Now Reading:
Varaždinski gradonačelnik Bosilj izvijestio o aktualnostima u radu gradske uprave
Full Article 5 minutes read

Varaždinski gradonačelnik Bosilj izvijestio o aktualnostima u radu gradske uprave

U Gradskoj vijećnici Grada Varaždina varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj u utorak je održao kolegij s gradskom upravom, pročelnicima i direktorima gradskih poduzeća, odnosno ravnateljima ustanova u kulturi, nakon čega je na konferenciji za medije izvijestio javnost o važnim aktualnostima u radu gradske uprave.

Grad Varaždin ima 12 trgovačkih društava u kojima ima svoje udjele i ima 12 javnih ustanova. Kako je uvodno naveo Bosilj, u gradu se radi se jako puno te je naveo novitete.

– Jučer je Grad Varaždin prošao na natječaju za pametna rješenja Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša sa svojim projektom Pametne kontrole ulaska u centar grada, za to je u proračunu osigurano, za koji ćemo za tjedan dana imati rebalans, 200 tisuća eura i bit će sufinanciran iz Fonda za energetsku učinkovitost. Postavit će se kamere na ulazima u pješačke zone grada, pametni sustav koji će prepoznavati registracije dostavnih vozila iza 9 sati ili teža od dopuštenih 5 do 7.5 tona i automatski će dobivati kaznu, kao i svi sugrađani čije registracije nisu upisane s dozvolom za ulazak u centar grada – rekao je Bosilj.

Kad bude potpisan ugovor s Fondom, dodao je, taj će natječaj biti otvoren krajem ljeta te bi do kraja godine u gradu trebao biti aktivan vrlo pametan i suveren sustav nadzora ulaska u jezgru.

– Također, Gradska tržnica je u pogon stavila odmaralište na Rabu i od 27. svibnja je u funkciji te je do sada popunjeno do 3. rujna za više od 1000 djece iz našega grada. Raspisan je natječaj i dobivena je građevinska dozvola za prvu zgradu u Ulici Ivana Nepomuka Petrovića, raspisana je javna nabava i do kraja ovoga mjeseca ćemo imati izvođača – kazao je gradonačelnik, dodavši da je na Gradskim bazenima završen remont te da će i ondje biti noviteta – u funkciju za sunčalište će biti stavljena livada iza bazena, a u završnoj je fazi i dječje igralište.

Osim toga, uređuje se Aquacity, gdje će 15. lipnja biti otvorenje sezone uz iznajmljeni restoran. Također je napravljen remont svega što je stradalo od poplave na Dravskim bazenima, a s radom će uskoro početi i sortirnica, pobrojao je još Bosilj. Najavio je ujedno i skorašnju konferenciju za medije povodom Festivala varaždinskih dvorišta i Špancirfesta.

Direktor Čistoće Zoran Svetec iznio je aktualnosti vezane za rad tvrtke kojoj je na čelu, rekavši kako su na području grada Varaždina dosad ugrađeni polupodzemni spremnici na 52 lokacije.

– Na svakoj lokaciji nalazi se pet polupodzemnih spremnika, tako da smo dosad ugradili ukupno 260 spremnika. Od te 52 lokacije, na 13 lokacija podijelili smo ključeve korisnicima, a još ćemo naknadno, do kraja lipnja, podijeliti preostale ključeve – rekao je Svetec.

Dodao je da Čistoća ima dosta loš vozni park pa je u tijeku njegova obnova.

– Ove godine ćemo promijeniti 6 kamiona smećara, a sljedeći tjedan će doći dva nova busa veličine 10,5 metara, da se obnove i busevi kojima se obavlja gradski prijevoz. Ovo što je rekao gradonačelnik, želja nam je da sortirnica krene s radom tijekom srpnja. U sortirnicu će se donositi otpad iz Varaždina i 19 jedinica lokalne samouprave, to će biti plastika, metal, staklo, papir, karton, tekstil – poručio je direktor Svetec.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković kazao je kako su u pregovorima sa sindikatom Dječjeg vrtića Varaždin.

– Dali smo im ponudu da s 1. siječnja iduće godine uskladimo razinu svih plaća, kao što nam je Vlada praktički naredila. Ono što nam se ne sviđa je da je Vlada spustila na jedinice lokalne samouprave kompletno financiranje i onih 6,25 posto koje će Varaždin dobiti je kap u moru jer ovo će sigurno koštati oko 1,5 milijuna eura – istaknuo je Marković, dodavši da čekaju odgovor gradskih vrtića te da moraju voditi i brigu o privatnim vrtićima.

Podsjetio je da plaće u školama pokriva država, a plaće u državama i asistente u vrtićima koji su potpuni nadstandard pokriva kompletno Grad Varaždin, kao i mnogo toga drugoga.

Na njega se nadovezao Bosilj, rekavši kako su spremni dići državnu osnovicu u vrtićima 1. srpnja 947 eura, s 1. rujna im dati polovicu razlike koeficijenata, a s 1. siječnja iduće godine kompletno sve koeficijente.

– Na taj način smo u rebalansu osigurali više od 1,2 milijuna eura za vrtiće, čime ćemo praktički imati gotovo 8 milijuna eura troškove vrtića i građani moraju biti svjesni da je ekonomska cijena gradskih vrtića, zbog svih tih povećanja plaća, preko 500 eura u gradskim vrtićima jer 80 posto otpada na plaće i troškove zaposlenih. Plaćate li vrtić 117 eura, Grad Varaždin sufinancira svako naše dijete u vrtiću s 400 eura – zaključio je Bosilj.

mlpetrinjak/sjever.hr
04.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.