Now Reading:
Počela konferencija “Žene i poduzetništvo u Krapinsko-zagorskoj županiji 2024: Žene se sve više odlučuju biti poduzetnice i susreću se s puno izazova, treba im podrška
Full Article 7 minutes read

Počela konferencija “Žene i poduzetništvo u Krapinsko-zagorskoj županiji 2024: Žene se sve više odlučuju biti poduzetnice i susreću se s puno izazova, treba im podrška

U Poduzetničkom centru KZŽ, šesti put za redom se održava najveće okupljanje žena poduzetnica u Krapinsko-zagorskoj županiji, na konferenciji “Žene i poduzetništvo u Krapinsko-zagorskoj županiji 2024. –osnažene, konstruktivne i drugačije”.

Sudjeluju poduzetnice, obrtnice, direktorice, ravnateljice, vlasnice obrta, OPG-a i sve žene koje žele graditi uspješnu karijeru. Ujedno, ovom konferencijom, žene poduzetnice ili one koje to žele postati se međusobno promoviraju, educiraju, savjetuju i umrežavaju.

U uvodnom obraćanju, organizatorica konferencije i predsjednica Poduzetničkog kluba žena KZŽ Snježana Leljak rekla je da se poduzetništvo ne dijeli na muško i žensko jer poduzetništvo zapravo ima slične karakteristike i izazove, bilo da su muškarci i žene.

 – Svjesni smo da se žene susreću s puno više izazova ako se odluče na poduzetništvo. Ne govorimo tu samo o poduzetnicama, nego govorimo i o ženama koje grade svoje karijere i u javnom sektoru, i u velikim gospodarskim subjektima, koje su obrtnice, koje možda rade na OPG-ovima, znači sve žene u društvu koje žele stvoriti neku uspješnu karijeru – istaknule je Leljak i dodala kako joj je drago što su se njihova druženja, koja su počela 2019. godine, nastavila svake godine.

Sve su sadržajnija, sve više žene nam se odaziva na konferenciju i vjerujemo da će sva ova naša nastojanja koja smo unatrag pet godina radili, uroditi plodom. Osnovali smo i Poduzetnički klub žena u rujnu 2019. godine, odmah nakon prve konferencije, tako da mogu s ponosom reći da ćemo ove godine obilježiti pet godina postojanja i djelovanja. Radili smo mnoge radionice, okrugle stolove, komunicirale teme vezane i uz žene i poduzetništvo, žene u znanosti, žene u politici, a bavili smo se i prikupljanjem humanitarnih donacija za Opću bolnicu Zabok – naglasila je Snježana Leljak.

U ime župana i Krapinsko-zagorske županije sve okupljene je pozdravila zamjenica župana Jasna Petek koja je rekla kako je konferencija prepoznata kao kvalitetna i vrlo potrebna svima nama, ne samo ženama.

Broj žena u upravama kompanija je 20 posto na razini Hrvatske, to je dva posto manje nego prošle godine. Postoje kompanije koje imaju nula posto žena u upravi, i u Hrvatskoj je takvih 45 posto kompanija. Indeks broja žena u upravama u Europi raste, a kod nas pada, znači da imamo još puno prostora za poboljšanje na razini cijele države. U Krapinsko-zagorskoj županiji udio žena u obrtništvu, u gospodarstvu i u upravama raste, ne onako kako bismo mi htjeli, ali raste. Važan dio je i politika, u novom sazivu Hrvatskog sabora s ponosom mogu reći da imamo četiri saborska zastupnika i tri saborske zastupnice, a u našoj Županijskoj skupštini imamo 30 posto žena, što je isto tako trend porasta – napomenula je Petek.

Direktorica Poduzetničkog centra Helena Matuša kazala je kako nam ova konferencija otvara vrata prema nekim novim poslovnim prilikama i novim mentorima koji nam mogu pomoći da prebrodimo neka teška vremena ili probleme pred kojima se naš poduzetnički, pa i životni pothvat nalazi.

Za žene u poduzetništvu, umrežavanje ima poseban značaj i mogu reći da i osobno kao žena koja radi u Poduzetničkom centru, ali i ispred Poduzetničkog centra koji radi i sa ženama i s muškarcima u poduzetništvu, često se suočavamo s izazovima koje možda naše muške kolege ne percipiraju kao mi žene. Razlike u pristupu, u percepciji i pristupačnosti pa i resursa, mogu stvoriti i neke prepreke, ali itekako i otvoriti određene prilike, a ovo umrežavanje nam omogućava da pronađemo one osobe koje nam na tom putu mogu pomoći – pojasnila je Matuša.

Zamjenik gradonačelnika Krapine Ivica Hršak osvrnuo se na to kako su u Gradu Krapini četiri upravna odjela na čijem su čelu žene. Također, na čelu komunalnog poduzeća, škola, dječjeg vrtića, Pučkog otvorenog učilišta i knjižnice sve su redom žene.

