Now Reading:
U Varaždinu i Čakovcu predstavljena Fair play lista 9 za EU parlament, Posavec: Ovi izbori šansa su za novi korak prema zaštiti naših vrijednosti
Full Article 3 minutes read

U Varaždinu i Čakovcu predstavljena Fair play lista 9 za EU parlament, Posavec: Ovi izbori šansa su za novi korak prema zaštiti naših vrijednosti

Kandidati Fair play liste 9 predstavili su u Varaždinu i Čakovcu svoj europski program. Uz sjever Hrvatske i Istarsku županiju, lista 9 predstavlja najrazvijenije i najnaprednije hrvatske regije, najjače regionalne opcije i nacionalne zajednice, različita podneblja i kulture.

Kandidati su posjetili Regionalni centar kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija pri Medicinskoj školi Varaždin, jedan od četiri takva centra u zdravstvu u cijeloj RH.

Velike projekte sufinancirane EU sredstvima posjetili su i u Međimurskoj županiji, poput jednog od najljepših europskog muzeja Riznice Međimurja te Centra znanja Međimurske županije u Čakovcu, koji sinergijom javnih, obrazovnih i istraživačkih institucija pruža podršku razvoju stalnorastućeg međimurskog gospodarstva.

Kandidati su posjet Sjeveru završili na Mađerkinom bregu, 341 metar visokom vidikovcu u štrigovskom kraju, s kojega se za lijepa vremena pruža veličanstven pogled na četiri EU članice – Austriju, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku.

Župan Međimurske županije Matija Posavec, kandidat na broju 2 Fair play liste 9, naglasio je da su „EU vrijednosti ukorijenjene u sjever Hrvatske. Sjever Hrvatske je regija gdje su europske vrijednosti duboko ukorijenjene u mentalitet svakog čovjeka, što je i prepoznato prije 11 godina kada je Hrvatska ulazila u Europsku uniju.“

– Tada smo govorili, a govorimo i danas da EU nije cilj, nego sredstvo da koristimo sve one šanse, da koristimo europske vrijednosti koje daje europska regulativa i da uzmemo ono najbolje što iz te Europe dolazi. Danas, nakon 11 godina, možemo reći da smo uspjeli iako ne u potpunosti jer imamo puno prostora izgrađivati ovaj prostor, ali uspjeli smo u činjenici da je danas broj izvozno orijentiranih poduzeća s područja Međimurske županije narastao za 127 posto u odnosu na vrijeme prije 11 godina, ali i da se izvoz povećao za 164 posto – istaknuo je Posavec te dodao kako je prije 11 godina stopa nezaposlenosti bila 17 posto, dok je danas 4,4 posto; rast BDP-a sada je 37,9 posto, a gospodarska snaga sjevera Hrvatske pokazala je koliko je važna za cijelu zemlju, ali i za Europsku uniju.

– Nezavisna platforma Sjever dio je grupacije koja se zalaže za izgradnju moderne, pristojne, tolerantne, otvorene, humane i solidarne Hrvatske i upravo će te politike biti takve koje ćemo zastupati u Europskom parlamentu – poručio je Posavec, dodavši da su mu u fokus ulaganje u prometnu infrastrukturu, posebice u željeznice, što će svakako doprinijeti daljnjem gospodarskom razvoju sjevera Hrvatske te u podizanje kvalitete života i rada svih građana – od obrazovanja za mlade i osiguravanja primjerene skrbi za starije i nemoćne osobe.

Nezavisna platforma Sjever na Fair play listi ima dva svoja kandidata, uz Posavca, to je na rednom broju 9 – Anita Perešin.

Nositelj Fair play liste 9, IDS-ov europarlamentarac Valter Flego, istaknuo je kako će jedan od prioriteta biti uvođenje EU PREMIUM kategorije deklariranja hrvatskih proizvoda, kojom će se zaštititi najbolje i najkvalitetnije hrvatske proizvode. Tako će se osigurati da proizvođači naših najboljih proizvoda budu zasluženo prepoznati na tržištu kao najbolji a njihova kvaliteta primjereno nagrađena.

– Čast mi je bila provesti dan u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, u društvu mojih kolegica i kolega, dokazano uspješnih pojedinaca, koji rade za svoj kraj. Zajedno nastavljamo razvijati naše regije, na svim razinama vlasti, od lokalne do europske – kazao je Flego.

Koaliciju Fair play liste čine IDS, SDSS, Socijaldemokrati, HSLS, HNS, PGS, Reformisti, Unija, Istarska stranka umirovljenika, Demokrati i Nezavisna platforma Sjever.

sjever.hr
04.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.