Now Reading:
Počinje festival “Zagorje Domovini” u Klanjcu: Ovim festivalom odajemo počast našem sugrađaninu Antunu Mihanoviću, ocu hrvatske himne
Full Article 4 minutes read

Počinje festival “Zagorje Domovini” u Klanjcu: Ovim festivalom odajemo počast našem sugrađaninu Antunu Mihanoviću, ocu hrvatske himne

Gradska knjižnica Klanjec, Kulturni centar Klanjec i Turistička zajednica Biser Zagorja u čast rođenja Antuna Mihanovića, pisca hrvatske himne Lijepa Naša, organizatori su Festivala „Zagorje Domovini“ u sklopu kojega će se organizirati više događanja na cjelokupnom području od 7. do 15. lipnja ove godine. Povodom toga, u srijedu je na klanječkom trgu predstavljen cjelokupni program koji su predstavili gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek, ravnateljica Gradske knjižnice Klanjec Adrijana Čelec, ravnateljica Kulturnog centra Klanjec Snježana Horvatin i direktorica TZ-a Biser Zagorja Tatjana Petranović Capar.

Antun Mihanović svoje posljednje godine života proveo je u Klanjcu, u dvorcu Novi dvori, i Klanjčani su izuzetno ponosni na svog sugrađanina. Dokaz tome su mnogobrojne klanječke udruge koje nose njegovo ime, a i sam Klanjec je prožet ulicama s njegovim nazivom ili nazivom “Lijepe naše”, a kako je rekao i sam gradonačelnik Zlatko Brlek, i klanječki trg posvećen je upravo Antunu Mihanoviću.

–Naša Gradska knjižnica Antun Mihanović prije točno 18 godina krenula je s pjesničkom nagradom za osnovne i srednje škole s područja Krapinsko-zagorske županije za domoljubnu poeziju pod nazivom Antun Mihanović. Moram reći da je kroz ovih 18 godina bilo jako puno učenika i škola koji su se priključili – dodao je gradonačelnik Brlek dodavši kako se i osnivanjem Turističke zajednice Biser Zagorja koja obuhvaća područje Klanjca, Tuhlja i Velikog Trgovišća, pokušalo proširiti obilježavanje Dana Antuna Mihanovića i na područje ove dvije općine.

U sklopu pjesničke nagrade, po drugi put, učenici srednjih i osnovnih škola sudjelovali su i u likovnom natječaju i u natječaju za idejno rješenje tradicionalnog Zbornika, a ravnateljica knjižnice Adrijana Čelec naglasila je kako je ovo manifestacija u kojoj se slavi život i djelo Antuna Mihanovića, promovira se pisanje i čitanje poezija za najmlađe kao i kreativno i likovno stvaralaštvo.

-Okupljamo mlade pjesnike, mlade umjetnike, mentore, učitelje iz osnovnih i srednjih škola i zaista smo ponosni što je naša želja za očuvanjem tradicije prepoznata – kazala je Čelec dodavši kako je ove godine na natječaj pristiglo 149 radova iz raznih osnovnih i srednjih škola Krapinsko-zagorske županije.

Ove godine će se i Kulturni centar Klanjec u obilježavanje Dana Antuna Mihanovića uključiti s prvim izdanjem Klanjec Art Festa koji će ove godine otvoriti J.R. August sa svojim glazbenim sastavom.

-Klanjec Art Fest započinje danas, u srijedu, kada u našu sportsku dvoranu dolazi veliki mobilni planetarij. Tako će djeca iz osnovne škole iz Klanjca i područnje škole Lučenica upoznati grčke mitove, najljepše priče grčke mitologije, ali i sve ono što se skriva iza zvijezda na našem nebu – kazala je direktorica Kulturnog centra Snježana Horvatin.

Koncept Klanjec Art Festa je živuća kultura koja na suvremeni način želi interpretirati bogati povijesno i kulturno nasljeđe Klanjca uz programe urbane kulture i umjetničke događaje

-Ovime želimo probuditi naše mlade Klanjčane i ponukati ih da više posjećuju kulturna i umjetnička događanja. Imati ćemo 3 programa. Jedan je “Glazba u muzeju”, a jedan je “Suvremeno u Zagorju”. Treći je “Festivalčić” na kojemu će sudjelovati više od 200-tinjak djece iz osnovnih škola. To je završetak hvalevrijednog i prijeko potrebnog projekta “Baltazar za pomoćnike u nastavi” – dodala je Horvatin.

U subotu, 22. lipnja, ulica Antuna Augutinčića biti će pretvorena u umjetničku ulicu, a u suradnji s velikim majstorom murala, Mariom Iličićem, pokušati će se približiti i Klanjčanima i svima onima koje zanima takva vrsta umjetničkog izražavanja, da ima nade za stare fasade.

Direktorica TZ-a Biser Zagorja Tatjana Petranović Capar pojasnila je kako manifestaciju “Zagorje Domovini” organiziraju treću godinu. Ove godine sve počinje u petak, 07. lipnja. kada se uz pjesničku nagradu koja se dodjeljuje u Klanjcu, održava se i likovno-pjesnička večer u dvorcu Mihanović.

-U nedjelju, 09. lipnja, u Velikoj Erpenji u suradnji s udrugom Kajkavijana održati će se koncert orgulja Heferer na kojem će nam glazbene izvedbe izvoditi Barbara Suhodolčan Vrbički i Dubravko Ćepulić Polgar – dodala je direktorica TZ-a.

Kako je Hrvatska jedina država koja pored spomenika himni u Zelenjaku ima i spomen područje majci pisca hrvatske himne, TZ je prije nekoliko godina krenula s obilježavanjem pojedinih točaka posvećenih velikanima bisera Zagorja.

Treba napomenuti kako posjetitelji mogu ispred Galerije Antuna Mihanovića kroz virtualnu stvarnost vidjeti priču o Mihanoviću, ispred dvorca Mihanović posjetiti bistu koja recitira hrvatsku himnu, a u Velikom Trgovišću uređena je točka u čast prvog hrvatskog predsjednica dr. Franje Tuđmana.

msopek/sjever.hr 05.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.