Now Reading:
Župan Stričak na predstavljanju monografije “Varaždinska heljda”: Poljoprivredu treba daleko više cijeniti i vrednovati
Full Article 6 minutes read

Župan Stričak na predstavljanju monografije “Varaždinska heljda”: Poljoprivredu treba daleko više cijeniti i vrednovati

Varaždinska županija prepoznatljiva je po svojoj povijesti, kulturi, običajima i tradiciji, ali i po gastronomiji te svojim izvornim poljoprivrednim proizvodima. Tako se uz Varaždinko zelje i Varaždinsko bučino ulje stvara i još jedan simbol po kojem je Varaždinska županija prepoznatljiva, a to je Varaždinska heljda.

Svečana promocija knjige, odnosno monografije „Varaždinska heljda” upriličena je u četvrtak u Županijskoj palači u Varaždinu, a zajednički su je organizirali Varaždinska županija i ADIPA – Društvo za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske.

Kad se nečega prime Vincek, Ozimec i Crleni, to mora dobro završiti, rekao je župan Anđelko Stričak te napomenuo da je Varaždinska županija u tri godine njegovog mandata tiskala desetak ovakvih publikacija, odnosno knjiga vezanih uz stare običaje, poljoprivredno- prehrambene proizvode, kuharice određenih područja, dodajući kako su još dvije u pripremi.

-Imamo knjigu vezanu uz Uskrs i tradiciju paljenja vuzmenki i jednu publikaciju u kojoj bi opisali doprinos Varaždinaca i cijelog ovog sjevera Hrvatske u Domovinskom ratu jer to do sad još uvijek nije bilo, a naši sugrađani, naši branitelji su dali zaista jako puno. Često ističem da moramo pratiti trendove oko nas, tehničko-tehnološka postignuća i u tome je naša županija broj jedan. Naše škole imaju simulator upravljanja avionom, simulator vožnje vozilom, Googleovu sobu, Newtonovu sobu… Isto tako, moramo voditi brigu o našoj tradiciji, običajima i korijenima, a upravo te publikacije najbolje govore o tome – rekao je Stričak.

Podsjetio je da je Varaždinska županija proteklih godina tiskala i bojanke vezane uz sve ono što se nalazi na području županije i ono po čemu je specifična.

-Tako smo i tiskali bojanke vezane za prehrambene proizvode da bi naši najmlađi već od malena u vrtićima bili upoznati s tim proizvodima i znali cijeniti trud rad svojih susjeda, svojih sugrađana. Rad na poljoprivredi je izazovan, dovoljno je da se pojavi jedno nevrijeme i da poljoprivrednik s OPG-ova nema više ništa. Upravo zbog toga treba to daleko više cijeniti i vrednovati, zbog toga smo dali tiskati nove plakate, podijelili ih po svim našim osnovnim školama da i ravnatelje naših ustanova potičemo da kad god je moguće za potrebe školske kuhinje kupuju ono što je proizvedeno doma. Ni jedan drugi proizvod ne može biti bolji, kvalitetniji, svježiji nego onaj koji je proizveden doma – naglasio je župan Stričak.

Da Varaždinska županija nastavlja na tragu uhodanog posla, nastojeći staviti na papir i objelodaniti apsolutno sve o našim tradicionalnim, autohtonim proizvodima, ustvrdio je pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Dragutin Vincek.

-Monografije i knjige se zadnjih par godina pišu o znamenitim osobama, povijesnim ličnostima, gradovima, a mi smo se posvetili poljoprivrednim proizvodima. Varaždinska županija može se pohvaliti da smo izdali pet, šest monografija i svali proizvod, osim što je zaštićen, dobio je svoju monografiju, pisanu povijest sažetu u 500 godina u koricama od 200 strana. Radi se uspjehu preko noći koji traje već 20 godina i na tome rade svi segmenti društva – rekao je Vincek.

Smatra kako bi varaždinska heljda u sljedećih godinu, dvije mogla krenuti put Europe.

-Moramo još samo pisane tragove gdje baš izrijekom stoji varaždinska heljda, da budu stariji od deset godina. Radimo na tome i ako nešto pronađemo na tom tragu, ova će monografija pomoći da to lakše ostvarimo. Na području Varaždinske županije možemo govoriti o nekih 50 do 100 hektara certificirane proizvodnje heljde, a postoje i neki poljoprivredni proizvođači koji nisu u sustavima, nego to rade doma, zbog sebe, ali nadam se da će ovo biti poticaj da se što više ljudi uključi u taj proces – izjavio je pročelnik Vincek.

Na monografiji „Varaždinska heljda” grupa autora radila je desetak godina, a među njima je voditeljica Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede Mara Bogović.

-Zahvaljujući Varaždinskoj županiji koja uvijek podržava ovakve projekte, u suradnji sa Savjetodavnom službom, Agronomskim fakultetom, s našim poljoprivrednim proizvođačima i udrugama, desetak godina se provodilo istraživanje i razni pokusi, prikupljala se dokumentacija i to je rezultiralo upisom varaždinske heljde na nacionalnu sortnu listu. Sretni smo što Varaždinska županija podržava ovakve projekte, naročito u zaštiti i promociji domaćih proizvoda te promociji naših poljoprivrednih proizvođača – kazala je Bogović.

Istaknula je da se varaždinska heljda nakon Domovinskog rata jako malo uzgajala.

-Došlo je do značajnog pada i to zbog malo drugačije kategorizacije u sustavima poticaja, zbog čega je, nažalost, bila izbrisana s naših polja. Pokušali smo je ponovo uključivati i srećom su poljoprivredni proizvođači pokazali interes da se heljda ponovo uzgaja, a i zakonska regulativa te proizvođače sada i potiče, tako da je heljda pronašla svoje mjesto u našoj poljoprivrednoj proizvodnji. Nije još uvijek dovoljno zastupljena, značajno manje nego ostale žitarice, ali se površine pod varaždinskom heljdom povećavaju – zaključila je Mara Bogović.

Uz nju, u grupi autora monografije je i Roman Ozimec, magistar agronomije te bioloških i ekoloških znanosti koji je naglasio da su nastojali prikazati heljdu u kompletnom spektru, od primarnih, botaničkih i evolucijskih aspekata, do početka korištenja u poljoprivredi.

-Potrudili smo se prikazati i njezinu tradiciju, odnosno kako je došla k nama, kako se uzgajala i za što se sve koristila. Opisane su i najnovije spoznaje o njezinoj genetici, pa do današnjih spoznaja o tome kako bi se ona mogla koristiti u agrotehnologiji, od pčelarstva do stola, sa svim specijalitetima na koji je način možemo koristiti i zašto bi je bilo dobro koristiti još više u 21. stoljeću rekao je Ozimec.

Dodao je da je jedan od motiva za izradu monografije bio spasiti heljdu jer je doslovno došla do kraja, više je po poljima nije bilo i gotovo je nestala, a na varaždinskom je području ukorijenjena od 16. stoljeća. Nadajmo se da će ova monografija doprinijeti tome da se što više naših poljoprivrednika „okrene” proizvodnji heljde i da više neće biti opasnosti od njezina nestajanja.

a.kučić/sjever.hr
06.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.