Now Reading:
Na VI. Hodočašću osoba s invaliditetom u svetištu Majke Božje Gorske u Loboru sudjelovalo 200-tinjak hodočasnika
Full Article 4 minutes read

Na VI. Hodočašću osoba s invaliditetom u svetištu Majke Božje Gorske u Loboru sudjelovalo 200-tinjak hodočasnika

U organizaciji Udruge za pomoć djeci s teškoćama u razvoju i invalidnim osobama sveta Ana Krapinsko-zagorske županije, Doma za odrasle osobe Lobor-grad, Župe svete Ane Lobor i Općine Lobor, u nedjelju je u svetištu Majke Božje Gorske u Loboru održano VI. Hodočašće osoba s invaliditetom.

Hodočašće se održava na inicijativu ravnateljice Doma Lobor-grad Darinke Sviben, koja je rekla kako je dvjestotinjak hodočasnika krenulo u nedjelju put poznatog marijanskog svetišta.

–Hodočasnici su nam stigli iz Motovuna, Karlovca, Ozlja, Zagreba, Desinića, Varaždina, Jalžabeta, Ludbrega, Sv. Ivana Zeline, Dugog Sela, Krapine, Lobora i drugih mjesta sa sjevera Hrvatske. Poznato je da su hodočašća stara kao i vjera. Kroz hodočašće se osvježava vjera, to je mjesto s kojeg se čovjek vraća ojačan i ohrabren Marijinim zagovorom – kazala je Sviben.

Dodala je da su korisnici Doma Lobor-grad aktivno sudjelovali u misnom slavlju kroz pjevanje u zboru i misna čitanja.

–Ovo je bila i prilika da se prikaže što korisnici Doma Lobor-grad rade kroz radnu terapiju. Ujedno je to mjesto na kojem osobe s invaliditetom aktivno participiraju u životu zajednice, podiže se kvaliteta života i značajno je za duhovni život svakog čovjeka – navela je Sviben, dodavši da je sveto misno slavlje predvodio svećenik Blaž Bartol uz župnika Tomicu Božičeka i da su hodočasnici imali priliku za svetu ispovijed kod vlč. Marijana Culjaka.

–Kući smo se vratili ozareni unutarnjom vjerom, duševnim mirom i radošću – zadovoljna je ravnateljica Doma Lobor-grad.

Od velikog značaja za sve

Predsjednica Udruge sveta Ana Mateja Posarić rekla je da je odaziv najveći otkad se hodočašće održava.

–Mi koji smo i roditelji i obitelji osoba s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom možemo reći da nosimo možda nešto veći križ na leđima nego što nose ostali, tako da ljudi redovito hodočaste, na ovom našem hodočašću obave zagovor i nekako pronađu utjehu, a i nailaze međusobno na riječi podrške. Hodočašće je samo po sebi od izrazito velikog značaja, što samim roditeljima, što našim članovima, obiteljima i svima koji se susreću s nekakvim preprekama i poteškoćama – kazala je Posarić i dodala da je, kao i svake godine, nakon hodočašća održano okupljanje i druženje za sve prisutne.

Općinska načelnica i saborska zastupnica Ljubica Jembrih rekla je kako joj je drago što se u svetištu Majke Božje Gorske u Loboru održalo hodočašće osoba s invaliditetom i da je bilo uspješno.

-Takva događanja su izuzetno važna jer pružaju osobama s invaliditetom priliku da sudjeluju u vjerskim ili duhovnim aktivnostima, te da zajedno s drugima prožive iskustvo zajedništva i solidarnosti. Podrška svim osobama s invaliditetom je od izuzetne važnosti kako bi im se omogućilo da sudjeluju u različitim sferama društva, uključujući i vjerske aktivnosti poput hodočašća – rekla je načelnica te istaknula kako organizatori takvih događanja zaslužuju zahvalu jer su omogućili osobama s invaliditetom da sudjeluju u hodočašću i da osjete podršku i inkluziju.

-Nadamo se da će takva hodočašća postati redovita praksa te da će se nastaviti promicati inkluzija i podrška osobama s invaliditetom u svim segmentima društva. Hvala organizatorima što su omogućili ovakvo važno iskustvo za sve sudionike – poručila je Jembrih.

Hodočašću u svetištu Majke Božje Gorske prisustvovao je i pravobranitelj za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić koji je istaknuo kako mu je bilo drago sudjelovati na VI. Hodočašću osoba s invaliditetom u Svetište Majke Božje Gorske.

–Zaista je lijepa gesta da se upravo za osobe s invaliditetom ovo već tradicionalno hodočašće održava svake godine u Loboru. Inicijativu je dala ravnateljica Doma Lobor-grad Darinka Sviben, a ondje sam imao priliku vidjeti kako podršku hodočasnicima pruža Općina Lobor i načelnica Općine Ljubica Jembrih – naveo je Jurišić, dodavši da će svakako nastojati i ubuduće se odazivati ovome pozivu.

–Za osobe s invaliditetom izuzetno je važna podrška lokalne zajednice, ali i podrška u onom dijelu vjerskoga života koja osobama s invaliditetom također daje pomoć u savladavanju svakodnevnih izazova i teškoća – zaključio je pravobranitelj Jurišić.

sjever.hr
04.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.