Iako danas više nego ikad prije postoji mogućnost kreditnog zaduživanja te korištenja bespovratnih financijskih sredstava, nije jednostavno donijeti odluku o pokretanju vlastitog biznisa. Ako ste pritom i žena, vjerujem da je situacija dodatno teža zbog činjenice i raznih prepreka koje postoje od organizacije obiteljskog života i raznih predrasuda. Ipak, trendovi su takvi da sve više žena kreće u poduzetničke vode i drago mi je da su problemi prepoznati, pa su i banke počele nuditi posebne kreditne linije za žene poduzetnice – istaknuo je Hršak i dodao kako je Grad krenuo u izgradnju novih vrtića te u organizaciju jednosmjenske nastave i vjeruje da su to sve situacije i okolnosti koje će ženama olakšati odluku da krenu putem poduzetništva.

Na otvorenju konferencije je bio i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina Anđelko Švaljek koji je prokomentirao kako se o ženama i poduzetništvu u zadnje vrijeme jako puno priča i čestitao je na realizaciji same konferencije. 

Potpredsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Dragutin Ulama kazao je kako u Hrvatskoj ima 1056 kolegica, poduzetnica žena, obrtnica.

Žene čine 31,60 posto ukupnog obrtničkog sustava, a i sami znate da obrtnica mora biti i predsjednica uprave i šefica nabave i šefica prodaje i izvršiteljica na radnom mjestu – završio je Ulama.

Nakon otvorenja i pozdravnih govora Bruno Šimleša vodio je radionicu “Kako se uspješnije nositi sa stresom”.

Održava se se panel “Oči u oči-muško-ženski pogledi”. Na panelu sudjeluju  direktor RGNC grupe i predsjednik HGK Županijske komore Krapina Anđelko Švaljek, predsjednik uprave i direktor društva AquafilCRO, predsjednik SLO-CRO poslovnog kluba Saša Muminović, suvlasnik „DUNI“ ljevaonice obojenih metala Kumrovec i potpredsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Dragutin Ulama, direktorica Metalis Donja Stubica Vlatka Bertol,  predsjednica Uprave OTP leasinga Renata Pondeljak, te vlasnica obrta za zastupanje u osiguranju ALL Dekan i predsjednica Udruženja obrtnika Stubica Zvjezdana Dekan.

Nakon panela, slijedi Key note “Žene koje pomiču granice”, gdje će se okupljenima od 12.15 do 12.30 predstaviti Iva Rogović Lekić, predsjednica Uprave Marsh McLennan Hrvatska, profesionalna pilotkinja i diplomirana inženjerka zračnog prometa.

Između 12.30 i 12.45 slijedi prezentacija “PIK PAK kuće” gdje će Sonja Borovčak, predsjednica DND-a Zabok i Jasenka Borovčak, tajnica DND-a Zabok prezentirati projekt i pokazati pozitivan primjer društvenog poduzetništva.

Konferencija će se nastaviti predavanjem Sonje Borovčak, predsjednice DND-a Zabok i Emanuela Stojanova, mladog poduzetnika koji se bavi savjetovanjem o employer brandingu, a s obzirom na to koliko uspješno koristi LinkedIn upravo za tu svrhu, postao je i cijenjeni LinkedIn mentor. Predavanje će se održati upravo na temu LinkedIn-a pod nazivom “Konstruktivne i drugačije žene na LinkedInu”. Predavanje će trajati do 13.45, a nakon toga slijedi pola sata inspirativnih priča “Trnjem do uspjeha” gdje će ženama o svojim iskustvima ispričati Lucija Vučković, vlasnica LUX LUCIS obrta za uljepšavanje i promidžbu, Sandra Janžek Fotez, vlasnica SBM MOBILE i članica Poduzetničkog kluba žena KZŽ, Tatjana Pršle, diplomirana ekonomistica, direktorica financija i prokurista Dunapack Valovitog papira Zabok.Od 14.15 do 14.25 čeka vas mini talk show na temu “Treba li se bojati umjetne inteligencije” gdje će okupljeni čuti mišljenja različitih generacija. Talk show će voditi Monika Gašparić i Lea Poljak, učenice 3. razreda Srednje škole Zabok, Franka Strugar i Lara Ključević učenice 2. razreda te mentorice Gordana Vurnek i Ivona Miholić.

Od 14.25 do 15.25 slijedi korisna radionica pod nazivom “SKENER OSOBNOSTI-kako razumjeti sebe i druge” gdje će Davor Bilman, licencirani trener i predavač za radionice i treninge na području vođenja, prodaje, komunikacije, timskog rada, poslovnog pregovaranja i coachinga okupljenima pomoći baš u području razumijevanja.

Medijski partner konferencije od samih početaka je i portal sjever.hr.

i.belošević/sjever.hr 06.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.