Now Reading:
Održan Festival žena iz ruralnih područja na kojem se predstavilo 13 žena s područja Koprivničko-križevače županije
Full Article 4 minutes read

Održan Festival žena iz ruralnih područja na kojem se predstavilo 13 žena s područja Koprivničko-križevače županije

U Kloštru Podravskom je održan Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije u organizaciji županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova i Udruge žena iz ruralnih područja sa suorganizatorom i domaćinom Općinom Kloštar Podravski, a pod pokroviteljstvom Koprivničko – križevačke županije i Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Na ovoj jedinstvenoj manifestaciji u školsko-sportskoj dvorani osnovne škole, uz mnoštvo posjetitelja, predstavilo se 13 žena iz svih krajeva županije. Na svojim štandovima prezentirale su različitost života u ruralnim područjima, što je i cilj ovog festivala. Uz puno mašte svaka je prikazala svoju priču, kojom su pokazale svoj rad, od primarnog zanimanja kroz svakodnevni mar, različite hobije i umjetničke izričaje, do društvenog angažmana i očuvanja tradicije.

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova i organizatorica Festivala Verica Rupčić je zahvalila sudionicama na svemu što rade i tako doprinose kvaliteti života u našoj županiji. Svojim nastupom su pokazale svestranost i kreativnost uz očuvanje tradicije i kulturne baštine Podravine i Prigorja. Zahvalila je na prepoznavanju prilike za osobnu prezentaciju i porukama koje šalju svojim sudjelovanjem. Time se ostvaruje cilj prikaza sadržajnog života žena u ruralnom području uz sve njihove posebnosti i kroz sudjelovanje u svim aspektima društvenog života, kao i umrežavanja žena.

Župan Darko Koren je izrazio zadovoljstvo održavanjem Festivala uz zahvalu svim sudionicama na njihovom trudu i prezentaciji te zahvalu organizatorici Verici Rupčić, koja kroz 13 godina ulaže veliki trud u organizaciju Festivala. Istaknuo je kako će se Festival nastaviti i slijedeću godinu jer je vidljivo da je jako dobro prihvaćen i da je u kontinuitetu prisutan veliki interes žena, ali i posjetitelja te je i otvorio Festival.

Posjetitelji su imali priliku uživati u kreativnosti i raznolikosti, ali i kušati sve pripremljeno. Festival nema natjecateljski karakter, već promovira žene kroz prezentaciju u dva dijela. Uz štandove gdje izlažu svoje rukotvorine i tradicijsku baštinu te uz pojedinačnu prezentaciju sa životnom pričom, koju prati video zapis.  Bila je to prilika gdje su žene pokazale sve što im je važno i što čini njihov život kvalitetnim i sadržajnim, a samim tim i život njihovih obitelji pa i društvene zajednice u kojoj žive jer su mnoge nositeljice društvenog i kulturnog života u svojim sredinama.

Svim sudionicama su članovi žirija Damir Felak, Melita Ivančić, Robert Čimin, Verica Rupčić i Josip Cugovčan te župan Darko Koren i načelnik Siniša Pavlović uručili priznanja za sudjelovanje, poklone županije, općine i udruge, kao i cvijeće. Posebno iznenađenje su priredili domaćini za sve dosadašnje sudionice Festivala s područja Općine Kloštar te im uručili posebne zahvalnice i cvijeće.

Sudionice su  pored poklona trajne vrijednosti dobile i  unikatna priznanja za svoje posebnosti i to: Sanela Brgles  za  izuzetnu svestranost u svim segmentima života te za kreativnost u raznovrsnom umjetničkom opusu; Marina Dvorski za umjetnički izričaj slikanja raznim tehnikama i motivima te  svestranost u svakodnevnom životu; Jasna Horvat za posvećenost obitelji uz podršku u raznim aktivnostima  te čuvanje obiteljske tradicije u gospodarstvu; Marija Igrić za  posebnu ljubav prema prirodi i vinogradarstvu te svestranost uz njegovanje tradicije u pripremi jela i slastica; Biserka Keljar za njegovanje tradicije, izvornog folklora i dramske umjetnosti te posebnu ljubav u pripremi jela i slastica; Katarina Kirinec za njegovanje tradicije i običaja sesvečkoga kraja te za svestranost u poslovima i u društvenom i vjerskom životu zajednice; Vesna Kišiček za posvećenost poslovima na gospodarstvu te inovativnost u izradi sira i mliječnih proizvoda; Biserka Kišivan za svestranost i različitost u poslovima  te za izuzetnu društvenu aktivnost uz veliki doprinos zajednici; Darija Lodeta za ljubav prema prirodi i cvijeću te kreativnu različitost uz očuvanje tradicije i poduzetnički duh; Gordana Lugomer za njegovanje međugenaracijskog uvažavanja i posvećenost obitelji te ustrajnost u raznovrsnim poslovima; Katica Matulec za ljubav prema cvijeću i uređenju okućnice te svestranost u izradi ručnih radova, posebice zlatoveza; Ruža Međimorec za izuzetnu društvenu svestranost i aktivnost u zajednici; za posvećenost višegeneracijskoj obitelji i sudjelovanje u poslovima na gospodarstvu te za posebnost u izradi zlatoveza; Snježana Savić za izrazitu društvenost i životni optimizam te posvećenost obitelji i raznolikost u poslovima.

Tekst i foto s web stranice Koprivničko-križevačke županije

TEKST: Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova KKŽ Verica Rupčić

Foto: PZRS KKŽ, KKŽ, Prigorski.hr i Đuro Grčić

sjever.hr/kckzz.hr 04.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.