Now Reading:
Preminuo Marijan Cingula, ugledni varaždinski profesor i istaknuti društveni djelatnik
Full Article 2 minutes read

Preminuo Marijan Cingula, ugledni varaždinski profesor i istaknuti društveni djelatnik

Tužna vijest – preminuo je ugledni varaždinski profesor i istaknuti društveni djelatnik Marijan Cingula.

Rođen je 1953. godine u Potoku u Sisačko-moslavačkoj županiji, osnovnu školu završio je u Bedekovčini, a Gimnaziju u Zaboku, 1971. godine. Diplomirao je 1976. godine na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a na istom fakultetu magistrirao 1985. godine na studiju “Teorija i politika privrednog razvoja”. Doktorirao je 1992. godine na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu. Obavio je nekoliko kraćih specijalizacija o djelovanju burze i investicijskih fondova u SAD, kao stipendist USAID ili kao gost Komisije za vrijednosne papire i Sveučilišta Georgetown u Washingtonu.

Poslovnu karijeru Cingula je započeo kao djelatnik Zagorske osnovne banke u Zaboku. Na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu bio je u stalnom radnom odnosu od 1980. godine do 1995. godine, u zvanju asistenta i docenta, a nakon toga, radio je kao vanjski suradnik sve do ponovnog zaključivanja o radu na neodređeno vrijeme.

Od 1995. godine do 1998. godine radio je kao pomoćnik direktora i direktor Varaždinskog tržišta vrijednosnica d. d. u Varaždinu. U razdoblju od 1998. do 2001. bio je direktor Varaždinskog ureda za razvoj i poduzetništvo VADEA d.o.o, privatne tvrtke koju je osnovao 1990. godine. Od 2001. do 2008. radio je na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu u zvanju izvanrednog profesora i redovitog profesora.

Cingula je bio voditelj poslijediplomskog znanstvenog studija Menadžment poslovnih sustava i pročelnik Katedre za organizaciju te suvoditelj zajedničkog studija s EF Zagreb “Ekonomika poduzetništva”. Od 2008. godine radio je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, bo je redoviti profesor u trajnom zvanju za polje ekonomije, grana organizacija i menadžment te član Programskog odbora za FP7 projekte iz područja društvenih i humanističkih znanosti u Briselu.

U nekoliko mandata obnašao je dužnost predsjednika udruge Hrvatski računovođa, a bio je i prvi izabrani predsjednik Udruge certificiranih članova nadzornih odbora. Prof. Cingula bio je i član varaždinske podružnice Hrvatsko-američkog društva prijateljstva te član i osnivač Lions kluba Varaždin.

sjever.hr
04.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.