom, vladavinom prava i mnogim drugim temama. Danas sve važne nacionalne teme imaju i europsku dimenziju.

Vaš će glas odlučiti o tome koji će vas zastupnici u Europskom parlamentu predstavljati u pripremi novih zakona i utjecati na izbor Europske komisije. Te će odluke oblikovati vaš svakodnevni život, kao i živote mnogih drugih.

foto: unsplash-free – arnaud jeagers
sjever.hr
08.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.