Now Reading:
Vruć, ali nestabilan vikend: Hrvatska će biti između dvije zračne mase, moguć razvoj superćelija
Full Article 2 minutes read

Vruć, ali nestabilan vikend: Hrvatska će biti između dvije zračne mase, moguć razvoj superćelija

Za vikend pred nama temperature će se penjati do 30°C, a ponegdje na kontinentu i malo iznad, međutim vrijeme neće biti potpuno stabilno.

Kako piše Istramet, naši krajevi nalazit će se za vikend i idući tjedan na granici dvije zračne mase, što bi moglo uzrokovati izolirane, ali vrlo izražene lokalne nestabilnosti uz mogućnost nepogoda. Zapadnom i dijelom središnje Europe dominirat će svježija i vlažna zračna masa s Atlantskog oceana. Temperature zraka na tom će području biti niže od prosjeka uglavnom oko 4°C, ali povremeno mogu odstupati i do 8°C. Istovremeno, velik dio Balkanskog poluotoka i južne Europe imat će vruće i vrlo vruće ljeto uz temperature do 8°C iznad prosjeka za doba godine, prenosi Index.

Za područje Hrvatske to znači nestabilno vrijeme. Naročito se to odnosi na gorje i sjeverozapad zemlje, dok će u Dalmaciji nestabilnosti biti rijetke i dominirat će ozbiljne ljetne temperature zraka uz vrijednosti i do 35°C. Dio nestabilnosti s povremenim frontama sa sjeverozapada vjerojatno će stići i do Istre i Kvarnera, gdje također može biti izraženih grmljavinskih nestabilnosti. U takvim situacijama kada se nalazimo na granici dvije zračne mase različitih karakteristika, uvjeti su često pogodni za razvoj superćelija i snažnih konvektivnih sustava koji mogu donijeti široko rasprostranjena nevremena i tuču, kao i razne oblačne formacije na koje i nismo baš navikli, piše Istramet, a prenosi Index.

Za danas je žuto upozorenje Meteoalarma proglašeno za širu zagrebačku regiju zbog grmljavinskog nevremena i moguće tuče, dok za sutra isto upozorenje, osim za zagrebačku, vrijedi i za karlovačku regiju.

sjever.hr/index.hr
07.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.