Now Reading:
Međimurje posjetili predstavnici NEPC-a, župan Posavec upoznao ih s dosezima Međimurja u području obrazovanja i predškolskog odgoja
Full Article 3 minutes read

Međimurje posjetili predstavnici NEPC-a, župan Posavec upoznao ih s dosezima Međimurja u području obrazovanja i predškolskog odgoja

U sklopu studijskog putovanja, Međimursku županiju u srijedu su posjetili predstavnici Network of Education Policy Centers (NEPC), međunarodne nevladine organizacije koja okuplja 22 organizacijska člana iz 19 zemalja i šest individualnih članova.

Članice NEPC-a su javne organizacije i organizacije civilnog društva koje rade u obrazovanju u različitim svojstvima, od obrazovnih istraživanja i analize politike do stručnog usavršavanja školskog osoblja i aktivnosti koje pridonose razvoju škola.

Posjet Zagrebu i Međimurju organiziran je u suradnji s Odjelom za obrazovanje Vijeća Europe. U Međimurju su se sudionici imali prilike upoznati s obrazovnom mrežom te sustavnom skrbi za uvjete u kojima odrastaju i obrazuju se djeca.

Najveći broj sudionika studijskog posjeta stigao je iz Sjeverne Makedonije, iz njihova Ministarstva obrazovanja, ureda pravobranitelja te iz škola te zemlje.

Župan Međimurske županije Matija Posavec pozdravio je sudionike, poželjevši im dobrodošlicu te ih upoznavši s dosezima Međimurja u području obrazovanja, te predškolskog odgoja.

-Mnoge projekte koji su unaprijedili obrazovanje i koji su danas modeli države, pokrenula je upravo Međimurska županija. Primjerice, prije deset godina prvi smo u Hrvatskoj osigurali besplatan prijevoz za učenike, koji smo danas proširili do besplatnog i neograničenog putovanja vlakom cijelom Hrvatskom za studente. Prvi smo u našoj zemlji uveli besplatne udžbenike za učenike osnovnih škola, što je kasnije preuzela država, itd. Posebnu skrb posvećujemo djeci i mladima iz depriviranih sredina, te bilježimo važne pomake nabolje kada je riječ o obrazovanju mladih Roma – rekao je župan te Međimurje gostima predstavio i kroz niz drugih primjera dobre prakse koje potiču mlade da na obrazovanje.

-U migracijama koje su prisutne u gotovo svim zemljama Europske unije, k nama su doselili mnogi ljudi iz zemalja u okruženju, ali i s Dalekog istoka. Vrlo brzo se prilagođavaju, što mnogo govori o tolerantnosti naše sredine – dodao je župan Posavec.

Sudionici skupa održanog u županijskoj velikoj vijećnici saznali su također da je Međimurje, prvo u Hrvatskoj, na korak do rješenja nedostatka mjesta u vrtićima.

-Trenutno se u našem kraju gradi ili dograđuje 19 vrtića kako bi svako dijete u našem kraju imalo mjesto u vrtićkoj skupini ili jaslicama. Prvi ćemo u našoj zemlji, i to vrlo skoro, riješiti i to pitanje – ističe župan, uz kojeg je bila i pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo i ljudska prava Maja Odrčić Mikulić.

O našoj obrazovnoj mreži, osnivačima škola te oblicima povezanosti i suradnje ustanova, govorila je Sanja Brajković, programska direktorica Mreže centara obrazovnih politika.

Sudionici su, nakon sastanka u velikoj vijećnici Međimurske županije, obišli osnovne škole u Maloj Subotici i Orehovici te romska naselja u tim općinama.

sjever.hr/medjimurska-zupanija.hr
06.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.