Now Reading:
Edukativno-preventivna akcija „Vlak je uvijek brži“ u Velikom Trgovišću: Cilj je crne brojke stradavanja svesti na nulu
Full Article 5 minutes read

Edukativno-preventivna akcija „Vlak je uvijek brži“ u Velikom Trgovišću: Cilj je crne brojke stradavanja svesti na nulu

Na željezničko-cestovnome prijelazu (ŽCP) Veliko Trgovišće obilježen je Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima (ILCAD – International Level Crossing Awareness Day) i u suradnji s Policijskom upravom krapinsko-zagorskom održana edukativno-preventivna akcija HŽ Infrastrukture „Vlak je uvijek brži“.

ILCAD se održava u 58 zemalja diljem svijeta kako bi se sudionike u prometu osvijestilo o opasnostima koje prijete prilikom prelaska preko željezničke pruge i o važnosti poštivanja prometnih pravila, znakova i signalizacije.

Svake se godine kampanja obraća određenoj ciljnoj publici, a ovog puta usmjerena je na tzv. ranjive skupine, ponajprije djecu, starije, osobe s invaliditetom, ali i bicikliste, motocikliste i pješake. Zato su ih djelatnici HŽ Infrastrukture i policije na licu mjesta upozoravali na opasnosti i educirali o pravilnome ponašanju prilikom prelaženja preko željezničke pruge.

-Cilj je crne brojke stradavanja svesti na nulu. I jedan stradali je puno. Samo ću kao primjer navesti da strojovođi treba do 1500 metara da zaustavi vlak kada na pruzi uoči osobu ili automobil. U skladu s time uvijek je potreban oprez i poštivati propise jer ništa nije bitnije od ljudskih života. Zato smo ovdje danas, a akciju „Vlak je uvijek brži“ provodimo 24 godine. Pokrenuli smo velik investicijski ciklus te u željezničku infrastrukturu u sljedećih 10 godina planiramo uložiti oko šest milijardi eura, no ni najmodernije pruge ni uređaji na prijelazima nisu dovoljni ako ne postoji svjesnost i oprez svih sudionika u prometu- istaknuo je član Uprave HŽ Infrastrukture Subhi Tawfiq .

Prošle godine u Hrvatskoj se dogodilo ukupno 75 nesreća na željezničkim prugama, od čega 30 na prijelazima. Poginule su dvije osobe, a devetnaestero ih je ozlijeđeno. Uzrok svih tih nesreća bila je nepažnja vozača cestovnih vozila! Da je to najčešći uzrok nesreća potvrđuje i svjetska statistika. Na oprez apelira i policija.

Na području PU krapinsko-zagorske na željezničko-cestovnim prijelazima u prvih pet mjeseci ove godine evidentirane su dvije prometne nesreće. Nasreću, samo s materijalnom štetom, nije bilo nastradalih osoba. U 2023. bilo je osam prometnih nesreća s dvoje ozlijeđenih. Uzrok svih tih nesreća je u pogreškama vozača. Zato smo danas tu da ih dodatno educiramo- naglasio je Tomislav Zajec policijski službenik za poslove prometne policije PU krapinsko-zagorske.

Zbog blizine osnovne škole, čiji učenici svakodnevno prelaze prugu, akcija je ove godine istodobno održana u obližnjoj Osnovnoj školi Veliko Trgovišće.

Dosadašnja međunarodna praksa pokazala je da je najučinkovitiji način promjene ponašanja sudionika u prometu i smanjenja crnih brojki stradavanja u prometu edukacija, isticanje rizika i upozoravanje na kobne opasnosti neopreznoga kretanja uz prugu ili prelaženja pruge na mjestima koja za to nisu previđena! Zato već 24 godine postoji i kampanja „Vlak je uvijek brži“ koja se provodi na prijelazima i u osnovnim školama. Nažalost, unatoč stalnim upozorenjima zbog neopreza i kršenja prometnih pravila i prometne signalizacije i dalje se događaju nesreće u kojima teško stradavaju djeca i odrasli pa je neophodno stalno upozoravati:

•            Strogo je zabranjeno igrati se na pruzi i uz prugu, na mostovima kojima prolazi pruga kao i penjati se na vagone i stupove kontaktne mreže.

•            Opasno je po život kretati se uz prugu ili preko pruge sa slušalicama u ušima ili s mobitelom u ruci. Zbog slušalica ne čujete što se oko vas događa, a mobitel vam odvraća pozornost od potencijalne opasnosti.

•            Prije prelaska preko željezničke pruge obavezno treba stati i uz poštivanje prometnih znakova i prometne signalizacije prugu prijeći tek kada se uvjerite u to da ne prijeti opasnost. Ako je polubranik spušten, treba pričekati da se on podigne, a ako polubranika na željezničko-cestovnome prijelazu nema, trebate dobro promotriti oko sebe i uvjeriti se u to da vlak ne nailazi.

•            Zaustavni put vlaka iznosi i do 1500 metara, zbog čega ga strojovođa, nakon što na pruzi uoči automobil ili osobu, ne stigne zaustaviti na vrijeme. Vlakovi su i sve tiši pa se njihov dolazak ne čuje dok nisu u blizini prijelaza.

•            Treba biti odgovoran i prelaziti preko pruge samo na obilježenim mjestima. Strogo je zabranjeno kretati se po kolosijeku ili po stazama neposredno uz kolosijeke kao i bacati kamenje na vlakove koji prolaze prugom.

Ovogodišnji slogan ILCAD-a glasi: „Pazi, vlak! On ne može stati u sekundi, ali tvoj život može!“. Zato svim sudionicima u prometu šaljemo upozorenje: usporite i zaustavite se u blizini pruge! Čak i ako negdje kasnite. Jer što je važnije od života? Nekoliko minuta neće ugroziti nikoga, ali može spasiti život. Djecu asociramo na sva ta pravila pokratom VJUB („Vlak je uvijek brži“) jer ju lako zapamte. Nastojimo da i odraslima ona uvijek bude na pameti i neka vas uspori kada se približite pruzi jer vlak doista jest uvijek brži!

Pokretač ILCAD-a, Međunarodna željeznička unija (UIC), objavila je video nadzornih snimki sa željezničko-cestovnih prijelaza diljem svijeta. Nevjerojatne snimke prikazuju neoprezne sudionike u cestovnome prometu koji ne poštuju prometne propise i signalizaciju zbog čega su zamalo izgubili živote. Možete ga preuzeti na poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=SYbasmbmozs&t=36s.

sjever.hr 06.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.