Now Reading:
Konjščinski HDZ suzdržan oko podizanja plaće načelnici; Krznar: Ne mogu glasati za povećanje plaće načelnici dok god ravnateljica vrtića ima veću plaću! To nije u redu!
Full Article 3 minutes read

Konjščinski HDZ suzdržan oko podizanja plaće načelnici; Krznar: Ne mogu glasati za povećanje plaće načelnici dok god ravnateljica vrtića ima veću plaću! To nije u redu!

U ponedjeljak je održana 32. sjednica Općinskog vijeća Općine Konjščina na kojoj su donesene Odluke o utvrđivanju osnovice i koeficijenata za obračun plaće, odnosno naknade te drugih prava za vrijeme profesionalnog obavljanja dužnosti općinske načelnice i određivanje naknade predsjednici Općinskog vijeća.

Obzirom na učestala povećanja osnovice za državne i javne službenike koja se primjenjuje i na službenike i namještenike u jedinici lokalne samouprave povećava se koeficijent za općinsku načelnicu sa 4,2 na 4,55 propisan Zakonom. Mijenja se odluka u članku 2. iznos od 3.890 kuna zamjenjuje se valutom od 516,29 eura. U članku 7. iznos od 750 kuna zamjenjuje se brojem i valutom od 99.54 eura.

Načelnica Curiš Krok pojasnila je kako je ovo povećanje i usklađenje koje je propisano Zakonom kako bi se povećale plaće djelatnicima naše Općine, morao se povećati i koeficijent za načelnicu.

-Moram napomenuti kako ukupni iznos koji mi izdvajamo za plaće na godišnjoj razini iznosi 14% proračuna zajedno s planiramo mojom plaćom, a prema Zakonu je dopušteno 18%, ali moram opet naglasiti da ja trenutno funkciju načelnice obnašam volonterski i meni se plaća iz proračuna Općine više ne isplaćuje tako da će ovaj postotak biti još manji – dodala je načelnica.

Ova odluka donesena je s većinom glasova, a od 12 vijećnika, 4 HDZ-ova vijećnika bila su suzdržana uz objašnjenje vijećnika Mirka Krznara kako ne može glasati za ovu odluku dok je god koeficijent za plaću načelnice manji od koeficijenta za plaću ravnateljice vrtića.

Što se tiče koeficijenata za plaće djelatnica/djelatnika u dječjem vrtiću načelnica Krok je, također, pojasnila kako je Vlada RH donijela odredbu za određene koeficijente. Tijekom prošle godine Općina Konjščina povećala je koeficijente djelatnicima dječjeg vrtića kao i povećanje materijalnih prava.

-Zaposlenici našeg dječjeg vrtića jedini su imali dodatak u vrtiću koji je bio namijenjen djelatnicima u javnim službama. Priznalo im se i to pravo, ali su tražili i veće koeficijente od ovih koje smo predložili da se usvoje. Ravnateljica dječjeg vrtića Konjščina tako će imati koeficijent 2,6 iako je tražila puno veći. Ostali djelatnici vrtića imati će prema odredbi Vlade i usklađenju prema stupnju obrazovanja – dodala je načelnica.

Donesena je i odluka o II. Izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju koeficijenta za obračun plaće službenika i namještenika Jedinstvenog upravnog odjela Općine Konjščina. Zakonom je propisano da se koeficijenti za obračun plaće službenika i namještenika određuje unutar raspona koeficijenta od 1,00 do 6,00. Načelnica Anita Krok je predložila da se ovom odlukom o utvrđivanju koeficijenta za obračun plaće službenika i namještenika Jedinstvenog upravnog odjela Općine Konjščina utvrđuju koeficijenti za obračun plaće i službenika i namještenika te ostala prava iz radnog odnosa koja nisu regulirana zakonima ili drugim općim aktima.

-To znači da načelničin koeficijent preračunat u koeficijent službenika sada iznosi 2,48, ravnateljice 2,60, a pročelnika 2,28 koji je do sada bio koeficijent načelnice/načelnika – pojasnila je vijećnicima načelnica.

Na kraju je donesena i odluka o uvođenju video nadzora na određenim lokacijama oko škole Konjščina, a načelnica je naglasila kako će se cijena video nadzora donijeti naknadno kada informatičari izađu na teren, kada se donese odluka kakva se oprema želi postaviti i da li će se snimke čuvati 30 ili 60 dana.

sjever.hr 04.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.